Skoleleder om sprogtests: Det er ikke groet i min have at lade børn i børnehaveklassen gå om

Alle børn i 0. klasse på Langsmarkskolen skal igennem obligatoriske sprogtest efter sommerferien, og hvis de ikke består, risikerer de at skulle gå om. Arkivfoto

Skoleleder om sprogtests: Det er ikke groet i min have at lade børn i børnehaveklassen gå om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra 1. august skal alle børn i 0. klasse i udsatte boligområder sprogtestes med risiko for at skulle gå klassetrinet om. Helt forkert, mener skoleleder på Langmarkskolen i Sundparken, som er på regeringens ghettoliste,

Horsens: Når de små 0. klasser tager hul på deres helt nye skoleliv efter sommerferien, bliver det for nogens vedkommende med obligatoriske sprogprøver som en del af skemaet.

Regler, som træder i kraft til august, gælder alle børn på skoler og afdelinger af skoler, hvor mere end 30 procent af eleverne bor i et boligområde, der har været på listen over udsatte boligområder mindst én gang inden for de seneste tre år. I Horsens Kommune indbefatter det blandt andet Langmarkskolen.

At teste de små er både godt og skidt, mener borgmester I Horsens, Peter Sørensen (S).

- Alle ved, at den sproglige forståelse er en af de største afgørelser for at komme godt igennem skolen, så det øgede fokus er et rigtig skridt, lyder det fra borgmesteren, som på den anden side ikke er overbevist om, at test er vejen frem.

- Det med at lave så snævert et vindue uden pædagogiske vurderinger, det kan godt bekymre mig lidt.

Skoleleder på Langmarkskolen Birthe Rasmussen mener, det er helt forkert at true sekårige med at skulle gå 0. klasse om. Arkivfoto
Skoleleder på Langmarkskolen Birthe Rasmussen mener, det er helt forkert at true sekårige med at skulle gå 0. klasse om. Arkivfoto

Forkert med mange tests

Langmarkskolen, der ligger tæt op ad det udsatte boligområde Sundparken, har i det netop afsluttede skoleår været med som testskole af de regler, som nu er blevet til lov, og skoleleder Birthe Rasmussen er langt fra begejstret for de mange tests.

- Det er meget, meget omfattende - virkelig omfattende med over 20 tests og deltests i løbet af året. Det er som udgangspunkt fint, at der er fokus på, at de her børn skal have et godt sprog, så de kan klare sig i folkeskolen, siger hun, men understreger også:

- Men det er ikke groet i min have at lade børn i børnehaveklassen gå om, fordi de har et manglende sprog. Det kan jeg slet ikke acceptere. Det betyder så meget for et barn, om det skal gå om. Det er bestemt ikke lige meget for sådan en seksårig. Børn, der går om, kan huske det langt op i skoletiden; derfor er vi altid meget forsigtige.

Skolelederen mener desuden, at man frem for at bruge tests skal involvere forældrene tidligere og mere, og lærerne skal opkvalificeres.

- Vi skal blandt andet kvalificere lærerne med nye værktøjer og skabe et tæt og intenst forældresamarbejde allerede i daginstitutionen om de børn, der er sprogligt udfordrede. Og det gør de allerede rigtig godt i børnehaven Rytterkilden, siger hun og tilføjer:

- Selvfølgelig skal der være nogle evalueringer i forhold til, hvor vi skal sætte ind, og hvad skal vi arbejde videre med. Men det er ikke den rigtige måde at lave alle de her test, og at børnene skal gå om, det er helt forkert.

Skaber parallelsamfund

Ifølge den nye lov, skal alle børn uanset etnicitet testes i 0., men skolelederen mener alligevel, at loven splitter.

- Børnene bliver brugt som en slags gidsler. Det er en lov, der rammer de folk, der enten er flygtninge eller indvandrere, og det leder hen mod et parallelsamfund. Det kan jeg slet ikke stå ikke inden for.

Men nu er loven vedtaget.

- Nu gælder det om her på skolen at få det til at køre så godt som muligt. Få en snak med forældre og børn og lade det lagre sig. Fra næste skoleår udvider vi desuden forældresamarbejdet, så vi mødes fire gange i stedet for to og løbende kan følge op på de tiltag, vi tager i forhold til det enkelte barn, fortæller hun.

Skoleleder om sprogtests: Det er ikke groet i min have at lade børn i børnehaveklassen gå om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce