Jenny hædres: Her er de nye vejnavne på havnen

Jenny Kammersgaard i 1936, da hun netop er kommet i land efter at have svømmet fra Langeland til Korsør. Det gjorde hende til æresmedlem i Horsens Svømme og Gymnastik Forening. Nu får hun opkaldt en vej på nordhavnen efter sig. Foto fra Horsens Idrætsarkiv

Jenny hædres: Her er de nye vejnavne på havnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre nye vejnavne på nordhavnen blev et kompromis. Politikerne i plan- og miljøudvalget kunne ikke blive enige om at vælge et enkelt tema til vejene.

Horsens: Den Horsens-fødte langdistancesvømmer Jenny Kammersgaard, der blev kendt for bl.a. at svømme de 18 km fra Snaptun til Horsens i 1936 og senere bl.a. svømmede over den engelske kanal og fra Gedser til Warnemünde, får opkaldt en vej efter sig.

Det står klart, efter politikerne i plan- og miljøudvalget tirsdag besluttede, at en ny vej på nordhavnen skal bære svømmerens navn. To øvrige veje i området skal hedde Nordøstpassagen og Beringsstrædet. Det er endnu ikke besluttet, præcist hvilket navn vejen, der skal opkaldes efter Jenny Kammersgaard, får.

På forhånd var der lagt op til, at politikerne i plan- og miljøudvalget skulle vælge mellem et af to temaer - nemlig "Vitus Bering" eller "markante kvinder af national eller lokal betydning".

Men valget faldt altså på en kombination af de to temaer.

- Lad os sige, at der er tale om et politisk kompromis efter en god og lang snak, siger udvalgsformand Martin Ravn (V), der ikke lægger skjul på, at han hellere havde set, at der var blevet valgt et fælles tema for vejnavnene. Og allerhelst skulle temaet have været Vitus Bering.

- Jeg vil gerne have mere Bering på havnen. Men det mener jeg stadig, vi har mulighed for at få. Der skal forhåbentlig bygges både et hotel og et havnebad, der kan få navne med Vitus Bering-tema. Og så er der jo også hele sydhavnen, siger Martin Ravn.

Og den linje følger den konservative Esben Hedeager, der også har plads i plan- og miljøudvalget og er formand for Vitus Bering-komiteen, der skal være med til at synliggøre byens stolte søn i bybilledet.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke griber muligheden for tre Vitus Bering-navne på havnen. Men når det er sagt, så er det stort, at vi har fået to - gode - navne med. Det giver en god sammenhæng med den kommende Vitus Bering-statue og det maritime miljø på havnen, siger han.

Jeg kommer til at kæmpe for at Vitus Bering bliver mere fremtrædende i byen - bl.a. i vejnavnene, men det er klart, at der skal en diskussion til.
Martin Ravn (V), fmd. plan- og miljøudvalget
Nye vejnavne på havnen
Det er to veje på nordhavnen, der bliver til tre nye veje, som skal have nye navne. I dag hedder vejene Frederik Winthers Vej og Jens Hjernøes Vej. De navne kastes nu i skraldespanden, når der etableres nye vejføringer.Politikerne i plan- og miljøudvalget har valgt at opkalde de tre nye veje efter to temaer: Vitus Bering og markante kvinder af lokal betydning:

Nordøstpassagen (en stor del af den nuværende Jens Hjernøes Vej): Betegnelsen for den sørute gennem ishavet, som Horsens-fødte Vitus Bering sejlede med sin ekspedition i 1728, da han under Peter den Store forsøgte at finde ud af, om Sibirien og Alaska var landfaste.

Beringsstrædet (den nuværende Frederik Winthers Vej): Det stræde, der skiller Sibirien fra Alaska. Strædet har navn efter Vitus Bering, som krydsede strædet i forbindelse med sin ekspedition i 1728. Beringsstrædet er 82 km bredt på det smalleste sted og op mod 50 meter dybt.

Beringstrædet - Wikipedia, den frie encyklopædi

Jenny Kammersgaard (får opkaldt en ny vej, som kommer til at gå øst/vest på den vestlige del af havnen): Hun var især kendt som langdistancesvømmer og svømmede i 1936 de 18 km fra Snaptun til Horsens. Senere svømmede hun over Kattegat, Den engelske Kanal, fra Læsø til Frederikshavn og 75 km i Gudenåen. I 1938 svømmede hun fra Gedser til Warnemünde. På grund af strømforhold endte turen med at blive 110 km, og det er stadig længderekord for dansk svømning. Jenny Kammersgaard blev født i Horsens i 1918 og døde i 1997 i København.

Kilder: Horsens Kommune og Wikipedia
Det er den røde vej på kortet, der skal have navn efter langdistancesvømmeren Jenny Kammersgaard. Vejen er ny og kommer til at gå øst-vest på den vestlige del af nordhavnen med en afstikker mod nord, der rammer Strandpromenaden. Den grønne vej skal hedde Nordøstpassagen, og den kommer til at gå fra Strandpromenaden ca. over for Prip Buus Vej og mod syd. Her rammer den den nuværende Jens Hjernøes Vej og fortsætter som den. Det betyder, at bl.a.  det nye byggeri Havnefronten får adresse på Nordøstpassagen. Den sidste vej - den blå - skal hedde Beringsstrædet. Det er den nuværende Frederik Winthers Vej. Tegning: Horsens Kommune
Det er den røde vej på kortet, der skal have navn efter langdistancesvømmeren Jenny Kammersgaard. Vejen er ny og kommer til at gå øst-vest på den vestlige del af nordhavnen med en afstikker mod nord, der rammer Strandpromenaden. Den grønne vej skal hedde Nordøstpassagen, og den kommer til at gå fra Strandpromenaden ca. over for Prip Buus Vej og mod syd. Her rammer den den nuværende Jens Hjernøes Vej og fortsætter som den. Det betyder, at bl.a. det nye byggeri Havnefronten får adresse på Nordøstpassagen. Den sidste vej - den blå - skal hedde Beringsstrædet. Det er den nuværende Frederik Winthers Vej. Tegning: Horsens Kommune

Stærke kvinder skal hædres

Socialdemokraten Niels Peter Bøgballe er meget glad for og stolt over, at Jenny Kammersgaard nu får en vej opkaldt efter sig.

- Hun var et forbillede dengang, og det er oplagt at opkalde den vej, der kommer til at gå ved det måske kommende havnebad, efter hende, siger han.

Han understreger, at han gerne ville have haft flere kvindenavne på havnen.

- Det er et stort fokuspunkt for os, at vi skal være bedre til at fremhæve og hædre de dygtige og stærke kvinder, vi har haft i Horsens. Derfor havde jeg gerne set, at vi havde opkaldt alle de tre veje efter lokale kvinder. Men vi endte med et kompromis. Og vi havde en god snak i udvalget, som gør mig tryg ved, at det er kvindevejen, vi kommer til at gå i flere af de fremtidige boligområder, siger han.

Martin Ravn understreger også, at han er godt tilfreds med, at valget faldt på Jenny Kammersgaard, når det ikke kunne blive til et helt Bering-tema.

- Hun havde jo i høj grad noget med vand at gøre, og vejen, der får hendes navn, kommer til at ligge ved det kommende havnebad. Derfor passer det faktisk meget godt, siger han og tilføjer, at kommunen har skrevet ind i sin politik for navngivning af nye veje, at der skal flere kvindenavne til veje.

- Og den del er vi med på. Det kommer vi til at kigge på i kommende boligområder.

Jenny hædres: Her er de nye vejnavne på havnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce