Lokalråd advarer: Reduktion af personale på oplandsbiblioteker er en svækkelse

I 2014 flyttede Gedved Bibliotek ind i det tidligere Gedved Seminarium. I dag er der selvbetjent bibliotek bortset fra ni ugentlige bemandede åbningstimer. Arkivfoto

Lokalråd advarer: Reduktion af personale på oplandsbiblioteker er en svækkelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikerne skal diskutere et forslag om at skære i antallet af personaletimer på oplandets biblioteker. I stedet skal der flyttes flere timer til hovedbiblioteket i Horsens.

Gedved: Den personlige betjening på oplandets biblioteker skal beskæres markant.

Det fremgår af dagsordenen til mandagens møde i Horsens Kommunes kultur- og civilsamfundsudvalg.

Punktet har fået Gedved Lokalråd til at sende en skrivelse til udvalgets formand Jakob Bille (LA).

Lokalrådet mener ikke, det er hensigtsmæssigt med en forringelse af de personbetjente åbningstider.

- Gedved Lokalråd opfordrer kultur- og civilsamfundsudvalget til at bevare bemandingen på oplandsbibliotekerne, hvor udviklingen sker. Det fremlagte forslag er en svækkelse af lokalsamfundene og dermed i direkte modstrid med valgløfterne i efteråret 2017, som gik på at styrke lokalsamfundene i Horsens Kommune, skriver lokalrådet i skrivelsen.

Det fremgår af dagsordenen, at antallet af timer med personale på Gedved Bibliotek skal reduceres fra ni timer om ugen til fire timer om ugen.

På Hovedgård og Østbirk biblioteker bliver den personbetjente åbningstid reduceret fra 13 timer om ugen til seks timer om ugen, mens den personbetjente åbningstid på Søvind Bibliotek bliver reduceret fra otte til fire timer om ugen.

Der sker ikke nogen ændringer på Brædstrup og Endelave biblioteker. Til gengæld sker der en forøgelse af bemandingen på hovedbiblioteket i Horsens.

- Vi synes, vi har en god ordning, og brugerne på de små biblioteker honorerer det ved at bruge dem mere og mere. Vi synes, det er en forkert måde at støtte op om det på ved at nedlægge den betjening, der er. Den er jo ikke stor i forvejen, men den fungerer ganske udmærket, siger formand for Gedved Lokalråd, Niels Arne Kjærgaard.

Besøgstal
Besøgstal på kommunens biblioteker i 2015, 2016 og 2017:Hovedbiblioteket: 200.272, 199.490 og 193.812

Brædstrup Bibliotek: 47.583, 46.481 og 47.587

Gedved Bibliotek: 12.976, 13.016 og 13.815

Hovedgård Bibliotek: 12.195, 13.179 og 13.739

Søvind Bibliotek: 1935, 8505 og 4516

Østbirk Bibliotek: 10.685, 12.842 og 13.904

Stigende besøgstal

Til gengæld for nedgangen af personbetjente åbningstimer vil der være personale i skoleferierne, hvor der hidtil har været åbent uden personalebetjening.

- Gedved Lokalråd foretrækker, at den ugentlige personalebetjente åbningstid bevares, men ser ingen grund til at indføre personalebetjening i skoleferier, hvor mange alligevel er bortrejst, står der i lokalrådets skrivelse.

Ifølge Niels Arne Kjærgaard yder Gedved Bibliotek et stort bidrag til de kulturelle arrangementer i byens kultur- og medeborgerhus, hvor biblioteket ligger.

- Det kan lade sig gøre, fordi de har lidt arbejdskraft at kunne lægge i det med særligt fokus på arrangementer for børn, siger Niels Arne Kjærgaard, der frygter en svækkelse af netop den del.

Lokalrådet noterer sig, at den stigningm der har været i oplandsbibliotekernes besøgstal, svarer til faldet i besøg på hovedbiblioteket.

- Det må tages som et udtryk for, at stadig flere ser fordelen i den store fleksibilitet, der ligger i de lokale biblioteker, lyder det fra lokalrådet.

Oplandsbibliotekerne er i dag selvbetjente det meste af døgnet. Det bliver der ikke ændret ved ifølge forslaget.

Lokalråd advarer: Reduktion af personale på oplandsbiblioteker er en svækkelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce