Fra Beringsvænget til catwalken i Milano og Paris

Indtil Asmir Besic selv blev model for et halvt års tid siden, var han slet ikke glad for at blive fotograferet. Nu har han vænnet sig til det, og det er anderledes, fordi han selv er gået ind til det, siger han. Efter et par uger i kamera-linsernes fokus i både Milano og Paris er han tilbage i Beringsvænget, hvor han bor med familien. Det er et fedt sted at bo, siger han. Han han mange venner i området og sætter desuden pris på de mange nationaliteter og kulturer, der er repræsenteret i området, uddyber han. Foto: Morten Pape

Fra Beringsvænget til catwalken i Milano og Paris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.horsens - Da de helt store modehuse for nylig præsenterede næste efterårs kollektion på podierne i Milano og Paris, var det blandt andre med en 15-årig skoledreng fra Horsens som model.

Asmir Besic, der går i 9. klasse på Langmarkskolen, indtog catwalken iført gevandter fra Dior Homme, Y-3, Valentino, Officine Generale, Neil Barrett, Kolor og Salvatore Ferragamo - med andre ord nogle af branchens helt store spillere.

Et halvt års tid tidligere sad Asmir Besic i Horsens, hvor han bor med sine forældre på Beringsvænget, og så videoklip fra catwalken på internettet.

- Jeg interesserer mig for mode og kan godt lide at se optagelser fra de store modeshow. Ikke fordi jeg selv køber så dyrt tøj, men det er meget sjovt at følge med og se de nye tendenser, fortæller han.

Videoer tændte drøm

Internet-videoerne fik Asmir Besic til at drømme om at betræde catwalken selv.

- Jeg havde også fundet bureauet Diva Models på Instagram, og pludselig tænkte jeg "hvorfor ikke"? Så jeg sendte en ansøgning.

- Der gik ikke mere end et par timer, inden de skrev tilbage, fortæller han.

Modelbureauet sagde ja tak, og inden længe var der bud fra det italienske modehus Prada.

- Først var jeg til Prada-casting i København, og de syntes, jeg var spændende nok til, at de gerne ville se mig igen i Milano, fortæller Asmir Besic.

Kutymen i modeugerne er, at modehusene først vælger deres modeller til catwalken lige før deres modeshow.

- De holder casting lige op til showet, og som regel er det først dagen før, at modellerne ved, om de er booket, forklarer Christian Adamsen, der er booker hos Diva Models og Asmir Besics agent.

De to drog sammen til Milano.

- Vi skulle bare ned til Prada i to-tre dage, fortæller Asmir Besic.

Lukkede stort show

Christian Adamsen havde dog allieret sig med Langmarkskolen og Asmirs forældre, så der var grønt lys til at være væk en uge.

Interessen fra Prada førte ikke til job i denne omgang, men anderledes var det med Salvatore Ferragamo og Neil Barrett, som ifølge Diva-bookeren er et af de hotteste designer-brand i Milano i øjeblikket.

- Jeg fik endda lov at lukke showet for Neil Barrett, fortæller Asmir.

Det betyder, at han viser det sidste sæt tøj i showet, og der er prestige i både at åbne og lukke et modeshow, forklarer han.

- Da jeg hørte, jeg skulle lukke, tænkte jeg, om det virkelig kunne passe.

- Er I sikre på, det er mig? lyder det eftertænksomt fra den 15-årige.

Kæmpe oplevelse

I løbet af Milanos modeuge bredte interessen sig for Asmir Besic, så Diva-agenten måtte ringe hjem til Horsens.

- Jeg fik o.k. til ekstra uge fri fra skole, så jeg kunne tage ham med til Paris, fortæller Christian Adamsen.

Her blev Horsens-drengen ikke bare hyret til show for fem af de store kunder, men også til såkaldt "looks", som er foto-optagelser af en kollektion og til en fotoserie for et af de største franske modemagasiner, Numéro.

- Men der blev da også tid til at se bl.a. Eiffeltårnet, fortæller Asmir.

- Det hele har været en kæmpe oplevelse. Jeg har aldrig været sådan nogle steder før - jeg har slet ikke prøvet at flyve før, siger han.

Vel hjemvendt til Horsens er det blevet hverdag igen, men interessen er ikke blegnet.

- Der er masser af interesse stadigvæk, men nu skal han prioritere skolen en tid, siger agenten, Christian Adamsen.

Asmirs alder er lige i underkanten for nogle af kunderne, så flere vil formentlig have ham i kikkerten den kommende tid.

Stolt og taknemmelig

Når 9. klasse er afsluttet til sommer, vil han gerne i gymnasiet - måske i 10. klasse først.

- Jeg vil gerne have en uddannelse, men jeg vil selvfølgelig også gerne prøve at satse på en model-karriere, når det nu er gået så godt. Men det er noget, jeg skal have snakket mere med mine forældre og skolen om, før jeg kan finde ud af det, siger han.

Indtil videre ser han model-eventyret som et sjovt fritidsjob, der kan supplere jobbet som opvasker på Restaurant Over Middel på Ove Jensens Allé i Horsens.

- Jeg kan godt lide tanken om at arbejde hårdt for at tjene mine egne penge, så jeg ikke altid skal spørge min forældre, og så jeg kan spare op, siger han, soger Asmir Besic.

Taknemmelig for at have fået chancen

Han erkender, at det ene fritidsjob bliver betalt lidt bedre end det andet.

Men det er ikke noget, han har lyst til at blære sig med, siger han.

- Jeg tager det stille og roligt. Min familie og mine venner støtter mig, og synes det er fedt, at jeg gør det. De er stolte af mig, og jeg er da også selv stolt - og taknemmelig for, at jeg har fået chancen, siger han.

Spørger man agent Christian Adamsen om Asmir Besics model-chancer i fremtiden, er han klar i spyttet:

- Han har bestemt mulighed for en karriere, siger han.
Lidt pudder måske, men ellers oplevede Asmir ikke, at der blev brugt makeup til mandlige modeller i de netop overståede modeuger.  Men frisørerne kunne bruge lang tid på håret, og designerne kunne ombestemme sig og pludselig ønske håret frem i stedet for tilbage, til siden eller omvendt, fortæller han.

Foto: Morten Pape
Lidt pudder måske, men ellers oplevede Asmir ikke, at der blev brugt makeup til mandlige modeller i de netop overståede modeuger. Men frisørerne kunne bruge lang tid på håret, og designerne kunne ombestemme sig og pludselig ønske håret frem i stedet for tilbage, til siden eller omvendt, fortæller han. Foto: Morten Pape
15-årige Asmir Besic, opvokset i Østbyen i Horsens, elev  i 9. klasse på Langmarksskolen, er kommet i stald hos Diva Models og har lige været til modeugerne i hhv. Milano og Paris, hvor han gik på catwalken for Dior Homme og flere af de andre store modehuse. Foto: Morten Pape
15-årige Asmir Besic, opvokset i Østbyen i Horsens, elev i 9. klasse på Langmarksskolen, er kommet i stald hos Diva Models og har lige været til modeugerne i hhv. Milano og Paris, hvor han gik på catwalken for Dior Homme og flere af de andre store modehuse. Foto: Morten Pape

Fra Beringsvænget til catwalken i Milano og Paris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce