Formand: Lokale buslinjer skal betales af kommunerne

Jørgen Nørby (V) er som formand for udvalget for regional udvikling med ved forhandlingsbordet, når regionens borgmestre i løbet af denne måned skal til møde i regionen for at kæmpe for de regionale busser, der kører i deres område - eller bringe nye, alternative løsninger i spil. Med til forhandlingerne sidder også regionens formand Anders Kühnau (S). Arkivfoto.

Formand: Lokale buslinjer skal betales af kommunerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spareplan på regionale busser er nødvendig for at harmonisere bustrafik i regionen. Busruter, der primært bruges til ture i én kommune, skal kommunen betale sin andel af. Og så skal der tænkes i andre løsninger, lyder oplæg til forhandlinger med borgmestre.

Horsens og Hedensted: Region Midtjylland bruger godt 57 pct. af budgettet til Regional Udvikling på busdrift. Det er alt for meget og suger ressourcer væk fra andre opgaver som bl.a. miljøområdet. Derfor skal der spares - og så skal sparekravet bruges også på at harmonisere busdriften i de fire tidligere amter, som i dag udgør regionen. Det er nemlig fire amter, der har drevet busser meget forskelligt.

Sådan lyder en kort sammenfatning af Jørgen Nørbys (V) holdning til at skulle spare 40 mio. kr. på busdriften i Region Midtjylland. Forhandlinger, som han som formand for udvalget for regional udvikling er omdrejningspunkt for. Forhandlingerne starter i dag.

Inden forhandlingerne har regionen lavet et bruttosparekatalog. Det har borgmestrene i Horsens og Hedensted kritiseret, for de ville gerne have været med i arbejdet helt fra start.

- Bruttokataloget er ikke et facit. Det ligger op til forhandling, siger Jørgen Nørby (V), som ikke forstår kritikken.

Region Syddanmark bruger 39,5 pct. af budgettet på busdrift. Selv når vi har sparet 40 mio. kr., bruger vi 50 pct. af budgettet på busserne.
Jørgen Nørby (V), udvalgsformand

Bruger for meget på busserne

I dag bruger Region Midtjylland ca. 57 pct. af puljen til regional udvikling på busdrift.

- Den region, hvis struktur vi bedst kan sammenligne os med på det her område, er Region Syddanmark, som bruger 39,5 pct. af budgettet på busdrift. Selv når vi har sparet 40 mio. kr., bruger vi 50 pct. af budgettet på busserne, siger Jørgen Nørby.

Og det koster på andre området.

- I dag har vi 3000-4000 borgere i regionen, som bor på forurenede grunde, som regionen skal rense. I dag kan vi bare sende et venligt brev med besked om, at det ikke sker før i 2050 eller 2060. Det kan vi faktisk ikke være bekendt, men de penge, vi har til miljøområdet, bruger vi i dag på vores grundvand. Desuden trækker vi penge, der er afsat til kulturprojekter og udviklingsprojekter på uddannelsesinstitutioner, over i busdriften. Nogle af de penge skal vi til at beholde på de områder, siger Jørgen Nørby.

Fra regional til kommunal drift

Han ser også klare besparelsesmuligheder på busdriften ved, at kommunerne kommer til kassen.

- På ruter, hvor f.eks. 93 pct. af passagererne rejser internt i en kommune, må det også være kommunerne, der betaler 93 pct. af udgifterne.

Han peger på muligheder for at skære i busserne til uddannelsessteder, så der er transport til skolestart om morgenen og et par afgange om eftermiddagen til at transportere eleverne hjem igen.

- Der kan også være ruter, som ikke bliver brugt ret meget, hvor man skal ringe forinden for at blive transporteret - evt. i en lille bus. Sådan skal vi se på andre muligheder, så vi kan lave det, uden det bliver en massakre på borgerne. Men, tilføjer han, det er f.eks. ikke regionens opgave at transportere elever til en lille friskole, der ligger 16 km uden for byen.

Han forklarer desuden, at sparekravet ikke udelukkede er udløst af letbaneproblemerne.

Jørgen Nørby er optimistisk forud for forhandlingerne:

- Jeg er sikker på, at vi i et samarbejde med kommunerne kan finde fornuftige løsninger.

Formand: Lokale buslinjer skal betales af kommunerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce