Forslag: Giv 22.000 kroner til konfirmander hvis de ikke er overvægtige

Ulla Lægaard og Jørgen Winther: Giv en belønning til unge,der ikke bliver fede. Foto: Morten Lund

Forslag: Giv 22.000 kroner til konfirmander hvis de ikke er overvægtige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Giv 22.000 kroner til de konfirmander, der ikke er overvægtige - og går den ikke i første omgang, får de unge et par chancer mere, foreslår Jørgen Winther og Ulla Lægaard.

Region Midtjylland: Stil en belønning på 22.000 kroner i udsigt til de unge, der ikke er overvægtige, når de skal konfirmeres.

Sådan lyder et forslag fra regionsrådsmedlem Jørgen Winther (V) og hans kæreste, speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri, Ulla Lægaard.

Og efter at have vendt tanken med hinanden og med MF Bertel Haarder med tilføjelsen: Skulle målet glippe til konfirmationen, så giv de unge mennesker endnu en chance for at indkassere belønningen igen som både 18-årige og 25-årige.

Baggrunden for forslaget er, at omkring en femtedel af alle danske unge i dag er overvægtige. Og at alle tegn i sol og måne peger på, at problemet fremover kun vil blive endnu større.

- Og overvægt er altså ikke bare et problem for det enkelte unge menneske. Overvægtige mennesker koster alvorligt på folkesundheden - og dermed også på Danmarks sundhedsudgifter, siger Jørgen Winther.

Overvægtige unge er sårbare mennesker, så det er selvfølgelig beklageligt. Men det er nødvendigt at begynde at tale om det. For disse overvægtige børn er i forvejen pressede - og har brug for et kærligt skub
Jørgen Winther, regionsrådsmedlem

Fra udgift til overskud

Det aktuelle forslag vil koste i omegnen af en milliard kroner om året, lyder beregningerne.

- Hvilket vil være en udgift de første år. Men ret hurtigt vil regnestykket vende rundt og vise et overskud. Eksempelvis er en af risiciene ved overvægt, at flere bliver ramt af sukkersyge. I Danmark bruger vi for øjeblikket 100 millioner kroner om dagen til diabetes-behandling, så der er mange penge at spare.

- Andre omkostninger ved at være overvægtig er en øget risiko for bl. a. slidgigt, astma, forhøjet blodtryk og blodpropper i både hjerte og hjerne samt kræft. Ligesom overvægtige patienter er dyre for sygehusene: De kalder på større senge, større skannere og større operationslejer. Ligesom det er en belastning for det personale, der skal håndtere disse meget tunge patienter, fortæller Ulla Lægaard.

- Og ikke mindst hænger overvægt klart sammen med lavt selvværd og depressioner.

At begynde at sætte sådan et fokus på overvægt blandt børn og unge vil givetvis presse nogle børn og deres forældre.

- Og overvægtige unge er sårbare mennesker, så det er selvfølgelig beklageligt. Men det er nødvendigt at begynde at tale om det. For disse overvægtige børn er i forvejen pressede - og har brug for et kærligt skub, siger Jørgen Winther.

Jørgen Winther og Ulla Lægaard tror heller ikke på, at de med et trylleslag vil kunne få alle de overvægtige børn til at lægge deres livsstil så meget om, til at de kan nå ned på en normal vægt.

Folketing eller Randers byråd

Hvis forslaget skal blive til noget, vil det kræve, at Folketinget beslutter sig for, at det er en god idé. Jørgen Winther tør ikke spå om, hvorvidt Folketinget er parat til at vedtage forslaget.

- For det første skal det finpudses, inden det overhovedet kommer så langt. Og vi erkender, at der er visse problemer. For eksempel er det heller ikke min kop te, at vi skal give en kontant belønning til de børn, der har rige forældre. men det er nødvendigt ikke at skelne, hvis det her skal blive til virkelighed, siger han.

Til gengæld er de sikre på, at indenfor en tre-fire år skal der nok blive politisk flertal for forslaget.

- Og lykkes det ikke at få Folketinger med på ideen med det samme, kan jeg fint se vores tanker gennemført i mindre skala. Så håber jeg at kunne overbevise politikerne i Randers sammen med Region Midtjylland om et lokalt forsøg. Så kan Randers blive foregangskommune i kampen mod fedme.

Forslag: Giv 22.000 kroner til konfirmander hvis de ikke er overvægtige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce