Søndergade-vinder: Gågaden skal være byens hyggelige dagligstue

Vinderen af arkitektkonkurrencen for det nye Søndergade, Jessensgade og Torvet blev afsløret ved en reception i rådhusets foredragssal mandag formiddag. Her er det indehaver Jonas Schul, der bliver lykønsket med blomster af borgmester Peter Sørensen. Foto: Søren E. Alwan

Søndergade-vinder: Gågaden skal være byens hyggelige dagligstue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der skal være plads til handel, hygge og "at være" i Horsens' nye midtby, der ventes at være klar inden julehandlen næste år. Nu venter en periode med justeringer af det vindende arkitektforslag.

Horsens: Målet har været at skabe nogle rum, hvor man føler sig hjemme og ikke til overs - en dagligstue midt i byen.

Sådan lød det fra Jonas Schul, indehaver af Schul Landskabsarkitekter med base i det nordlige København, efter at han sammen med et team af samarbejdspartnere mandag ved middagstid var blevet kåret som vinder af arkitektkonkurrencen om udformningen af fremtidens Søndergade, Jessensgade og Torvet.

Dommerkomiteen med borgmester Peter Sørensen (S) i spidsen mente, at det var netop dét forslag, der ramte intentionerne med konkurrencen bedst: At skabe et gågade-område, hvor der er plads til både de handlende og rum til borgerne.

Vinderforslaget deler konkurrence-området op i tre: Jessensgade fungerer mest som en indgang til Søndergade og indrettes med fire forskellige aktivitets- og opholdsrum opdelt med nye træer. Der er fem til 10 meter passage i siderne langs facaderne og forskellige aktiviteter i midten og pladser til udeservering.

Den vestlige ende af Søndergade ved Kuben indrettes til større kulturelle aktiviteter. Muligvis med en scene på det bredeste sted omtrent der, hvor den gamle byport stod. Her bliver mulighed for storskærms-arrangementer, pladskrævende performances og open air-biograf. Op mod Torvet skifter karakteren herefter mellem åbne og mere fortættede rum.

Belægningen er forskellig i Jessensgade, på Søndergade og Torvet. Belægningen fra Vitus Berings Plads videreføres til Jessensgade, og i Søndergade er der valgt fliser i granit med en glat, skridsikker overflade. Torvet har sin egen belægning, en mørk flise i varierende bredde i øst-vest vendte bånd.

Arkitekten Hans Kiib, en af eksperterne i dommerkomiteen, mener, at rummet på Søndergade i forvejen er stort og flot, og at vinderforslaget skaber en slags dagligstue, som er rar at være i, fortalte han til Folkebladet.

Team Schul Landskabsarkitekter var repræseneret med en håndfuld medarbejdere. Holdet består af Jonas Schul, Rosa Bendixen, Gerard O'Connell, Francesca Cirla, Zohel Noorestani, Yalda Pilechian, Alice Lemaire, Antonia Cangoz og Giuliana Sibilia. Foto: Søren E. Alwan
Team Schul Landskabsarkitekter var repræseneret med en håndfuld medarbejdere. Holdet består af Jonas Schul, Rosa Bendixen, Gerard O'Connell, Francesca Cirla, Zohel Noorestani, Yalda Pilechian, Alice Lemaire, Antonia Cangoz og Giuliana Sibilia. Foto: Søren E. Alwan

Beringsøen flyttes måske

Målet er, at det nye gågade-område står klar til julehandlen næste år. En skarp tidsplan, så detailplanlægningen går i gang med det samme. I november og december skal vinderforslaget justeres i dialog med kommunens byplanafdeling og midtbygruppen, der består af en række borgere med interesser i gågade-området.

En af de mere markante ændringer, der kan komme i spil, er skulpturen Beringsøen på Torvet, fortalte Casper Grønborg, der er afdelingsleder i byplanafdelingen, ved receptionen.

- Et af de fem teams foreslår, at skulpturen flyttes en smule mod øst, så der skabes mere plads til byliv på Torvet. Man kunne godt forestille sig, at vi vil lade os inspirere af det og arbejde hen imod en anden placering, men det kræver en dialog med fonden, som har doneret skulpturen, sagde han.

En sådan flytning af Beringsøen er ikke en del af det vindende forslag, kan man se i materialet fra Team Schul Landskabsarkitekter, der får rosende ord med på vejen af dommerkomiteen for deres tanker om ny belysning, belægning og beplantning.

Arkitekt og PhD Hans Kiib fra Aalborg Universitet var den ene af to fagdommere, der sad med i dommerkomiteen. Den anden var landskabsarkitekt Ellen Braae fra Københavns Universitet. Foto: Søren E. Alwan
Arkitekt og PhD Hans Kiib fra Aalborg Universitet var den ene af to fagdommere, der sad med i dommerkomiteen. Den anden var landskabsarkitekt Ellen Braae fra Københavns Universitet. Foto: Søren E. Alwan

Søndergade-vinder: Gågaden skal være byens hyggelige dagligstue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce