Stort pres på sygeplejersker på P7 og M2: Mange nye og højt sygefravær

Hanne Gyldenløve, oversygeplejerske på Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Horsens, kalder det ret normalt med et stort flow af sygeplejersker på afdelingen - men der bliver arbejdet på at mindske flowet. Pressefoto

Stort pres på sygeplejersker på P7 og M2: Mange nye og højt sygefravær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udskiftning og overbelægning har presset sygeplejerskerne, så to medicinske afsnitpå Regionshospitalet Horsens har oprustet bemandingen.

Horsens: En opgørelse fra oktober 2016 til oktober 2017 viser, at der på to medicinske afsnit på Regionshospitalet Horsens - P7 og M2 - har været et meget højt gennemtræk af sygeplejersker. I løbet af året er tæt på 25 pct. sygeplejersker blevet udskiftet.

Til sammenligning var personaleflowet blandt alle hospitalets sygeplejersker på knap 15 pct.

I samme periode har sygefraværet blandt sygeplejersker på de to afsnit ligget højt i forhold til hele huset. Perioden er også præget af en lang periode med overbelægning. Det vil sige flere patienter, end der er afsat personale til.

- Det har alt sammen lagt et stort pres på personalet, fortæller sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant Jeanet Larsen.

I efteråret og vinter i 2016-17 blev vi væltet helt omkuld af overbelægning på de medicinske afsnit. Det forebygger vi konkret ved, at vi har fået personale til 10 ekstra senge hen over perioden 1. november til 1. maj, hvor vi ved, der er ekstra pres på. Og vi kan se, at det hjælper.
Hanne Gyldenløve, oversygeplejerske
Status oktober 2017
M2 som nu hedder hjertemedicinsk sengeafsnit: 46 sygeplejersker. Fra oktober 2016-oktober 2017 var der en personaleomsætning på 23,4 pct. Fraværet på afsnittet var i samme periode 6,16 pct.P6 som nu hedder medicinsk sengeafsnit 2: 40 sygeplejersker. Fra oktober 2016-oktober 2017 var der en personaleomsætning på 4,7 pct. Fraværet på afsnittet var i samme periode 4,98 pct.

P7 som nu hedder medicinsk sengeafsnit 1: 49 sygeplejersker. Fra oktober 2016-oktober 2017 var der en personaleomsætning på 23,2 pct. Fraværet på afsnittet var i samme periode 6,78 pct.

Regionshospitalet Horsens: 610 sygeplejersker. Fra oktober 2016-oktober 2017 var der en personaleomsætning på 14,8 pct.

Alle ansatte på sygehuset: 1629. Fra oktober 2016-oktober 2017 var der en personaleomsætning 18,78. Fraværet var på 4,54 pct.

Kilde: HR, Regionshospitalet Horsens

Et tungt område

Hanne Gyldenløve, der er oversygeplejerske på medicinsk afdeling, fortæller, at det er ret normalt med et højt personaleflow på en medicinsk afdeling.

- Det er et komplekst område, hvor man har med svært syge at gøre. Det kræver meget bred viden og lysten til at blive så længe, at man får et fundament, og nogle har ikke overskud til at blive der så længe, siger Hanne Gyldenløve, som tilføjer, at tendensen er, at mange søger et specialiseret område.

Kommunens 10 nye akutpladser har også trukket sygeplejersker væk.

- Men, lyder der derefter, vi arbejder på, at flowet bliver lavere.

Når Hanne Gyldenløve kigger på det høje sygefravær, kobler hun det ikke umiddelbart med den store gennemstrømning af sygeplejersker.

- Vi har haft nogle stress-sygemeldinger, men generelt handler fraværet om anden sygdom, fysiske skader og barsel, siger Hanne Gyldenløve.

Mere personale til travl tid

Der er sat skub i flere tiltag, der skal mindske presset på afdelingen og sænke personaleflowet.

- I efteråret og vinteren i 2016-17 blev vi væltet helt omkuld af overbelægning på de medicinske afsnit. Det forebygger vi konkret ved, at vi har fået personale til 10 ekstra senge hen over perioden 1. november til 1. maj, hvor vi ved, der er ekstra pres på. Og vi kan se, at det hjælper, siger Hanne Gyldenløve.

Sideløbende arbejdes med hurtigere udredning og kortere indlæggelser.

Et andet mærkbart initiativ er, at det nu er de samme speciallæger, der går stuegang på P7 en uge af gangen.

- Det gør en rigtig stor forskel, fordi lægen kommer til at kende patientens forløb bedre. Når det er den samme læge, går alle hele tiden i den samme retning, forklarer Hanne Gyldenløve.

Dertil kommer f.eks. arbejdet i trivselsgrupper på M2. P7 tager hul på et to-årigt oplæringsforløb for sygeplejersker, som skal sikre, at nye medarbejdere læres grundigt op. Den grundige oplæring skal være med til at fastholde og rekruttere nye medarbejdere. Alt sammen oven i den daglige fokus på, at man på tværs af opdelinger hjælper hinanden.

Ikke ret mange klager

Oversygeplejerske Hanne Gyldenløve fortæller, at det medicinske område på hospitalet overordnet er inde i en rigtig god udvikling. Det ses også i antallet af klager - de opleves kun i meget begrænset omfang i dag.

- Vi arbejder for at få personaleflowet blandt sygeplejersker ned på gennemsnittet og for, at vi ikke får så lang en periode med overbelægning, som vi oplevede sidste vinter.

Og hun er fortrøstningsfuld i forhold til at nå målet, for det går allerede den rigtige vej.

Stort pres på sygeplejersker på P7 og M2: Mange nye og højt sygefravær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce