Se dagens Horsens-julekort: En nisse i Horsens

Hver dag i december frem til juleaften bringer vi et historisk julekort fra Horsens. Arkivfoto

Se dagens Horsens-julekort: En nisse i Horsens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Frem til jul vil du, kære læser, hver dag modtage et nostalgisk julepostkort fra dengang, da vinteren var garanteret hvid.

Horsens: Kære læser. Frem til og med 24. december vil du hver dag modtage et julekort.

Vi har på Horsens Folkeblad allieret os med Horsensbilleder.dk - det lokale site med lige nu mere end 80.000 billeder fra Horsens og omegn på nettet. Blandt dem mange af ældre dato med nisser, sne og ikke mindst kendte og mindre kendte lokale bygninger og steder i vinterklæder.

Fra Horsensbilleder.dk har vi lånt 24 julekort eller julebilleder. Dem kan du nyde som optakt til julen.

24. december
Kort udlånt af Horsensbilleder.dk

Så er der kun tilbage at ønske alle glædelig jul - og det kan meget passende gøres med dette kort fra 1909: Endnu en nisse-tegning med fire motiver fra byen elegant koblet ind i bogstaverne. Øverst til venstre er det banegården, øverst til højre et lidt mere uspecificeret kig ud over byen. Nederst til højre Ny Havnegade med Emil Bojsens buste i forgrunden. Og i midten...? Med dette kort siger vi tak for, at du læste med.

23. december
Kort udlånt af Horsensbilleder.dk

På fjerde søndag i advent lader vi julefreden sænke sig over Horsens, takket være denne engel, som i 1908 svævede over byen med en hilsen til alle. Igen er det et tegnet kort, forsynet med Vor Frelsers Kirkes karakteristiske tårn. Resten kan vel være en hvilken som helst by, så kortet har sikkert også været fremstillet til salg i mange andre byer.

22. december
Kort udlånt af Horsensbilleder.dk

Her et par dage før jul slår vi et smut omkring åen i Horsens med dette kort, der er fra 1907. Da var åen fortid, for den blev fyldt op i 1903-1904. Men med en tegner ved hånden kan alt lade sig gøre - inklusiv at lade nisser bevæge sig ud på usikker is. Og bygningerne langs åen er helt sikkert tegnet efter et af de mange fotograferede postkort fra dengang, da åen stadig eksisterede.

21. december
Kort udlånt af Horsensbilleder.dk

Igen er vi i den østlige del af byen, på Sundvej og et glædelig jul 1937. På kortet er Cortsens Gård foreviget - den statelige bygning, som oprindelig lå på Søndergade 10. Her blev den nuværende bygning på stedet opført i 1910. Det kunne have betydet helt farvel til Cortsens Gård, men den blev i stedet flyttet til Sundvej, hvor den nu ligger statelig - og lidt malplaceret.

Men historien er der stadig: At gården i 1718 blev opført af købmanden Claus Cortsen. Og hvis du synes, kuplen på bygningens tårn ligner kuplen på Vor Frelsers Kirke, er det ikke helt ved siden af, for bag dem begge står arkitekten N.H. Rieman - og netop Claus Cortsen bekostede i 1738 kirkens nye kuppel.

20. december
Kort udlånt af Horsensbilleder.dk

Julekortet torsdag 20. december bringer os lidt væk fra det helt centrale Horsens: til Arentzens Minde på hjørnet af Slotsgade og Gasvej. Dette imponerende bygningsværk, foreviget i 1908 med noget, der ligner ægte sne, er opført i årene 1895-1896 til at rumme en stiftelse, oprettet af fabrikant Hans Christian Arentzen (1817-1892). Stiftelsen blev indrettet med friboliger for trængende, tidligere selvstændige håndværkere og deres enker. Oprindelig bestod bygningen af syv enkeltboliger med køkken og tretten dobbeltboliger med køkken. Desuden rummede den badeværelse og vaske- og strygestue. Med tiden blev boligerne dog så utidssvarende, at Horsens Kommune overdrog bygningen til Lejerbo, som i 1997 indrettede femten moderne ældreboliger i ejendommen.

19. december
Foto: Horsensbilleder.dk

Julekortet onsdag 19. december tager os med til et af de mere ydmyge steder i Horsens: De få meter gade, der er navngivet Kirkegyde. Med huse i bindingsværk og ikke mindst kigget til Klosterkirken og dens lave tårn er det et oplagt motiv, der gennem årene har fristet mange både større og mindre kunstnere - inklusiv dem, der leverer de snepudrede julekort. Dette er fra 1952 - og enhver kan se, at i Kirkegyde har tiden stort set været gået i stå...

18.december
Kort udlånt af Horsensbilleder.dk

Julekort 18. december. På fotografiet af Jessensgade fra 1987 - med Lars Bo Jensen bag kameraet - er det tydeligt, at det dengang handlede om juleudsmykning, så det batter. Her er gaden set fra vest med masser af lys og hjerter.

17. december
Foto: Horsensbilleder.dk

Mens det kræver enten ægte sne eller en dygtig retuchør, hvis der skal et hvidt drys ud over et fotografi, er det meget nemmere med tegninger. Måske ligger dér forklaringen på, at rigtig mange tegnede julekort dukker op på Horsensbilleder.dk. Og nisserne - ja, de skjuler sig i hvert fald godt på fotos, mens de kan myldre frem i flokke på de tegnede.

Her er det Søndergade 1914 med Det Gamle Rådhus som hovedmotivet. Nisserne har fået fat i en af datidens automobiler, og det går selvfølgelig galt. Humoristisk? Tjah...

16. december
Kort udlånt af Horsensbilleder.dk

I dag kan vi tage dig med indenfor i en af byens fornemmeste forretninger i juledagene 1915. Det drejer sig om Crome & Goldschmidt på Søndergade, hvor der er pyntet op til jul. Vi er midt i den lokale virksomheds storhedstid med omkring 1000 ansatte på hovedfabrikken i Horsens, filial-fabrikken i Ribe og butikker flere steder i landet, hvorfra bomuldsklæder og tilbehør som lærred, nåle og knapper blev solgt.

Og så snakkede man i øvrigt ikke så højt om, at en god del af produkterne blev skabt med de indsatte på Statsfængslet i Horsens som billig arbejdskraft...

15. december
Kort udlånt af Horsensbilleder.dk

Et fly! Et fly! I 1911, som er dateringen på dette kort, kunne det nymodens fænomen bringe både mennesker og nisser på gaden. Igen er det et tegnet kort, vi har fat i, og igen er motivet Søndergade set fra den vestlige ende med kig helt op til Vor Frelsers Kirkes tårn og ejendommen på hjørnet af Torvet og Borgergade.

Til gengæld må flyet siges at være tegnerens fantasi. Der havde måske været fly over Horsens i 1911, måske også af den type, kortet viser. Men at flyve i åbent cockpit i den temperatur, den snedækkede gade indikerer - nej, vel? Og så er flyveren i øvrigt så langt nede, at han om lidt vil kollidere med skorstenen ved mejeriet, som tidligere lå i Rædersgade...

14. december
Kort udlånt af Horsensbilleder.dk

Vi fortsætter med de tegnede kort, men nu med nisserne forvist til lofterne, hvor de forhåbentlig nyder deres risengrød. I stedet gælder det helt almindelig kort-før-jul-stemning anno 1913 på Søndergade, set fra krydset ved Hospitalsgade og Hestedamsgade. Igen er tårnet på Vor Frelsers Kirke tydeligt, og Jørgensens Hotel træder også frem.

Og så er der tårnet på gadens højre side - det må være den fornemme Claus Cortsens Gård, som i dag ligger på Sundvej. Faktisk blev bygningen flyttet netop på julekortets tid - den nuværende bygning på stedet er opført 1913.

13. december
Kort udlånt af Horsensbilleder.dk

Så er der igen masser af sne - og nisser på spil. Og kig på dem, for den lidt klattede røde farve afslører, at vi har fat i et håndkoloreret kort. Horsensbilleder.dk daterer det til 1907. Den høje bygning (og teksten på kortet) afslører, vi er på Torvet - bygningen ligger stadig på hjørnet af Torvet og Borgergade.

De andre huse derimod er væk. Og kan man ikke til venstre lige skimte Vor Frelsers Kirkes apsis?

12. december
Kort udlånt af Horsensbilleder.dk

Vi bliver, hvor vi var tirsdag: i Vor Frelsers Kirkes tårn. Igen med en frimodig tegner, der har skabt et anderledes bredt vue ud over byen, end virkeligheden i tårnet tillader. Og hjælp fra en engel har han/hun såmænd også sørget for.

Blikket er nu rettet mod Borgergade med Klosterkirken omkranset af høje træer. Tilsyneladende er der tale om et fotografi, som er blevet forsynet med klokke, engel og søjler. Horsensbilleder.dk daterer kortet til 1912.

11. december
Kort udlånt af Horsensbilleder.dk

Vi fortsætter med de tegnede kort og Horsens set fra - ikke en flyver, som det var tilfældet mandag, men fra Vor Frelsers Kirkes tårn, hvor klokkerne ringer julen ind.

Et kig på tårnet afslører dog, at tegneren har taget sig stor frihed og gjort åbningerne noget større, end de reelt er. Til gengæld viser kortet et fint vue ned over Søndergade og en snedækket by, der hygger sig under stjernehimlen. Kortet er fra 1910.

10. december
Kort udlånt af Horsensbilleder.dk

Vi vender tilbage til de tegnede kort - og unægtelig et af de spøjse af slagsen. For på dette kort fra 1932 er julemanden blevet placeret i en flyver højt over byens tage. Han ser ikke udelt begejstret ud. Under ham havnen og Åboulevarden.

Bagved bl.a. tårnene på Vor Frelsers Kirke og Klosterkirken. Sidstnævnte har tilsyneladende holdt lidt flyttedag for at få tegningen til at gå op. Det må vel regnes ind under den kunstneriske frihed...

9. december
Kort udlånt af Horsensbilleder.dk

I forhold til lørdagens kort fra havnen i Horsens har fotografen her drejet sig 180 grader rundt og rettet kameraet mod ikke inderhavnen, men havnetrekanten med den statelige toldbod og Viggo Norns stykgodspakhus.

Og igen vinter med sne og is og masser af stemning. Horsensbilleder.dk daterer kortet til 1918. I dag - 100 år senere - ser området unægtelig anderledes ud, selv om begge bygningerne på kortet stadig eksisterer.

8. december
Kort udlånt af Horsensbilleder.dk

Forgangne tiders sne dalede ikke kun ned over Lunden og Bygholm Park. Horsens Havn fik så sandelig også sin andel - med bl.a. dette stemningsfulde kort fra 1919 som resultat. Her ligger skibene indefrosne i den nu forsvundne inderhavn med bl.a. den gamle toldbygning (nu Jensens Bøfhus) i baggrunden. Bemærk også jernbanesporene - også de hører en svunden tid til.

7. december
Foto: Horsensbilleder.dk

Fra Bygholm Gods går vores julekort-vandring nogle få meter mod nord til Bygholm Mølle - og igen med et motiv, hvor Kong Vinter sender masser af hvide signaler. Stedet emmer af historie, for helt tilbage fra 1500-tallet er vandet i Bygholm Å blevet brugt til mølledrift. Fotoet her fra 1910 - få år før elektriciteten for alvor gjorde sit indtog.

Da Bygholm Sø 1918-1919 blev udgravet for at skabe strøm til det nye vandkraftværk, var Bygholm Mølles lange historie som aktiv vandmølle forbi. I nogle år var bygningen kro og blev siden en del af Bygholm Zoo. Derefter rummede den dels husvildeboliger, dels en fabrik, indtil det hele i 1990'erne blev revet ned og erstattet af de boliger, som i dag ligger på stedet.

6. december
Udlånt af Horsensbilleder.dk

Vi fortsætter turen rundt i Bygholm Park. For selvfølgelig har bygningerne, der engang var en herregård, i dag et hotel, også fanget opmærksomheden hos fortidens fotografer. Igen bliver det med et gevaldigt drys af hvidt.

Kortet er dateret til 1908.

5. december
Foto: Horsensbilleder.dk

Fra Lunden er det oplagt at søge mod Horsens' andet store anlæg, Bygholm Park. Også her lyser det hele af gamle dages garanteret hvide jul. Idyllen med isdækkede søer og træerne, der står med deres silhouet-grene mod himlen, har mange fotografer indfanget til lige så mange postkort.

Dette er fra 1912.

4. december
Kort udlånt af Horsensbilleder.dk

Julekortet tirsdag 4. december tager dig med til Lunden - eller Karoline Amalielund, som parken hed i forgangne tider. Pavillonen, dengang restaurant, ligger smukt i sneen. Horsensbilleder.dk, hvor vi har lånt det gamle postkort, daterer det til 1907.

3. december
Foto: Horsensbilleder.dk

Ikke kun Vor Frelsers Kirke dukker ofte op på de gamle postkort; også Klosterkirken er et jævnligt motiv. I denne udgave, dateret til 1908, er den gamle bygning og området omkring den blevet pudret med et gevaldigt lag sne.

Om det er ægte, kan man have sin tvivl. For det samme motiv findes på et andet kort, blot med mindre sne. Så formentlig har en menneskehånd hjulpet Kong Vinter lidt på vej.

2. december
Foto: Horsensbilleder.dk

Kigger du godt efter, kan du i byen, som antydes mellem bakkerne i baggrunden, finde et kirketårn - og det ligner ikke nogle af tårnene i Horsens. Så formentlig har tegningen af det snedækkede landskab været brugt mange steder med et lokalt motiv indføjet i den store snebold - smart, ikke? I Horsens-udgaven er valget faldet på Vor Frelsers Kirke. Horsensbilleder.dk, hvorfra vi har lånt kortet, daterer det til 1915.

1. december

Julekortet lørdag 1. december kan via julehilsenen på bagsiden dateres til 1907. Det er et typisk eksempel på en meget brugt type kort: en tegning af en kendt lokalitet, her Søndergade, tilføjet en flok nisser.

I baggrunden ses Vor Frelsers Kirkes tårn. Genkendelig er også på højre side Claus Cortsens Gård, som endnu ikke var flyttet til Sundvej, og på venstre side Jørgensens Hotel. Nisseorkestret befinder sig ret præcist, hvor Søndergade bliver til Jessensgade. Kort udlånt af Horsensbilleder.dk

Se dagens Horsens-julekort: En nisse i Horsens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce