Helt eller delvis gratis? Nye p-regler splitter partierne i Horsens

Liberal Alliances forslag om to timers gratis parkering efterfulgt af betaling på kommunale pladser ser ud til at gå igennem, men partierne i byrådet er bestemt ikke enige om hverken modellerne eller beregningerne bag. Arkivfoto: Axel Schütt

Helt eller delvis gratis? Nye p-regler splitter partierne i Horsens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gratis i to timer og derefter betaling eller en model med helt gratis kommunal parkering? P-fremtiden i Horsens deler partierne i byrådet, og helt nye beregninger fra forvaltningen skaber ekstra røre.

Horsens: To timers gratis parkering på kommunale p-pladser i en forsøgsperiode på et år - for at komme et ønske fra de detailhandlende i møde og gøre Horsens konkurrencedygtig i forhold til f.eks. Vejle.

Så langt er der konsensus blandt politikerne i byrådet, men så hører enigheden også op.

Et flertal bestående af Socialdemokraterne og Liberal Alliance - sidstnævnte står bag forslaget - har hele tiden været tilhænger af en model med to timers gratis parkering. Derefter starter betalingen. Den ordning vil, hvis den sættes i gang 1. november som planlagt, koste kommunekassen 1,15 mio. kr. i forsøgsperioden sat i forhold til den nuværende indtægt, hvor parkering koster fra minut ét. Beregningerne er foretaget af Horsens Kommunes forvaltning.

En artikel i Folkebladet 22. august har imidlertid sat gang i tankerne om en anden model hos Venstre, Dansk Folkeparti og i første omgang også Konservative. Det blev nemlig af forvaltningen vurderet, at hvis man gjorde parkering gratis i to timer, men samtidig sagde, at der maksimalt måtte parkeres i to timer uden mulighed for tilkøb af ekstra tid, ville det "kun" koste ca. 815.000 kr. i tabt indtægt.

- Man skulle være et skarn, hvis man ikke regner på muligheden for at spare 300.000 kr. af borgernes penge, som Dansk Folkepartis Michael Nedersøe udtrykker det.

K har også overvejet gratis-ordningen, men har besluttet af bakke op om LA's oprindelige forslag, der mandag er på dagsordenen i byrådets økonomiudvalg.

Hvorfor ændre på p-betalingen?
En af hovedårsagerne til overhovedet at ændre på parkeringsreglerne - i første omgang som et forsøg i et år - i Horsens Kommune er, at staten efter en lovændring nu snupper 70 pct. af kommunens p-indtægter. Det reducerer indtjeningen i Horsens fra de nuværende 3,5 mio. kr. til 1,05 mio. kr.Desuden er det et udtalt ønske fra forretningsdrivende, at Horsens tilbyder kunder minimum samme vilkår som i f.eks. Vejle - altså to timers gratis parkering, men også et flow, så de samme ikke parkerer i dagevis. Det gør nye p-regler ekstra presserende, at Søndergade skal igennem en større renovering.

Derfor er tilhængere af Liberal Alliances forslag om to gratis timer efterfulgt af betaling via mobil-app eller i p-automat indstillet på at komme i gang allerede 1. november, selv om det fordyrer forsøget. Den statslige snabel i kassen er nemlig først gældende fra 1. januar 2019, så ordningen rammer den fulde indtægt, som den er i dag.

En et-årig forsøgsordning med to timers gratis parkering på kommunale parkeringspladser - og derefter betaling - vil koste kommunekassen ca. 1,15 mio. kr., viser en analyse fra forvaltningen i Horsens Kommune.

Samme analyse viste, at to timers parkering uden mulighed for at købe sig til ekstra tid, ville koste ca. 300.000 kr. mindre, da kommunen slipper for vedligehold, servicering og drift af betalingsautomaterne. Det beløber sig til ca. en halv million årligt, mens man "kun" vil miste anslået 189.000 kr. i manglende ekstra p-betaling.

Imidlertid er der på foranledning af Liberal Alliance foretaget en ny forvaltningsberegning af ideen om gratis parkering - med flytning af bilen hver anden time. Den landede fredag eftermiddag og konkluderer, at det kræver halvandet årsværk ekstra p-vagter at løse opgaven. Det koster mindst 500.000 kr. - det samme, som man sparer ved at dække p-automaterne til med sorte sække.

Helt nye beregninger

Hen over den forgangne weekend tog p-debatten en ny drejning. Liberal Alliances Jakob Bille havde bedt om en ny beregning af modellerne, og fra forvaltningen lyder det nu, at en gratisordning med p-skive-tjek er mindst en halv mio. kr. dyrere end først meldt ud. Årsag: Der er brug for halvandet årsværk p-vagter ekstra.

- Det var en and, der gav noget røre, at der kunne spares 300.000 kr. på den gratis model. De nye beregninger styrker mit forslag og sender det rigtige signal til både lokale erhvervsdrivende, der har ønsket det her, og private p-aktører. Forløbet har været bumpet og uskønt, men jeg er hamrende glad for forslaget, siger Jakob Bille fra Liberal Alliance.

Michael Nedersøe er omvendt ikke imponeret af de nye beregninger fra forvaltningen.

- Det er virkelig forunderligt og giver ingen mening. Der skal føres kontrol i begge modeller - hvorfor er det så kun vores forslag, der koster halvanden p-vagt ekstra?

DF'eren kræver en uddybning af beregningerne, men de når ikke frem inden mødet mandag i økonomiudvalget.

V: Fornuften sejrer ikke

Venstres Martin Ravn - der er formand for plan- og miljøudvalget - er på linje med Nedersøe, men han erkender, at det politiske slag er tabt. Derfor dropper han formentlig planerne om at stille et modforslag.

- Fornuften sejrer ikke her. For mig er p-vagt-arbejdet det samme i de to modeller, og så er der 300.000 kr. at spare med gratis-forslaget. Og vi mener, at vi sikrer det flow, der efterlyses, til gavn for både detailhandel og private p-huse, siger Martin Ravn.

Niels Peter Bøgballe (S) bakker op om LA-forslaget:

- Situationen er som før - blot er de første to timer gratis. Vi giver relativt meget ekstra p-tid til borgerne, og vi pålægger ikke nogen mere arbejde. Det er fint at gøre til et forsøg i et år, siger han.

Esben Hedeager fra Konservative var i første omgang med på V og DF's gratismodel, men:

- Jeg har ændret holdning efter bl.a. at have talt med folk bag private p-pladser i byen. Nu imødekommer vi både dem og detailhandlen, siger han.

Direktør i teknik og miljø i Horsens Kommune, Jens Heslop, har ingen kommentarer til sagen.

Helt eller delvis gratis? Nye p-regler splitter partierne i Horsens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce