Færre horsensianere sveder frivilligt i fritiden

52 pct. af indbyggerne i Horsens Kommune dyrker ikke idræt eller andre former for motion i fritiden, viser en spørgeskemaundersøgelse fra Region Midtjylland, som udkommer hvert fjerde år. Arkivfoto: Torben Glyum

Færre horsensianere sveder frivilligt i fritiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

52 pct. af indbyggerne i Horsens Kommune dyrker ikke idræt eller anden motion i fritiden. Det er særligt mænd på mellem 55 og 64 år og ældre over 75 år af begge køn.

Horsens: Der var i 2017 færre horsensianere, som i fritiden dyrkede idræt eller anden motion, når man sammenligner med situationen fire år tidligere.

Det viser nye tal fra en stor spørgeskemaundersøgelse, som Region Midtjylland har gennemført.

52 pct. af indbyggerne i kommunen dyrkede ingen former for motion i 2017 mod 46 pct. i 2013. Det svarer til 34.000 personer, og det placerer Horsens ved siden af Hedensted, Skive og Lemvig. Værst står det til på Samsø, hvor tallet er oppe på 54 pct., mens Aarhus er duks med regionens laveste tal: 42 pct.

Ser man på sociale forhold, køn og alder, står det klart, at det særligt er mænd i alderen 55-64 år og både mænd og kvinder over 75 år, der er inaktive.

Sammenlignet med hele befolkningen er der en signifikant større andel, der ikke dyrker regelmæssig motion i fritiden blandt personer med lavt eller middelhøjt uddannelsesniveau, personer med ikke-vestlig baggrund og personer, der bor alene, ligesom arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagere, førtidspensionister og folkepensionister skiller sig ud i statistikken.

Mange vil gerne være mere aktive

Undersøgelsen viser samtidig, at en meget stor del af borgerne i regionen faktisk har et ønske om at være mere fysisk aktive. Det vil 61 pct. af befolkningen, mens henholdsvis 22 pct. ikke ønsker det, og 17 pct. er uafklarede. I Horsens ligger tallet på linje med resten af regionen.

Kriteriet for at være fysisk inaktiv er ifølge undersøgelsen, at man er fysisk aktiv mindre end 30 minutter om dagen. Fysisk aktivitet kan f.eks. være i form af manuelt arbejde, at gå, cykle, gøre rent eller dyrke motion.

Fysisk inaktivitet har en række negative konsekvenser for bl.a. kredsløb, muskler, knogler og stofskifte. Sundhedsstyrelsen anslår, at fysisk inaktivitet i fritiden er årsag til ekstraomkostninger til behandling og pleje på 5,3 mia. kr. årligt samt et produktionstab på 12 mia. kr. årligt i hele landet.

Det påpeges desuden i undersøgelsen, at man gør sig selv og sin krop en tjeneste ved at tage cyklen eller gå til daglige gøremål. Disse former for aktiv transport er med til at forebygge sygdom og tidlig død.

Færre horsensianere sveder frivilligt i fritiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce