Erhvervslivet vil have politikerne op i gear: Mere motorvej, tak

Trængsel på motorvejene koster virksomhederne penge, mener de store erhvervsorganisationer. "Vi spilder 20 mia. kr. om året på at sidde i kø", siger Dansk Industris transport-direktør Michael Svane til Børsen. Arkivfoto

Erhvervslivet vil have politikerne op i gear: Mere motorvej, tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kø koster tid og penge, og investering i mere motorvej er derfor en rentabel forretning for samfundet. Det fastslår tre erhvervsorganisationer, som er klar med en ønskeseddel til politikerne.

E45: En udvidelse af kapaciteten på Østjyske Motorvej vil trække ca. tre milliarder kroner på statsbudgettet, men det vil være en god forretning for samfundet.

Det fastslår Dansk Erhverv mandag i dagbladet Børsen, og Dansk Industri og Dansk Byggeri bakker op.

Dansk Erhverv peger på ni konkrete vejtransport-projekter, som organisationen finder vigtigst for mobiliteten. Foruden udvidelsen af E45 i det østjyske er der blandt andet ønsker om opgradering af motorvejsnettet i hovedstadsområdet, om udbygning af motorvejen mellem Fredericia og Kolding og af Fynske Motorvej syd om Odense.

- En udvidelse af motorvejs-strukturen er dét, erhvervslivet og pendlerne har mest brug for, siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, til Børsen.

En plan inden længe

Den samfundsøkonomiske tænketank Kraka har for Dansk Byggeri analyseret, hvorvidt de enkelte projekter vil gøre samfundet rigere.

Det vurderes ud fra et nøgletal, der kaldes intern rente, og som er en sammensmeltning af faktorer som tidsbesparelse, miljøeffekter og omkostninger til anlæg, drift og vedligehold. Ifølge Børsen mener Kraka, at alle projekter, der har en intern rente over fire pct. er værd for samfundet at investere i - og at man alt andet lige skal sigte efter de trafik-investeringer, der har den højeste interne rente.

På den baggrund har Dansk Erhverv ranglistet projekterne på ønskesedlen, der på investeringssiden er budgetteret til i alt 87,7 mia. kr. Med en forventet rente på fem procent er udvidelsen af E45 i Østjylland nummer fem på listen. I toppen er udvidelsen af E45/E20 mellem Fredericia og Kolding, som er anslået til en intern rente på 13,8 procent.

Regeringen vil om kort tid sætte sig sammen med Dansk Folkeparti for at lægge en plan for de kommende års investeringer i trafikforbindelser, skriver Børsen. I en Facebook-video lover statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at planen kommer "inden længe".

Erhvervslivet vil have politikerne op i gear: Mere motorvej, tak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce