Forslag: Kommunen skal betale efterskoleophold for ghetto-børn

Elbæk Efterskole, hvor billedet her stammer fra, er en af de lokale efterskoler, som vil kunne få flere elever med anden etnisk baggrund end dansk, hvis Enhedslistens forslag om kommunalt tilskud til efterskoleophold bliver vedtaget ved de kommende budgetforhandlinger. Arkivfoto: Morten Pape

Forslag: Kommunen skal betale efterskoleophold for ghetto-børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debatten om de udsatte områder handler for meget om straf, mener Enhedslisten, der foreslår, at kommunen skal betale 80 pct. af forældrenes udgift til et efterskoleophold. Tilbuddet skal begrænses til Sundparken og Sønderbro.

Horsens: Findes der egentlig bedre former for integration end et ophold på en efterskole, hvor elever kan mødes på tværs af kulturer og klasseskel?

Det retoriske spørgsmål kommer fra Enhedslisten i Horsens, der ved de netop forestående budgetforhandlinger blandt andet byder ind med et forslag om, at kommunen fremover skal dække 80 procent af forældrebetalingen til et ophold på en efterskole efter eget valg.

Tilbuddet skal ikke gælde alle forældre i kommunen, men kun de forældre, der bor og har børn i de udsatte områder, Sundparken og Sønderbro.

- I dag handler debatten om de såkaldte ghetto-områder mest om straf. Man forbyder folk at bosætte sig i områderne og lovgiver om adgangen til daginstitutionerne. Vi synes, at der er behov for positive tiltag, og med det her forslag vil også familier med en lav indkomst og anden etnisk baggrund end dansk få mulighed for at sende deres børn på efterskole. Den mulighed har mange ikke i dag, fordi det er dyrt, og vi ser det som en positiv måde at gavne integrationen, siger byrådsmedlem Lisbeth Torfing (EL).

Vi synes, at der er behov for positive tiltag, og med det her forslag vil også familier med en lav indkomst og anden etnisk baggrund end dansk få mulighed for at sende deres børn på efterskole.
Lisbeth Torfing (EL), byrådsmedlem
Fakta
Enhedslisten møder op til budgetforhandlingerne i weekenden med i alt 20 budgetforslag, her er nogle af dem:
 • Den årlige besparelse/effektivisering i kommunens forvaltninger fjernes.
 • Øgede bevillinger til folkeskolen.
 • Yderligere 10 millioner kroner til cykelstier med særligt fokus på sikre skoleveje.
 • Gratis sejlads til Endelave for alle skoleklasser og dagtilbud.
 • Ret til tilskud til efterskoleophold for alle børn i ghettoer og udsatte boligområder. 80 procent af egenbetalingen betales af kommunen.
 • BUPL's anbefaling til normering i daginstitutioner indfases over tre år.
 • 5 millioner kroner ekstra til beskæftigelsesudvalget til prioritering i udvalget til akut opståede behov.
 • Konkret undersøgelse af mulighederne for geotermi i forbindelse med næste fase i udbygningen af fjernvarmen.
 • Gratis adgang til Horsens Museum.
 • Posthuset på Vitus Berings Plads købes af kommunen og indrettes til foreningshus/forsamlingshus/medborgerhus.
 • Der skal sættes gang i en undersøgelse af en bedre udnyttelse af Dyrskuepladsen. Pladsen kunne omdannes til en folkepark i stil med Madsbyparken i Fredericia uden kommercielle interesser og indtjening.

Kan koste 2,5 millioner kroner om året

Enhedslisten leverer også et bud på økonomien i forslaget. Hvis alle forældre i målgruppen, der altså har børn, der går i 8.,9. eller 10.klasse, tager imod tilbuddet, vil det koste kommunepassen ca. 2,5 mio. kr. om året.

- Det er det maksimale beløb, men alle vil jo ikke benytte sig af tilbuddet. Det er svært at vide på forhånd, hvor stor efterspørgslen vil være, men det er nok mere realistisk, at vi ender på en årlig udgift på mellem 0,5 og 1 million kr., vurderer Lisbeth Torfing.

- I har sat kommunens andel af betalingen til 80 pct. Hvorfor ikke 100 procent?

- Det kunne man også, men med 80 procent burde alle have råd. Det er et stort skridt at sende sit barn på efterskole, og jeg tror, at det vil fremme forståelsen for, hvad et efterskole-ophold indebærer, at der er en lille betaling.

- Hvorfor skal tilbuddet ikke gælde alle børn i kommunen?

- Ideelt set ville vi gerne have flere med, men det handler jo også om økonomi. Vi ville operere med helt andre tal, hvis hele kommunen skulle med. Samtidig er det jo sådan, at den aktuelle lovgivning om de udsatte områder netop rammer geografisk, og vi vil gerne udfordre påstanden om, at Sundparken og Sønderbro er parallelsamfund, der lever isoleret fra resten af samfundet, siger Lisbeth Torfing.

Forslag: Kommunen skal betale efterskoleophold for ghetto-børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce