Påsat brand vil koste kirken millioner - sådan bliver regningen betalt

Vor Frelser Kirke har netop været igennem en stor, indvendig renovering, der samlet løb op i ca. 12 mio. kr. Undervejs fik orgelet en subbas med 30 nye piber, de største af dem seks meter høje. I forvejen havde orgelet 40 stemmer, fordelt på ca. 2500 piper. Nu skal det hele formentlig skiftes ud. Her Henning Jensen, administrerende direktør hos Th. Frobenius & Sønner Orgelbyggeri, med subbas-piberne. Firmaet byggede orgelet i 1975 og stod derfor også for den seneste udvidelse. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Påsat brand vil koste kirken millioner - sådan bliver regningen betalt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kirken har sin egen forsikringsenhed, hvor præmien udregnes efter, hvor mange skader der har været - og heldigvis er der langt mellem så store sager som branden i Horsens.

Horsens: Den samlede danske folkekirke stiller solidarisk op, når regningen for arbejdet med at sætte Vor Frelsers Kirke i stand efter branden onsdag skal betales.

Det oplyser Susanne Bauer, sagsbehandler hos Folkekirkens Forsikringsenhed.

Efterhånden som det står klart, hvor skadet kirkens indre er med bl.a. et ødelagt orgel, kan enhver se, at arbejdet vil løbe op i et tocifret millionbeløb.

- Heldigvis er der langt mellem sager, hvor det drejer sig om så mange penge. Den typiske sag for os er indbrud i sognegårde eller på kirkegårde, siger Susanne Bauer.

Skal bare løbe rundt

Folkekirken er selvforsikrende. Kirken har valgt en ordning, hvor menighedsrådene landet over betaler en præmie til Folkekirkens Forsikringsenhed, som administreres af Københavns og Helsingør stifter.

Den årlige præmie fastsættes efter, hvor mange skader der har været.

- Tingene skal bare løbe rundt, forklarer Susanne Bauer.

Eller som ordningen beskrives i et nyligt brev fra enheden:

"En eventuel mindreudgift ved færre skader vil komme de lokale kasser til gode ved opkrævning af bidraget for forsikringsudgifter. Tilsvarende gælder det, hvis skadesudgifterne overstiger det budgetterede beløb, at der i de følgende år opkræves et højere bidrag. Ordningen vil over årene hvile i sig selv."

Kan næppe holdes på nul

Brevet fra april fortæller også, at præmien for 2019 bliver nul kr. Det skyldes flere år med lave udgifter. En tendens, der også kan mærkes her i 2018, hvor præmien har været 44,8 mio. kr. - et beløb, der skal ses i lyset af, at der i et normalt år budgetteres med 77,3 mio. kr.

Regningen for istandsættelsen af Vor Frelsers Kirke vil tidligst slå igennem i 2020, hvor præmien næppe kan holdes på nul kr.

Alt sammen under forudsætning af, at branden er omfattet af selvforsikringen.

- Men det ser den nu umiddelbart ud til at være, siger Susanne Bauer.

Påsat brand vil koste kirken millioner - sådan bliver regningen betalt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce