Festivaler kommer, festivaler går - og Horsens har stadig mange af dem

Europæisk Middelalder Festival er flagskibet blandt de lokale festivaler og har været det siden 1995, bl.a. fordi festivalen hele tiden udvikler sig. Som kultur- og eventchef Lasse Schuleit siger: - Gæsterne skal ikke bare gå rundt med lukkede øjne, fordi alt er, som det plejer. Arkivfoto : Søren E. Alwan

Festivaler kommer, festivaler går - og Horsens har stadig mange af dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aktuel opgørelse runder 16 - stort set det samme som for tre år siden. Men flere af festivalerne er nye, mens andre har lukket ned efter kortere eller længere tid på banen.

Horsens: Festivaler kommer, festivaler går - og Horsens er stadig en sand festival-by.

Det afspejles tydeligt i den oversigt, vi i dag bringer (se faktaboksene).

Også i 2015 kiggede vi på festivalerne. Da var der 18 i løbet af året.

Den aktuelle opgørelse runder 16 - altså stort set det samme som for tre år siden. Men flere af festivalerne er nye, mens andre har lukket ned efter kortere eller længere tid på banen.

Det gælder f.eks. et par af de ambitiøse forsøg, Horsens & Friends stod bag: Schlagerfestivalen og Horsens State Prison Motorcycle Festival, som begge udviste gode takter, men hvor besøgstallene i den sidste ende ikke rakte til at fortsætte.

Opbakningen - eller rettere: den manglende opbakning - betød også, at mindre forsøg som Palle for Alle og Horsens Forfatterfestival valgte at sige stop.

Horsens' mange festivaler
Art Bubble - tegneseriefestival, som i 2011 lagde ud på Industrimuseet. Her lå også festivalerne i 2012, 2014 og 2016. Aktuelt kniber det med pladsen på museet, men Art Bubble vender måske tilbage. 2018-festivalen finder sted i september på Dokk1 i Aarhus. Arrangeres af hjemlige tegneserie-tegnere.Black Box Festival - festival for rollespillere, som siden 2015 har været afviklet på Komediehuset i februar. Arrangørerne har meddelt, at 2019-festivalen bliver den sidste i hvert fald i den nuværende form. Arrangeret af danske rollespillere.

Blues Alive Festival - oprindeligt Horsens Bluesfestival. Har siden 2006 hvert efterår fyldt Horsens Ny Teater og KulisseLageret med blues. Gik sidste år fra to dage til én. Flytter i år til Håndværkerforeningen. Arrangeres af musikforeningen Blueskartellet.

Europæisk Middelalder Festival - den største af festivalerne, som siden 1995 den sidste fredag og lørdag i august har sendt 60.000-100.000 på rejse 500 år tilbage i tiden. Lagde ud i midtbyen, men har siden 2013 været henlagt til Fængslet. Arrangeres af Horsens Kommune.

Holmboe i Horsens - festival for klassisk musik, som siden 2000 har været et fast indslag i byens marts-kalender. Ligger i øjeblikket brak, mens den fremtidige form overvejes. Markerer sig dog under overskriften "Lydhør" med cross-over-koncerter. Arrangeres af Horsens Kommune.

Horsensegnens Kulturfestival - har som mål gennem koncerter, foredrag m.v. at fremme netværk og trivsel for de 60+årige. Afvikles hvert andet år på fem lokale aktivitetscentre: Egebakken i Egebjerg, Søndergården i Brædstrup, Tamdrup Centret i Lund, Birkebo i Østbirk og Hatting Centret i Hatting. 2017-festivalen var den tredje i rækken. Arrangeres af ansatte på centrene.

Horsens Teaterfestival - et fast september-indslag, som samler børne- og ungdomsteatre fra hele landet. Startet i 1985 i Brædstrup. Flyttede efter nogle få år til Horsens. Arrangeres af Horsens Kommune.

Julefestival - éndags-festival med bl.a. to koncerter, afviklet første gang i december 2017 i et samarbejde mellem Klosterkirken og FOF Horsens-Hedensted-Vejle.

Knivtræf - det årlige oktober-møde på Industrimuseet for knivsmede fra hele landet, i år for 16. gang. Arrangeres sf Dansk Knivforening og museet.

Krimimessen - samlingsstedet for krimilæsere- og forfattere fra hele landet, de seneste år med Fængslet som sin base. Har siden starten i 2001 udviklet sig til det ubetinget største krimi-træf herhjemme. Arrangeres af Horsens Bibliotek.

Musik i Tide - Horsens og Odder kommuner skal i eftersommeren 2019 være værtsbyer for festivalen, der af arrangørerne, organisationen Levende Musik i Skolen, betegnes som Europas største forum for professionelle skolekoncerter.

Prison Ink - tattoo-festival, som fra 2015 og frem en forårs-weekend har fyldt Fængslet med tatovører og tatoverede. Har udviklet sig til Skandinaviens største på sit felt. Arrangeres af foreningen Prison Ink i samarbejde med Fængslet.

Rabbit Hole Festival - samler hvert år den lokale undergrund i Det Gule Pakhus. Har eksisteret siden 2011 under en målsætning om "at skabe et frirum for den voksende undergrundskunst, der gerne vil helt ud over kanten". Arrangeres af lokale ildsjæle og Det Gule Pakhus

Summer Country Camp - sommerens nyhed i Horsens. Efter at have lukket country-festivalen i Silkeborg ned flyttede Scandinavian Country Club den første weekend i august til Dyrskuepladsen i Horsens med et mindre setup og fokus på musik og hygge.

Tegnefestival og DM i Tegning - har siden 2009 samlet unge tegnetalenter til workshops og dyst på Horsens Kunstmuseum. I dag anerkendt som stedet, hvor den tegnede kreativitet folder sig ud i fuld blomst. Arrangeres af Horsens Billedskole og kunstmuseet.

Wall of Sound - ruller sig i weekenden 7.-8. september første gang ud på Fængslet under mottoet: To dage, 20 koncerter, 200 oplevelser. Oprindeligt startet af en gruppe unge som Stone Ass Festival - en musikalsk have-festival i Stensballe. Flyttede til Fængslet og blev til Display Festival. Nu er Horsens Kommune, KulisseLageret, Horsens & Friends og Fængslet gået ind som medarrangører, og festivalen satser under sit nye navn endnu mere ambitiøst.
Horsens State Prison Motorcycle Festival forsøgte i tre år at lokke landets motorcyklister til Horsens og Fængslet. Mange kom, men ikke nok til at fortsætte forsøget på at skabe den mere eksklusive oplevelse for det rullende folk. Arkivfoto: Frederikke Brandt
Horsens State Prison Motorcycle Festival forsøgte i tre år at lokke landets motorcyklister til Horsens og Fængslet. Mange kom, men ikke nok til at fortsætte forsøget på at skabe den mere eksklusive oplevelse for det rullende folk. Arkivfoto: Frederikke Brandt

Tatoveringer og country-musik

Til gengæld er nye kommet til. Som f.eks. tattoo-festivalen Prison Ink, der har udviklet sig til en af de helt store spillere på sit felt, bl.a. fordi Fængslet danner de helt rigtige rammer om netop denne type festival.

Helt ny er Wall of Sound, der - om alt går som håbet - skal udvikle sig til et markant Horsens-bidrag til udvalget af hjemlige musikfestivaler.

Som ny på banen har også Summer Country Camp meldt sig - en country-festival, som i den første august-weekend indtog Dyrskuepladsen i Horsens.

Hvortil kommer en række festivaler, der over årene har udviklet sig til faste indslag i Horsens-kalenderen: Middelalderfestivalen, Krimimessen, Tegnefestival, Horsens Teaterfestival og andre.

Men heller ikke de er statiske. F.eks. ligger den mangeårige og højt anerkendte klassiske musikfestival Holmboe i Horsens lige nu stille, mens dens fremtid overvejes.

For som Horsens Kommunes kultur- og eventchef Lasse Schuleit siger:

- Vi skal ikke tænke i, hvor mange festivaler vi har. I stedet skal vi spørge: Har vi det kulturliv, vi ønsker? Og er festivalerne relevante i forhold til det?

De nedlagte festivaler
Grill & Music Festival - trak i 2012 10.000 grill-entusiaster til Fængslet. Arrangeret i et samarbejde mellem Horsens & Friends og Weber-Stephen Nordic. Det blev kun til denne ene festival, bl.a. fordi Weber-Stephen Nordic fik nye ejere, som ikke ønskede at fortsætte.Horsens Forfatterfestival - var i 2017 og i år stedet, hvor de lokale forfattere kunne møde deres læsere og omvendt. Lukkede ned pga. manglende interesse. Arrangeret af lokale forfattere og Bog & Idé.

Horsens State Prison Motorcycle Festival - stort anlagt arrangement, som i 2015, 2016 og 2017 prøvede at trække danske og udenlandske motorcyklister til musik, mad og fælles oplevelser på Fængslet. Det lykkedes delvist, men Horsens & Friends, som stod bag, valgte alligevel at lukke festivalen ned efter tre år.

International Festival for Carrying Strange Objects Through the City - byens mest alternative festival, som på en maj-dag handlede om at bære mærkelige ting gennem byen. Døde ud, da de to ophavsmænd, Ole Wolf og Claus Pettersson, forlod kulturafdelingen i Horsens Kommune.

Kamæleon Festival - præsenterede i årene 2014-2016 de bands og orkestre, Levende Musik i Skolen planlagde at sende ud til Kamæleon-koncerter landet over. Arrangeret i samarbejde med Horsens Kommune.

Komediehusets festival, der præsenterede lokalt teater. Afviklet to gange i 2014 og 2015 med en præsentation af forestillinger, som blev spillet i huset, på Fængslet eller på gaden. Nu nøjes Komediehuset med at præsentere forestillingerne, efterhånden som de kommer til verden.

Palle for Alle - grundlagt i 2013 af Fængslet som en festival, hvor det handlede om at bygge med paller. Indgik efter et par år som en del af Display Festival.

Schlagerfestivalen - havde (som navnet fortæller) til formål at præsentere dansk og udenlandsk slagermusik. Afviklet to gange - 2014 og 2015 - på Fængslet, begge med Hansi Hinterseer som hovednavn. Arrangeret af Horsens & Friends og tv-kanalen dk4.
Tattoo-festivalen Prison Ink lagde ud som et forsøg i 2015. Siden har den udviklet sig til en af de største på sit felt. Arkivfoto: Lars Juul
Tattoo-festivalen Prison Ink lagde ud som et forsøg i 2015. Siden har den udviklet sig til en af de største på sit felt. Arkivfoto: Lars Juul
Display Festival blandede over flere år musik og kunst - med succes. Nu tages erfaringerne med over i den nye Wall of Sound-festival. Arkivfoto: Lars Juul
Display Festival blandede over flere år musik og kunst - med succes. Nu tages erfaringerne med over i den nye Wall of Sound-festival. Arkivfoto: Lars Juul
Tegneseriefestivalen Art Bubble kom til verden på Industrimuseet i Horsens. Lige nu er samarbejdet af pladsmæssige årsager sat på standby, men det er ikke umuligt, at festivalen vender tilbage, siger frontmand og tegner Lars Jakobsen. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Tegneseriefestivalen Art Bubble kom til verden på Industrimuseet i Horsens. Lige nu er samarbejdet af pladsmæssige årsager sat på standby, men det er ikke umuligt, at festivalen vender tilbage, siger frontmand og tegner Lars Jakobsen. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Festivaler kommer, festivaler går - og Horsens har stadig mange af dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce