Små byer skal styrkes: Landsbyer får et løft for 25 millioner kroner

Nu er det op til borgerne i landsbyerne at komme på gode projekter, hvis byerne vil have del i midlerne til områdefornyelse. Billedet her er fra Brædstrup, hvor byens borgere var samlet til byværksted for at komme på gode ideer til en bedre og skønnere by. Arkivfoto

Små byer skal styrkes: Landsbyer får et løft for 25 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landsbyerne i Horsens Kommune oplever en sund udvikling i disse år med flere indbyggere. Nu skal den udvikling understøttes med 25 mio. kroner til områdefornyelse i landsbyerne over de næste fem år.

Horsens: De mange landsbyer i Horsens Kommune får nu muligheden for at sætte gang i byernes udvikling, når der fra nytår åbnes op for et nyt tilbud om områdefornyelse. I forbindelse med budgetforliget mandag blev byrådet enige om, at der over de næste fem år afsættes 25 mio. kroner, som kan gå til forskønnelse eller forskellige byprojekter.

Områdefornyelse kendes i forvejen fra Horsens og Brædstrup, hvor der har været penge til nedrivning af gamle huse, bygningsrenovering og forskønnelse af veje, torve og pladser. Fra nytår udvides den ordning, så kommunens centerbyer i samarbejde med de mindre landsbyer har mulighed for at søge del af midlerne til områdefornyelse.

- Hvis f.eks. Lund, Vrønding og Lundum går sammen i klyngesamarbejde og bliver enige om nogle projekter omkring de tre byer, så kan de få del i de 25 millioner kroner. Kommunen dækker udgifterne, og det skal være med til at give et løft til vores landsbyer. Det kan være, at man gerne vil forny sit torv, og så er der midler til det, siger Jørgen Korshøj (V), formand for udvalget vedrørende udvikling af lokalsamfund.

Tanken er at give centerbyerne og landsbyerne et kvalitetsløft. Vi håber at det, at der kommer nogle penge ud i områderne, vil opfordre folk til i højere grad at flytte ud i landsbyerne. Det vil også være med til at styrke landsbyerne.
Jørgen Korshøj (V), formand for udvalget vedrørende udvikling af lokalsamfund

Understøtter god udvikling

Pengene til områdefornyelsen finansieres via et områdefornyelseslån, og formålet med projektet er at understøtte kommunens centerbyer og landsbyer, som i øjeblikket er i en positiv udvikling med mange tilflyttere.

- Tanken er at give centerbyerne og landsbyerne et kvalitetsløft. Vi håber at det, at der kommer nogle penge ud i områderne, vil opfordre folk til i højere grad at flytte ud i landsbyerne. Det vil også være med til at styrke landsbyerne, siger Jørgen Korshøj.

Et særligt problem i landsbyerne er mange grimme og ubeboelige huse, og derfor er der også oprettet en særlig nedrivningspulje på tre millioner kroner til faldefærdige bygninger, som indgår i den samlende pulje på de 25 mio. kroner.

Hjælp til forsamlingshuse

Ud over penge til områdefornyelse har byrådet aftalt at give en hjælpende hånd til forsamlingshusene. Fremover vil kommunen være behjælpelig med midlertidige lån i forbindelse med større projekter, indtil forsamlingshusene har fået udbetalt evt. fondspenge, ligesom kommunen også vil yde lån op til 150.000 kroner til renoveringsprojekter.

- På landbyernes vegne er jeg meget glad for for budgetforliget, og at hele byrådet bakker op om både områdefornyelse, forsamlingshusene og nedrivningspuljen. Jeg synes, byrådet på den måde sender et tydeligt signal om, at vi gerne vil vores landsbyer, og at der også skal ske udvikling her, siger Jørgen Korshøj.

I budgetforliget aftalte forligspartierne også at understøtte udviklingsmulighederne i Brædstrup ved at tildele 100.000 kroner til Brædstrup Lokalråd fra puljen til grønne partnerskaber.

- Lokalrådet i Brædstrup har nogle omkostninger til at holde foreningen kørende. På samme vis som landsbyrådene får midler til driften, er det også rimeligt, at Brædstrup Lokalråd får, siger Jørgen Korshøj.

Små byer skal styrkes: Landsbyer får et løft for 25 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce