Se listen: Sådan kommer du bedst gennem black friday og cyber monday


Se listen: Sådan kommer du bedst gennem black friday og cyber monday

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De store handelsdage black friday og cyber monday venter forude. Ekspert og politi giver dig her en stribe tip til, hvordan du får bedst udbytte af dagene.

Shopping: Black friday... cyber monday... tilbud i læssevis... brug dine penge her!

Vi vælter os i disse dage i det, butikkerne præsenterer som fantastiske tilbud. Men hvor gode er tilbuddene reelt, hvordan planlægger du bedst dine shop-amok-dage - hvis du da har planer i den retning - og hvordan undgår du at blive snydt?

I listen neden for giver Jeppe Thøgersen, som bl.a. driver hjemmesiden blackfriday.dk, sine bedste råd til, hvordan du forbereder dig til shoppedagene, som i de senere år for alvor har bidt sig fast i forbrugsdanmark.

Efter black friday følger cyber monday, og her lyder det fra politiet, at man skal passe på med ikke at falde ukritisk for online-tilbud. Nogle af dem er fup, der kan ende som en dyr affære.

- Det boomer også med tilbud på nettet - i forbindelse med black friday eller varianten cyber monday den 26. november - hvor du muligvis modtager mails i din indbakke og ser annoncer på nettet med varer, der bogstaveligt talt er mistænkeligt billige, skriver politiet i en advarsel.

- Er der et tilbud, der er for godt til at være sandt, så er det en rigtig god idé at være skeptisk, siger fungerende vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat, som i listen her giver dig gode råd til, hvordan du undgår fælderne.

1

Læg en plan

Black friday er tilbage. Brug guiden til at finde vej i shoppejunglen. Arkivfoto: Morten Pape

- Vi plejer at lave en plan over, hvad vi har tænkt os at købe uanset hvad. Det kan være julegaver eller ting, vi har gået og tænkt længe over, vi gerne vil have. Vi er nok lidt kedelige på den måde, fortæller Jeppe Tøgersen.

Han anbefaler, at du laver en indløbsliste og tjekker priserne på varerne løbende, så du har en fornemmelse af, om det egentlig er et godt tilbud, når du når hen til black friday.

- Nogle gange kan du finde varen til samme pris på et andet tidspunkt. Jeg synes ikke altid, tilbuddene på black friday er gode.

Jeppe Tøgersen, blackfridaydanmark.dk

2

Plads til spontanitet

Det kan godt være, du har lavet en indkøbsliste på forhånd, men ifølge Jeppe Tøgersen er impulskøbene og spontaniteten noget af det sjove ved black friday. Derfor kan det være en god idé at sætte et beløb af til at "snolde" for.

- Hvis man har 2000 kroner og suser ned i byen eller surfer lidt rundt på internettet efter tilbud, så synes jeg også, man skal have lov til det. Vi har i hvert fald et lille budget sat af til det, siger han.

Jeppe Tøgersen, blackfridaydanmark.dk

3

Vær klar

Nogle butikker starter deres tilbud allerede ved midnat natten til black friday, så ifølge Jeppe Tøgersen handler det om "at være megahurtig", hvis man skal nå at have fingrene i de bedste tilbud.

- Nogle butikker kører timetilbud, så hvis du vil være sikker på at få nogle af dem, er du nærmest nødt til at sidde oppe om natten, selvom det måske ikke er særlig hensigtsmæssigt, hvis du skal på arbejde dagen efter.

Jeppe Tøgersen, blackfridaydanmark.dk

4

Spørg om hjælp

På Jeppe Tøgersens hjemmeside har han samlet en oversigt over en lang række af de butikker, der gør noget ekstra ud af Black Friday og står klar med gode tilbud. Han anbefaler, at du bruger en oversigt som hans til at finde butikker, du måske ikke har handlet i før.

Der er også hjælp at hente andre steder på internettet. Især hvis du ikke har haft mulighed for at lave en grundig research på forhånd.

- Brug fora på nichéhjemmesider om for eksempel elekronikprodukter. Her er der mange, der sidder og hjælper hinanden i forhold til, om det er et godt tilbud, man har fundet. Det er en god måde at få hjælp, hvis man ikke selv har fulgt så meget med i prisudviklingen på produkterne, siger Jeppe Tøgersen.

Jeppe Tøgersen, blackfridaydanmark.dk

5

Få nyhederne først

Jeppe Tøgersen anbefaler, at du tilmelder dig butikkernes nyhedsbreve og følger dem på sociale medier. Det kan være, butikkerne laver særlige goder til deres følgere, for eksempel i form af rabatkoder.

- Du kan altid afmelde nyhedsbrevene bagefter. Sørg for at være med på beatet den dag, siger Jeppe Tøgersen.

Jeppe Tøgersen, blackfridaydanmark.dk

6

Vær på vagt

Det kan godt være lidt hektisk at se varerne forsvinde fra de virtuelle hylder, før du selv har fundet dankortet frem, men lad ikke adrenalinen overtage den sunde fornuft. Fuphjemmesiderne er der stadig, selvom det er black friday.

- Hvis du falder over noget, der virker for godt til at være sandt, så vær på vagt, selvom det er black friday. Tjek hjemmesidens anmeldelser på Trustpilot.dk eller E-mærket.dk. Tjek eventuelt også, hvornår domænet er oprettet, og om det ligner en typisk dansk hjemmeside, råder Jeppe Tøgersen.

Jeppe Tøgersen, blackfridaydanmark.dk

7

Få en dag ud af det

Jeppe Tøgersen bruger det meste af black friday foran computeren, hvor han holder øje med sin egen hjemmeside, blackfridaydanmark.dk. Men hans hustru holder af at handle i fysiske butikker og smile lidt af det "cirkus", black friday nemt kan udvikle sig til.

Jeppe Tøgersen anbefaler derfor, at du gør en hyggelig dag ud af black friday, går en tur gennem byen og eventuelt lader dig friste af tilbuddene.

Jeppe Tøgersen, blackfridaydanmark.dk

8

Hav is i maven

Mandagen efter black friday har fået navnet cyber monday, og her er der fokus på handel på internettet. Det kan derfor være en god idé at have lidt is i maven og vente med nogle af indkøbene til om mandagen.

- Cyber monday er ikke så stor endnu, men jeg har set, at flere butikker tager den til sig og kører andre tilbud end på black friday.

Jeppe Tøgersen, blackfridaydanmark.dk

9

Hold din computer opdateret

Hvis du shopper via nettet, er der også fare for, at du ryger i en fælde, forklarer fungerende vicepolitiinspektør Chr. Østergård.

- Sørg for, at din computer er opdateret med den nyeste software, og at der er antivirusprogrammer, firewall m.m. installeret. Undersøg, om forbindelsen er sikker, før du betaler - det vil sige, at netbutikken skal benytte SecureCode/Verifired by Visa, og at hjemmesiden skal have en HTTPS-forbindelse.

10

Beskyt dine oplysninger

- Oplys aldrig cpr-nummer, kontonumre og andre personlige oplysninger i mail, pr. telefon m.m.

Fungerende vicepolitiinspektør Chr. Østergård

11

Sikker handel

Tjek, om netbutikken er e-mærket. Mærket indikerer, at det er i orden at handle der. Betal med betalingskort eller Mobile Pay, når du køber på nettet. Brug aldrig bankoverførsel. Tjek dine kontoudtog. Selv overførsler af små beløb, du ikke kan genkende, kan være tegn på, at dine kontooplysninger er blevet hacket.

Fungerende vicepolitiinspektør Chr. Østergård

12

Brug din sunde fornuft

Ser hjemmesiden troværdig ud? Er webadressen mærkelig? Er der stavefejl? Er varerne mistænkeligt billige? Er der skæve priser? Så pas på.

Tjek hvilke oplysninger der er på virksomhedens hjemmeside? Er der for eksempel et cvr-nummer? (Du kan tjekke nummeret på selskabsregistret cvr.dk). Er der de lovpligtige oplysninger om fortrydelsesret og virksomhedens kontaktoplysninger?

www.forbrug.dk/menu/firmatjeksager kan du se, om virksomheden ikke har efterlevet en afgørelse i Forbrugerklagenævnet.

På Nethandel #heltsikkert, www.forbrug.dk/nethandel, som 12 myndigheder stå bag, får du overblik over, hvordan du agerer sikkert i forbindelse med køb på nettet.

Fungerende vicepolitiinspektør Chr. Østergård

13

Stem med her

Se listen: Sådan kommer du bedst gennem black friday og cyber monday

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce