Store byggeplaner ved museum: Giftig grund skal være attraktiv oase

Illustration: Ginnerup Arkitekterne

Store byggeplaner ved museum: Giftig grund skal være attraktiv oase

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

horsens - Den tomme og kraftigt forurende grund ved Industrimuseet i Horsens er blevet genstand for nogle ambitiøse byggeplaner.

På et pressemøde fredag eftermiddag præsenterede museets ledelse sammen med borgmester Peter Sørensen (S) en omfattende plan for området, der - hvis planerne realiseres - skal rumme et 3000 kvm stort byggeri ved navn Mønten, et parkeringshus i fire dæk samt et grønt rekreativt område til glæde for områdets beboere. Planerne skal gøre op med det tomme og lidt triste udseende, som grunden har båret præg af i mange år.

- Hvis man holder i krydset (ved Niels Gyldings Gade og Gasvej, red.) og ser hen på grunden, ser det skrækkeligt ud i dag. Vi vil lægge en flot belægning og skabe grønne områder, så det kommer til at se ordentligt og attraktivt ud, forklarer museets bestyrelsesformand Hans Schur.

Overtager bankmuseum

Projektet kommer også til at tjene adskillige andre formål.

Mønten skal med sine tre etager samt en 1000 kvm stor tagterasse fungere som museets hjerte. De to nederste etager vil blive brugt af museet selv og skal foruden en café og det eksisterende pengemuseum også rumme hele Nationalbankens historie.

- Vi er blevet tilbudt at overtage Nationalbankens museum, som i dag ligger i selve banken og fortæller hele dens historie. Vi vil også udvide vores eget pengemuseum, så vi på den måde kan fortælle hele historien om den finansielle sektor, siger Hans Schur.

Det er ledelsens håb, at Møntens tredje etage skal huse en uddannelsesinstitution.

- Vi har generelt meget samarbejde med forskellige skoler, så det vil give en god synergi. Vi drømmer om at få en uddannelse ind, gerne noget indenfor turisme, kommunikation, siger museumsleder Ole Puggaard.

Ledelsen peger også på de naturvidenskabelige fag - herunder forskning indenfor jord og forurening - som en mulighed. Ingen aftaler er indgået endnu, men visionen er klar: Mønten skal være centrum for at anskue industri, finans og uddannelse i fortiden, nutiden og fremtiden.
gasværk-grunden
<p>Horsens Gasværk lå - til dels - på den omtalte grund fra 1860 til 1985.</p><p>Gasværket blev løbende udvidet, efterhånden som forbruget af gas i Horsens voksede. Langt hovedparten af byens husstande anvendte gas til madlavning og koks til opvarmning, Dertil kom leveringen af gas til byens industrier. </p><p>Horsens Elektricitetsværk var nabo til gasværket i perioden 1906 - 1958. </p><p>I 1977 blev Arbejder-, håndværker - og industrimuseet etableret. Museet åbnede i det gamle elektricitetsværk.</p><p>I 2000 overdrog Horsens Kommune det tidligere gasværk med et totalt areal på 20.000 kvm. til Industrimuseet. I forbindelse hermed ændredes navnet til Industrimuseet, museet for arbejder-, håndværker- og industrikultur.</p><p>Grunden er i dag stærkt forurenet efter at have huset gasværket og udgør en af de syv nationale testgrunde, der fungerer som forsknings- og udviklingsgrund for universiteter, regioner og private virksomheder.</p><p>Den lokale investeringsfond Insero havde tidligere en ambition om at bygge et innovations- og forskningscenter på grunden, men de planer blev droppet i 2014 grundet manglende finansiering. </p><p><span class="Mærke">&lt;CHARENTITY&gt;8&lt;/CHARENTITY&gt;Kilde: Horsensleksikon.dk og &lt;CHARENTITY&gt;8&lt;/CHARENTITY&gt;horsens folkeblads arkiver</span></p>

- Historien skal altid sættes i perspektiv og bruges til at se fremad. Med de her planer kan man ved et besøg hos os se, hvad ens oldeforældre kom fra og levede af dengang, og hvad ens børnebørn skal leve af i fremtiden, siger Ole Puggaard.

Gift er inden hindring

Parkeringshuset vil kunne rumme omkring 140 biler og kan benyttes af museets gæster såvel som andre bilister.

Det runde design er lavet med inspiration fra de gastanke, der i sin tid lå på grunden.

- Gastankene var et varemærke dengang, og det er tanken, at det her skal være et varemærke nu. Det er kreativt tænkt, siger Hans Schur med henvisning til de horsensianke Ginnerup Arkitekter, der har stået for tegningerne.

Parkeringshuset skal efter planen bygges ovenpå den del af grunden, der menes at være mest giftig. Det bliver ikke noget problem rent byggeteknisk, da man kan bygge på en måde, der kræver meget lidt gravearbejde, men det kan forlænge arbejdet med en ny lokalplan en smule, siger borgmesteren.

- jeg forventer, at det vil tage seks-ni måneder at have plangrundlaget klart, hvis alt går som smurt. Derefter kan museet gå i gang, siger Peter Sørensen, der ser positivt på hele projektet.

- Det er et enormt interessant og meget ambitiøst projekt, der vil forbinde havnen og byen endnu mere, og som hænger godt sammen med Horsens som en uddannelsesby, siger borgmesteren.

Efter en eventuel vedtagelse af en ny lokalplan for grunden vil ledelsen søge finansiering til projektet gennem finde. ledelsen anslår, at projektet vil koste i omegnen af 60 mio. kr.
Illustration: Ginnerup Arkitekterne
Illustration: Ginnerup Arkitekterne
De daværende gastanke, der ses på billedet her, har givet inspiration til de nye byggerier på grunden ved Industrimuseet. arkivfoto
De daværende gastanke, der ses på billedet her, har givet inspiration til de nye byggerier på grunden ved Industrimuseet. arkivfoto

Store byggeplaner ved museum: Giftig grund skal være attraktiv oase

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce