Pædagogerne er hårdt spændt for: Ni ud af ti mener, de er for få til arbejdet

Pædagogerne i Horsens føler, de er for få til at gøre deres arbejde ordentligt. Foto: Morten Pape

Pædagogerne er hårdt spændt for: Ni ud af ti mener, de er for få til arbejdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Horsens føler ni ud af ti pædagoger, at de er for få til at løse opgaverne. Byrådspolitikere fra S og SF er enige om, at der skal flere penge til området, men ikke enige om, om der skal indføres minimumsnormeringer.

Horsens: 88 procent af pædagogerne i daginstitutioner i Horsens har inden for en uge oplevet at være for få medarbejdere i forhold til arbejdsopgaverne. Og 73 procent er enten enige eller meget enige i, at de ikke kan drage tilstrækkelig omsorg for et eller flere børn på grund af personalemangel.

Det viser en dugfrisk undersøgelse fra Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL). Og de tal imponerer bestemt ikke Paw Amdisen (SF), næstformand i børne- og uddannelsesudvalget i Horsens Kommune. Så nu vil han have minimumsnormeringer på budgettet.

- Vi er godt klar over, at pædagogerne er hårdt spændt for. Det er ret høje tal, men de er desværre ikke overraskende, når man kigger på udviklingen. Vi skal som politikere tage ansvar for udviklingen. Vi har ikke fastsat rammerne landspolitisk og lokalt, så vi har et ansvar, slår han fast.

Og det ansvar vil han nu have udmøntet i en løsning, som ganske enkelt handler om flere penge.

- Man bør sikre, at der er ressourcer på de enkelte daginstitutioner, som giver mulighed for minimumsnormeringer, der er renset for f.eks. ledere og teknisk personale. Alt det, der ikke er hænder til børnene, siger han.

Men på trods af ønsket om flere voksne kan det ifølge Paw Amdisen ikke klares i et snuptag.

- Vi kan ikke gå ud og finde alle pengene næste år til at komme ned på reelle minimumsnormeringer. Men over en årrække skal vi gradvist få sat penge af til at give mulighed for at indfri det. Det vil SF foreslå til budgetforhandlingerne her til sommer.

Resultater af undersøgelsen
Om undersøgelsen: BUPL/BUPL-A har i perioden 26. februar til 11. marts 2019 gennemført en landsdækkende undersøgelse, hvor alle medlemmer af BUPL/BUPL-A, der arbejder i vuggestuer, børnehaver og aldersintegrerede institutioner, har haft mulighed for at deltage.

I Horsens Kommune er der i alt sendt 541 invitationer ud. 309 har helt eller delvist besvaret undersøgelsen.

Har du inden for den sidste uge oplevet, at I har været for få medarbejdere på arbejde i forhold til arbejdsopgaverne?
 • 88 pct. Ja
 • 10 pct. Nej
 • 2 pct. Ved ikke


Var du alene med den samlede børnegruppe i perioder af din arbejdsdag i går? Den samlede børnegruppe vil fx sige alle børn på din stue eller alle børn fra flere stuer, hvis I samler dem i løbet af dagen.
 • 65 pct. Ja
 • 35 pct. Nej


Hvor enig/uenig er du i følgende udsagn: - Jeg kan ikke drage tilstrækkelig omsorg for et eller flere børn pga. personalemangel
 • 29 pct. Meget enig
 • 42 pct. Enig
 • 18 pct. Hverken/eller
 • 8 pct. Uenig
 • 1 pct. Meget uenig
 • 1 pct. Ved ikke


Hvor enig/uenig er du i følgende udsagn: - Jeg kan ikke give støtte til sårbare og udsatte børn pga. personalemangel
 • 34 pct. Meget enig
 • 39 pct. Enig
 • 19 pct. Hverken/eller
 • 6 pct. Uenig
 • 2 pct. Meget uenig
 • 1 pct. Ved ikke


Desuden er ledere af daginstitutioner i hele Østjylland blevet stillet følgende spørgsmål:Er det muligt for dig at lægge en vagtplan med de personaleressourcer, du har til rådighed, hvor du undgår, at de enkelte medarbejdere står alene på stuen/med børnegruppen?
 • 28 pct. Ja
 • 58 pct. Nej
 • 10 pct. Jeg lægger ikke vagtplan
 • 4 pct. Ønsker ikke at svare


Kilde: BUPL

Formanden bakker op

Minimumsnormeringer har egentlig ikke været øverst på ønskeliste hos den socialdemokratiske formand for børne- og uddannelsesudvalget, Lone Ørsted. Men hun er også opsat på at få løst problemerne med for få voksne i institutionen og vil nu kigge på SF's budgetforslag.

- Vi er indstillet på at tale om flere midler til dagtilbud, men vil ikke lægge os fast på hvordan. Vi er åbne over for en drøftelse med afsæt i, hvad Paw Amdisen foreslår, siger hun og understreger, at der skal midler til en løsning.

- Det er meget vigtigt for mig, at der bliver afsat flere midler til dagtilbuddene. Men det er ikke afgørende, om det bliver til minimumsnormeringer. Ude på institutionerne må de gerne selv prioritere og finde ud af, hvordan de bedst tilrettelægger deres hverdag.

Hun peger desuden på, at dagtilbudsområdet i Horsens Kommune allerede har fået tilført ekstra midler, men der skal mere til.

- Den dagsorden, der tegner sig i forhold til "Hvor er der en voksen?" (forældre-kampagne, der har bl.a. har kæmpet for minimumsnormeringer, red.), den har jeg stor respekt for. Her i kommunen har vi løbende prøvet at følge med. Vi har prioriteret at tilføre fem millioner til området sidste år, men på trods af det er man stadig presset, siger hun og understreger:

- Formen er ikke afgørende. Det, der skal fylde i dagsordenen, er, at der skal tilføres flere ressourcer, siger hun.

Pædagogerne er hårdt spændt for: Ni ud af ti mener, de er for få til arbejdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce