Lokale bankforretninger i udbud: Danske Bank kan byde på lige fod med andre banker

Danske Bank ordner de daglige bankforretninger for Horsens Kommune, og trods hvidvask-skandalen er der intet til hinder for, at banken byder ind på at fortsætte med det. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Lokale bankforretninger i udbud: Danske Bank kan byde på lige fod med andre banker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvidvask-sagen får ingen konsekvenser i udbuddet af Horsens Kommunes daglige bankforretninger. - Der er nogle klare udbudsregler, og dem lever vi selvfølgelig op til, siger borgmester Peter Sørensen (S).

Horsens: En håndfuld banker vil være i spil, når Horsens Kommune om nogle måneder skal afgøre, hvem der i de kommende år skal stå for kommunens primære bankforretninger.

I dag er det Danske Bank, der har opgaven, men kontrakten udløber 31. oktober, og derfor sætter kommunen nu de daglige bankforretninger i udbud gældende fra 1. november 2019 og tre år frem.

På forhånd er der to krav i udbuddet, der snævrer feltet gevaldigt ind. Byderen skal være en såkaldt systemisk bank, altså en bank, der vurderes at have en særlig stor betydning for samfundsøkonomien. Den status har i dag Danske Bank, Jyske Bank, Nordea, Sydbank, Spar Nord og Nykredit. Et andet krav er, at banken har en filial i Horsens.

Bankerne kan byde ind på lige fod, og dermed får det ikke konsekvenser for Danske Bank, at banken er involveret i en stor hvidvask-skandale.

- Jeg har ingen holdning til, hvilken bank vi har i kommunen. Der er nogle klare udbudsregler, og dem lever vi selvfølgelig op til, siger borgmester Peter Sørensen (S).

Jeg vil gerne have et godt udbud, men jeg har ingen holdning til enkeltstående virksomheder. Det må jeg ikke have ifølge udbudsloven.
Peter Sørensen (S), borgmester, Horsens

Minister-brev gav klarhed

I september i fjor, mens Danske Bank for alvor døjede med anklager om deltagelse i hvidvask, proklamerede borgmester Peter Sørensen (S), at man i det kommende udbud af kommunens bankforretninger ville søge en samarbejdspartner, der "har en forretningsetik- og moral, som en kommune skal kunne stå på mål for at samarbejde med".

"Mit oplæg til vores udbud vil være, at selvfølgelig stiller vi nogle krav til, hvordan man agerer som virksomhed, når man skal samarbejde med et skattefinansieret selskab, som en kommune er. Sådan vil det være fremadrettet", sagde han dengang til Folkebladet.

I dag er tonen en anden.

- Vi har nogle krav til vores bank. Det skal være en systemisk bank, og den skal have en filial i byen. Jeg vil gerne have et godt udbud, men jeg har ingen holdning til enkeltstående virksomheder. Det må jeg ikke have ifølge udbudsloven, siger han.

Borgmesteren henviser til, at kommunen via erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har fået klarhed over, hvordan man som kommune kan agere i forhold til, hvordan kommuner undgår at samarbejde med banker, der er involveret i hvidvask.

Hovedpointen i ministerens brev er, at man godt kan ekskludere banker, der er dømt for hvidvask, fra et udbud. Det kan man også, hvis der kun er mistanke om hvidvask, som det er tilfældet med Danske Bank, men man kan ikke gøre det, hvis den pågældende bank aktivt arbejder på at sikre, at det ikke sker igen, såkaldt self-cleaning.

- Det må man vel sige, at Danske Bank gør. Og banken er jo heller ikke dømt, siger Peter Sørensen, der til gengæld fremhæver, at kommunen som noget nyt har fået indføjet i udbuddet, at kontrakten kan opsiges med seks måneders varsel.

Det betyder, at kommunen i tilfælde af, at Danske Bank vinder udbuddet og bliver dømt for hvidvask, kan opsige kontrakten.

Lokale bankforretninger i udbud: Danske Bank kan byde på lige fod med andre banker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce