Gør du noget godt for klimaet og miljøet?

Højere vandstand er en af konsekvenserne af klimaforandringerne. Her er det parkeringspladsen på lystbådehavnen i Horsens, der er oversvømmet. Foto: Morten Pape

Gør du noget godt for klimaet og miljøet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Horsens Kommunes grønne tænketank GRO har foreslået, at kommunen skal arbejde for at blive den første Klimakommune Plus i Jylland. Men tager borgerne selv hensyn til klima og miljø i deres hverdag?

Horsens: Når byrådet samles 28. februar skal det beslutte, om kommunen skal sende en ansøgning til Danmarks Naturfredningsforening om at blive Klimakommune Plus, som kommunens grønne tænketank GRO har foreslået. For at blive godkendt skal kommunen leve op til en række mål.

Det handler om energirenovering af ikke-kommunale bygninger. For eksempel via tilskud til energitjek af private boliger.

Kommunen skal dokumentere CO2-besparelser og gennemføre en indkøbspolitik om minimum 65 procent grønne indkøb inden for fire år efter vedtagelsen. Desuden er der krav om, at mindst 40 procent af det kommunale fødevareforbrug er økologisk, og mindst 75 procent skal være det i 2020. Boldbaner skal drives uden sprøjtegift og kunstgødning, og kommunen må ikke må ikke have investeringer i selskaber, der får mere end fem procent af deres omsætning fra kul, olie eller gas.

Men gør borgerne også noget til gavn for klima og miljø i deres hverdag?

1. Claus Kirkegaard Clausen, it-konsulent, Horsens
Foto: Morten Pape

- Jeg har fem børn, det er nok ikke så klimavenligt. Men vi spiser ikke ret meget kød. Det er både af hensyn til klimaet og sundheden. Det går ok med at spise mindre kød, men ellers tror jeg ikke, vi gør andet. Vi har lige bygget nyt hus, men har ikke gjort noget ekstra i forhold til energirenovering, men der er så stramme regler i forhold til nybyggeri, at det er jeg helt tryg ved. Men som Einstein sagde: Det eneste, der kan redde verden, er at finde en vegetarisk diæt. (En fri oversættelse af citatet:."Nothing will benefit health or increase chances of survival on earth as the evolution to a vegetarian diet, red.)

Jan M. Andersen, chauffør Vejle:
Foto: Morten Pape

- Jeg tænker ikke over det, det gør alle de andre. Man har jo snakket om miljøet, lige siden jeg blev født i 65. Det har været et problem lige siden istiden. Jeg tror bare, vi skal nyde det, så længe vi er her, og så skal vi prøve på at gøre det behageligt at være i byerne, hvor der er rigeligt af biler. Danmark har også været meget sen til at stille krav til udledning fra busser og minibusser. Man skulle tage på studietur til Luxembourg, hvor de har el-busser, der kører ind på en ladestation ved endestationen.

Kristian Maretti, pensionist, Løsning:
Foto: Morten Pape

- Jeg har aldrig nogensinde fløjet en tur, men det tør jeg heller ikke. Jeg kunne aldrig finde på at smide mit affald. Man bliver sådan set nødt til at tænke lidt over det med klimaet, jeg har jo syv børnebørn. Jeg spiser stadig oksekød - men nok også mere kylling og kalkun. Det er både for miljøets og sundhedens skyld. Og så lader jeg ikke vandet løbe, det sparer man jo penge ved. Jeg ved nu heller ikke, om problemerne med klimaet er menneskeskabte. Jeg tror, der er en cyklus for det hele.

Rune Jensen, rådgiver, Horsens:
Foto: Morten Pape

- Nej, ikke umiddelbart, bortset fra at vi sorterer vores skrald. Det med klimaet er ikke noget, der fylder for mig. Jeg har også fløjet meget rundt i verden på grund af arbejde de sidste 40 år. Men jeg tror da, det er noget, vi skal gøre noget ved, men der skal nok træffes nogle beslutninger ovenfra. For eksempel burde alle kommunens busser og biler køre på el.

Cille Bro Enevoldsen, eux-elev, Horsens:
Foto: Morten Pape

- Vi køber økologisk derhjemme, og det er mest af hensyn til miljøet. Vi sorterer også vores affald. Jeg er også begyndt at gå lidt op i, om jeg kan finde tøjmærker, der er bæredygtige - de er bare nogle gange noget dyre. Jeg køber også tøj i genbrugsbutikker, nogle gange tager vi en flok af sted - lige som en pubcrawl. Men det er nu mest for at finde noget fedt tøj. Jeg rejser ikke vildt meget, men blev jeg spurgt om jeg vil med ud at rejse, hvor vi skulle flyve, ville jeg sige ja.

Kasper Nymand, studerende, Horsens:
Foto: Morten Pape

- Jeg sorterer mit affald og spiser kun kød et par gange om ugen. Jeg kører også med offentlig transport, men jeg har heller ikke noget kørekort. Jeg tænker ikke over det med at flyve. Skal jeg på ferie, hvor jeg skal flyve, så flyver jeg. Jeg tænker på klimaet, og med de store skovbrande i Sverige er det også kommet tæt på. Jeg tror, det nytter at gøre noget selv, for det, man gør, påvirker og inspirerer andre. For eksempel med at spise mindre kød.

Marianne Nørmark, journalist, Brædstrup:
Arkivfoto: Peter Hald

- Vi sorterer affald. Det giver også en bevidsthed om, hvor meget affald vi producerer. Som familie har vi snakket om vandforbruget, om at man ikke skal tage lange bade, og badekarret bliver sjældent brugt. Når vi går tur i weekenden med vores hund, har vi som regel en pose med, som vi samler affald i. Der ligger mange sodavands- og øldåser rundt omkring - det er trist at se. Vi har kun én bil både af hensyn til miljø og økonomi. Vi flyver sjældent, men jeg tror ikke, en flyrejse vil afholde mig fra at tage på en ferie.

Dorte Normann, debitormedarbejder, Horsens:
Arkivfoto: Søren E. Alwan

- Jeg sorterer mit affald, bruger energisparepærer og prøver at købe energibesparende hårde-hvidevarer. Og så har jeg isoleret hele mit hus, som er fra 50'erne. Jeg ved ikke, om det er på grund af miljøet, men det er jo en win-win situation - det er godt for økonomien og miljøet. Jeg flyver ikke, vi kører på ferie, men det er nu fordi, at det kan vi bedst lide. Det er ikke fordi, jeg er bange for at flyve. På nogle punkter tænker jeg på miljøet med alt det skidt og snavs, der ligger og flyder. Det irriterer mig.

Tove Asmussen, pensionist, Horsens:
Arkivfoto: Søren E. Alwan

- Ja, det synes jeg, jeg gør, men jeg gør jo nok ikke nok. Jeg bor i parcelhus og bruger ikke gift i haven. Det gjorde man engang, men ikke mere. Så er der lidt mere ukrudt. Jeg læser tit gode råd om rengøring, hvor man kan bruge nogle helt almindelige ting som for eksempel eddike i stedet for at købe en masse skrappe rengøringsmidler. Når jeg ser sådan nogle råd, tager jeg et billede af dem med telefonen, så har jeg dem, når jeg skal bruge dem. Økologi går jeg ikke så meget op i, men jeg kan da godt finde på at købe noget økologisk. Og så sorterer jeg selvfølgelig affald.

Gør du noget godt for klimaet og miljøet?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce