Nu vil midtbyens kirker tænke ud af boksen - og "det bliver bare fedt"

Sarah Lodberg med sine præstekolleger Anja Elm (t.v.) og Hanne Henriksen i baggrunden. Omgivelserne er Getsemane Kirke, som skal danne rammen om projektet "Kirken i midtbyen". Indsættelsen af Sarah Lodberg sker da også i kirken søndag 4. februar kl. 17. Og selv om hendes indsats skal rettes mod de 20-40-årige, er alle aldersgrupper velkomne til begivenheden. Foto: Chr. Rimestad

Nu vil midtbyens kirker tænke ud af boksen - og "det bliver bare fedt"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sarah Lodberg skal fra 1. februar stå i spidsen for projektet "Kirken i midtbyen". Den nye præst glæder sig til at række ud mod de 20-40-årige.

Horsens: Selvfølgelig skal Sarah Lodberg indsættes som præst i Getsemane Kirke. For den tidligere metodistkirke i Houmannsgade i Horsens bliver omdrejningspunktet for det projekt, hun skal tage vare på: "Kirken i midtbyen".

Hun er ansat fra 1. februar. Indsættelsen finder sted søndag 4. februar. Og derefter står alle muligheder åbne.

Hvor åbne kan kirkebygningen eksemplificere. Den er modsat de fleste andre kirker ikke underlagt frednings-bestemmelser eller Nationalmuseets årvågne blik. Så her kan smækkes billeder op på væggene, flyttes rundt på bænkene og i det hele taget indrettes efter hele formålet med "Kirken i midtbyen": at skabe et sted, hvor de 20-40-årige, som ellers ikke er de flittigste brugere af folkekirken, kan finde rum til at reflektere over liv, død, tro og tilværelsens andre store spørgsmål.

Folkekirken er ikke kun noget med gamle damer og en time om søndagen. Vi skal ud med, at kirken ikke er farlig, men har tilbud til alle aldersgrupper - også de 20-40-årige. Det er derfor, vi i Getsemane Kirke gerne skal hen til lidt a la et forsamlingshus.
Hanne Henriksen
Kirken i midtbyen
"Kirken i midtbyen", som får sit afsæt i Getsemane Kirke i Houmannsgade, sigter mod voksne mennesker, primært i alderen 20-40 år. Målet er at skabe rum for tro og eksistens og udvikle kirkelige formater, hvor en dialog om disse temaer kan trives.Målgruppen er altså ikke teenagere eller børn. Der sigtes ikke mod en ungdomskirke i traditionel forstand, og de lokale kirker har i forvejen et blomstrende børnearbejde.

Projektet knytter sig heller ikke primært til de kirkelige organisationer eller retter sig mod særligt sårbare mennesker.

Mange i målgruppen har en mellemlang uddannelse. Mange er studerende, bl.a. fra udlandet. Planerne om at flytte VIA og andre uddannelsesinstitutioner ind på Slagterigrunden gør forankringen i Getsemane Kirke oplagt.

Projektet er i første omgang planlagt til at køre i fire år. Finansieringen hentes i Horsens Provstis udviklingspulje.

Projektets præst Sarah Lodberg kan læne sig op ad en styregruppe med lærer Maja Majlund, selvstændig Trine Ravnkilde, designer Thilde Peters samt præster fra de tre midtbysogne: Anja Elm (Vor Frelsers Kirke), Hanne Henriksen (Klosterkirken) og Charlotte Rune Nissen (Sønderbro Kirke - afløser for Tine Bonde Klausen, som pt. er på barsel).

Af juridiske årsager er der også til "Kirken i midtbyen" knyttet en bestyrelse, bestående af en præst og et menighedsrådsmedlem fra hvert af de tre bysogne. Bestyrelsen kommer dog kun til at spille en mindre rolle i projektet.

Det er vi nødt til at rykke på

Udgangspunktet for det hele er en analyse, de tre midtbysogne - Vor Frelsers, Klostersognet og Sønderbro - fik udarbejdet for snart halvandet år siden. En analyse, som dementerer formodningen om en overvægt af ældre i det centrale Horsens: Over 10.000 af indbyggerne i sognene er i alderen fra 20 til 34 år.

- De bruger typisk ikke kirken, og det er vi nødt til at rykke på, siger Anja Elm, sognepræst ved Vor Frelsers Kirke.

Det har sat hele projekt "Kirken i midtbyen" i gang. Et projekt, som når lidt af en milepæl, når Sarah Lodberg indsættes. For da bliver ord afløst af handling.

Holdet bag de store planer satser i første omgang på, at den nye præst kan få sin daglige arbejdsplads blandt iværksætterne og de små firmaer på Fængslet. Herfra skal hun så finde ud af, hvordan "Kirken i midtbyen" skal folde sig ud. "Hvad der giver mening," som Anja Elm siger.

Ud i praktik

Hanne Henriksen, sognepræst ved Klosterkirken, har allerede noteret, at når der spørges ud i det lokale kultur- og erhvervsliv, er der interesse for, hvad folkekirken nu bevæger sig ud i.

Det er bl.a. derfor, en tanke om at placere Sarah Lodberg i praktik rundt om i Horsens er i spil. Det kan give kontakter, og det kan lægge op til samarbejde.

- Min opgave bliver at finde ud af, hvad der fungerer i Horsens, og om vi sammen kan skabe noget, der kan sættes i relation til de eksistentielle temaer, vi arbejder med, siger den nye præst.

Det her gider jeg

Netop hele tanken om at lave en anderledes kirke er grunden til, at Sarah Lodberg søgte stillingen i Horsens.

- Jeg tænkte, at det her gider jeg. Nu skal vi ikke bare please baglandet...

Og selvfølgelig ved hun godt, at hun som frontfigur kan blive på alle måder udfordret. At hun ikke kun skal være præst, men også eventmager og kaospilot. Men her kan hun tage erfaringer med fra sit hidtidige job i Danmarks Kristelige Gymnasiastbevægelse (DKG).

- Dér arbejder vi med kirke for de 15-30-årige. For mit vedkommende betød det, at jeg ofte arbejdede alene og selv måtte opsøge folk. Jeg har haft administrative opgaver, jeg har styret økonomi, jeg har motiveret frivillige, jeg har rejst rundt for at inspirere. Og jeg har prøvet at tænke og arbejde meget længe med arrangementer - og så kom der to. Så jeg føler mig godt rustet til Horsens.

Brug for tid

Med fra DKG tager Sarah Lodberg også en erfaring om, at unge har brug for tid til refleksion og stilhed.

- Nu skal jeg finde ud af, om det også gælder i Horsens, siger hun med et smil.

Selv tror hun på "Kirken i midtbyen":

- Vi kan tage afsæt i en pulje penge, og jeg har en styregruppe, som også har tiltro til, at vi kan ændre noget. Nu skal vi i gang med at tænke ud af boksen - og det bliver bare fedt.

Nu vil midtbyens kirker tænke ud af boksen - og "det bliver bare fedt"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce