Nyt sygehusbyggeri ramt af vandskade: Indflytning bliver udskudt

Flytningen af de enkelte afdelinger, som skal over i Nye Nord, sker i etaper samtidig med, at der er patienter indlagt. En vandskade betyder, at starten på den store flytteplan er udsat seks uger. Arkivfoto: Morten Pape

Nyt sygehusbyggeri ramt af vandskade: Indflytning bliver udskudt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Modtagelsen af den første patient i det nye sygehusbyggeri, Nye Nord, er udskudt i seks uger - men behandlingen af patienter fortsætter uden ændringer.

Horsens: Tirsdag 8. januar skulle de første patienter have taget det nye sygehusbyggeri, Nye Nord, i brug.

Men en vandskade på nybyggeriets 3. niveau har skubbet velkomsten til den første patient i seks uger. Etagen, der er ramt af vandskaden, skal rumme de kirurgiske sengeafsnit, men de må blive i de gamle rammer nogle uger endnu. Indflytningen er skubbet til tirsdag 19. februar.

- Vandskaden skete i november, men blev heldigvis hurtigt opdaget, fortæller hospitalsdirektør Lisbeth Holsteen Jessen på Regionshospitalet Horsens.

Rørene, der ledte det varme brugsvand frem på hele etagen, lækkede.

Nye Nord
10.900 kvm fordelt på kælder og op til fire etager, hvor byggeriet er højest. Til sammenligning rummer det eksisterende hospital 60.680 kvm på alle etager inklusive kælder.Kælder: Indeholder serviceområde og derfra er der via tunnelsystem adgang til resten af huset.Stueetage: Ambulatorier. Dog indrettes etagen i første omgang som sengeafdeling, så patienter fra den eksisterende sengeafdeling i højhuset flyttes herover, mens højhuset renoveres. Først når det er på plads, indrettes etagen til ambulatorium. 1. sal: Akutplan med fem operationsstuer, 10 intensivsenge samt perioperativ afdeling. Det er stuer, hvor patienter gøres klar til operation, vågner igen og typisk kun har en enkelt eller slet ingen overnatning i forbindelse med operationen. 2. og 3. sal: Sengeafsnit til kirurgisk og gynækologisk afdeling med i alt 58 eneværelser med eget bad og toilet samt mulighed for, at pårørende kan overnatte.Auditorium med plads til 200 tilhørere. Byggeriet, som koster ca. 200 mio. kr. blev sat i gang 1. oktober 2016.

En sag for forsikringen

Årsagen til vandskaden er en lækage på varmevekslere på niveau 3, hvor "vekslerkvaliteten i kombination med en øget klorid-dosering fra vandbehandlingsanlægget har medført en tæring af rørsystemet på hele niveauet", som det lyder i en redegørelse til regionsrådet.

Sagen er en forsikringssag, og lige nu gennemføres en syn- og skønsforretning for at fastlægge det endelige ansvarsforhold.

- Det er ligesom, hvis man har købt en ny bil, og den går i stykker efter nogle få måneder. Så formoder man, at der har været noget galt med bilen fra start, men det skal selvfølgelig afklares. Den afklaring er i gang lige nu, forklarer hospitalsdirektøren.

Indtil videre har det betydet, at varmevekslere på alle etager i Nye Nord skal skiftes ud for at gardere sig mod lignende situation på de øvrige etager. Det sker i næste uge.

- Vi er rigtig ærgerlige over vandskaden, men indstillede os hurtigst muligt på at få skaden udbedret og lavet en ny tidsplan i samarbejde med de berørte afdelinger, siger hospitalsdirektøren.

Flytter efter influenzaperioden

Den gode nyhed er, at den forsinkede indflytning ikke kommer til at berøre behandlingen af patienter - hverken dem, der har en planlagt tid i kalenderen, eller akutte patienter.

Samtidig glæder hospitalsdirektøren sig over, at den mest omfattende del af flytningen, som er bedøvelse, operation og intensiv, sker efter den oprindelige tidsplan på niveau 2 - altså etagen lige under den vandskadede etage.

Og når skaden nu er sket, er det set i bagklogskabens lys også ganske godt for de medicinske sengeafsnit, fordi flytningen nu kommer til at foregår efter perioden, hvor den er hårdest belastet af influenzaer og luftvejsproblemer.

De to afsnit holder flyttedag i den sidste uge i april og den første uge i maj.

Det sker alt sammen for at kunne realisere næste, store kapitel i det store bygge- og moderniseringsprojekt på hospitalet. Det går ud på at føre højhuset, som huser sengeafdelingerne, up to date.

Tredje vandskade

Det er ikke første gang, vand kommer på tværs i nyere tid.

Da der blev bygget en ny etage oven på det Dagkirurgiske Center ud mod Sundvej, var der et kæmpe stormvejr, som rev så meget i presenninger, at det regnede så meget ind, at det dryppede ned i lokalerne nedenunder.

Og i forbindelse med byggeriet af Nye Nord blev en vandledning gravet over, så der kom vand i kælderen.

Nyt sygehusbyggeri ramt af vandskade: Indflytning bliver udskudt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce