Kommunens store plan: Sundparken skal ikke være ghetto i 2022

Borgmester Peter Sørensen (S) præsenterede mandag en udviklingsplan fra kommunens taskforce. Den skal hjælpe bydelen Sundparken af regeringens ghettoliste. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Kommunens store plan: Sundparken skal ikke være ghetto i 2022

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ingen boliger skal rives ned, daginstitutionen Rytterkilden bevares, Langmarkskolen skal flyttes, og flere skal i beskæftigelse. Det er bare nogle af hovedpunkterne i den storstilede udviklingsplan for Sundparken, som borgmester Peter Sørensen (S) præsenterede mandag.

Horsens: Endnu engang er Sundparken omdrejningspunkt for en plan, som skal bringe området af regeringens berygtede ghettoliste.

Senest i september var kommunens taskforce for udsatte boligområder og parallelsamfund ude med en anbefaling, som i yderste konsekvens ville betyde, at 333 boliger skulle rives ned og daginstitutionen Rytterkilden lukkes, men nu er planerne ændret igen.

Med den nye plan har kommunens taskforce udarbejdet to forskellige forslag, som begge, hvis de godkendes i transport-, bygnings- og boligministeriet vil betyde, at Sundparken i 2022 ikke længere er en ghetto.

- Vi har prøvet at lave en plan og er kommet op med to dispensationsforslag i forhold til lovgiven om, at der maksimalt må være 40 procent almene familieboliger i et boligområde, lød det indledningsvis fra Horsens-borgmester Peter Sørensen (S) på et pressemøde mandag i Aktivitetshuset Sundparken på Hybenvej.

- Vi søger om dispensation til enten 80 procent eller 60 procent almene familieboliger, og vi har en formodning om, at vores forslag bliver kigget på med interesse, men vi ved det først inden sommer, var meldingen fra borgmesteren.

To forslag fra taskforcen
Dispensationsforslag 1:I stedet for 40 procent almene familieboliger skal der være 80 procent almene boliger i Sundparken. Det vil betyde, at i alt 154 boliger sælges til private.

Dvs. salg af:

10 rækkehuse

48 ungdomsboliger

96 familieboliger

Dispensationsforslag 2:

I stedet for 40 procent almene familieboliger skal der være 60 procent almene boliger i Sundparken. Det betyder at i alt 261 boliger skal sælges samt Sundparkens handelstorv, hvor der blandt andet nu ligger en Rema 1000 og andre butikker også skal sælges.

Dvs. salg af:

20 rækkehuse

48 ungdomsboliger

193 familieboliger

Samt tilhørende erhvervsarealer

Gælder begge udspil:

I begge udspil er der lagt op til at ungdomsskolen, aktivitetshuset og hallen flyttes, og på den grund skal der så bygges privatboliger. Derudover skal Langmarkskolen flyttes, mens daginstitutionen Rytterkilden bevares. Der skal desuden etableres store grønne områder og et nyt besøgscenter.

Et års arbejde

Sammen med en håndfuld medlemmer af kommunens taskforce præsenterede han udspillet, som især fraveg fra tidligere anbefalinger ved, at der ikke er hverken lukninger eller nedrivninger på tapetet.

- Vi har arbejdet på den her plan i et år nu, og vi undgår helt at rive moderne boliger ned. Vi skal have folk i arbejde, og daginstitutionen bevares. Vi gør det jo for børnenes skyld, mindede borgmesteren om.

I første forslag lægges op til, at kommunen i stedet for 40 procent almene familieboliger får lov til at have 80 procent almene boliger i Sundparken. Det vil betyde, at i alt 154 boliger sælges til private.

I den anden model søger kommunen dispensation til at bevare 60 procent almene boliger, og i den model er det så i alt 261 boliger, som skal sælges. Det skal også Sundparkens handelstorv, hvor der blandt andet nu ligger en Rema 1000 og andre butikker.

I begge udspil er der lagt op til, at ungdomsskolen, aktivitetshuset og hallen flyttes, og på den grund skal der så bygges privatboliger. Derudover skal Langmarkskolen flyttes, mens daginstitutionen Rytterkilden bevares. Der skal desuden etableres store grønne områder.

- Vi skal have lavet et nyt besøgscenter, rekreative områder og en bevægelsespark. Alt sammen noget, som inviterer til brug af samtlige borgere i Horsens, siger Peter Sørensen.

Horsens Kommunes taskforce for udsatte boligområder og parallelsamfund
Michael Nedersøe, DF (formand), medlem af Horsens ByrådLone Ørsted, S (næstformand), medlem af Horsens Byråd

Martin Ravn, V, medlem af Horsens Byråd

Lisbeth Torfing, EL, medlem af Horsens Byråd

Paw Amdisen, SF, medlem af Horsens Byråd

Peter Sørensen, S, borgmester i Horsens Kommune

Michael Meldgaard, direktør for Andelsboligforeningen Odinsgaard

Steffen Møller Borgbjerg, direktør for Arbejdernes AndelsBoligforening af 1938

Jesper Julian Christensen, politikommissær i Sydøstjyllands Politi

Tanja Nyborg, direktør for uddannelse og arbejdsmarked, Horsens Kommune

Charlotte Lyrskov, direktør for teknik og miljø, Horsens Kommune

Små projekter

Planene kan ikke rulles ud over natten. Det skal ske frem mod 2030, og når de mange boliger er solgt, vil borgmesteren sikre, at beboerne får alternativer at flytte til.

- Vi har været i gang i et år nu, og vi fortsætter. Vi bygger små projekter med 10-15 boliger i hver, så vi ikke får de store områder med almene boliger, forklarer han.

Når hele planen eventuelt bliver godkendt og rullet ud over årene, kommer regningen også. Men den del er Peter Sørensen ikke bekymret for, selvom han ikke vil løfte sløret for, hvad det vil koste.

- Det er boligforeningen Odinsgården, der ejer boligerne i Sundparken, som får den største udgift, men jeg kan ikke forestille mig, at der ikke kommer kommunale udgifter. Men hvis vi får løftet området og børnene her i Sundparken, og det lykkes at komme af ghettolisten, så er det verdens bedste investering, fastslår borgmesteren.

Ghettolovens kriterier
I ghettoloven indgår fem kriterier, hvoraf mindst tre skal være opfyldt, for at der er tale om et ghettoområde. Herudover skal området beboes af mindst 1000 beboere.

Sundparken har ca. 1500 beboere.

De fem kriterier er:

Andelen af 18-64-årige uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse overstiger 40 procent (gennemsnit for de seneste to år). Sundparken: 54,8 procent.

Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande overstiger 50 procent. Sundparken: 69 procent.

Antal dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer overstiger 2,7 procent af beboere på 18 år og derover (gennemsnit for de seneste to år). Sundparken: 1,78 procent.

Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse (inklusive uoplyst uddannelse), overstiger 50 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe. Sundparken: 61,6 procent.

Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 18-64 år i området eksklusive uddannelsessøgende er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen. Sundparken 56,8 procent.

Kommunens store plan: Sundparken skal ikke være ghetto i 2022

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce