Er musical fedt? Ja, mand, giv mig mere - meget mere

Daniel Hersig fra Hedensted og Caroline Ramlov fra Vejle spiller hovedrollerne i Horsens-versionen af "High School Musical". De drømmer begge om en fremtid inden for musical-branchen og søger optagelse på Det Danske Musicalakademi i år. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh

Er musical fedt? Ja, mand, giv mig mere - meget mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er sommerfugle i maven før ungdomsskolens store musical på HNT i næste uge. Et halvt års forberedelse på Disney-klassikeren "High School Musical" skal veksles til en fyldt sal, mens der drømmes om karrierer i rampelysets skær.

Horsens: Nej, prøv lige igen... Ud med armene.

Koreograf Morten Kristensen svinger sine arme ud i et "V" foran brystet og slynger koket hovedet bagud. Sådan. En gang til!

Det er en af de sidste øveaftener i Den Grå Fabrik på Falstersgade i Horsens for ca. 30 unge fra Horsens Ungdomsskole. I et halvt år har de bokset med opsætningen af den moderne Disney-klassiker "High School Musical", og nu banker premieren på.

Tirsdag og onsdag aften spiller stykket på Horsens Ny Teater, hvor den lange forberedelse forløses, og der er tænding og spænding i salen på Falstersgade, mens de unge får de mange trin helt på plads i benene og tungebåndene viklet om de mange vers og replikker.

- Der er ved at komme sommerfugle i maven nu. Og sådan skal det være. Hvis man ikke kan mærke spændingen ved at skulle på scenen og give sit bedste foran så mange, skal man slet ikke være med, siger hovedrolleindehaver Daniel Hersig.

Sommerfugle i maven er obligatoriske inden for det her fag.
Daniel Hersig, hovedrolleindehaver i "High School Musical"
Horsens Ungdomsskole og "High School Musical"
Horsens Ungdomsskole har i de senere år bygget en musical-tradition op. I år gælder det Disneys populære, moderne klassiker "High School Musical". Der var audition i september sidste år, og nu er de ca. 30 medvirkende klar til premiere.High School Musical er fortællingen om den sportsligt dygtige Troy Bolton, der møder den fagligt dygtige Gabriella Montez. De bliver venner og finder ud, at de vil være med i en musical på deres skole. Der kræver dog både mod og selvindsigt at gå musicalvejen, og det handler forestillingen om.

Stykket spiller i Horsens Ny Teaters store sal tirsdag kl. 19.30 og onsdag kl. 19.30 Derudover er der forpremiere for inviterede skolebørn tirsdag og endnu en skoleforestilling onsdag.
Louise Elisabeth Robinson, som læser dramaturgi i Aarhus, er hyret ind som instruktør på
Louise Elisabeth Robinson, som læser dramaturgi i Aarhus, er hyret ind som instruktør på "High School Musical". Det er fjerde gang, hun samarbejder med Horsens Ungdomsskole om de årligt tilbagevendende forestillinger. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh

19-årig vil ind på akademiet

Det 19-årige musicaltalent, der kommer fra Hedensted og læser hf på Horsens Statskole, er en af de mere rutinerede kræfter på holdet af unge mellem 12 og 21. De har i de seneste måneder fået replikker, sange og dansetrin ind under huden i bestræbelserne på at leve op til de traditioner, ungdomsskolen har for musicals.

Hersig har spillet med i flere forestillinger i sin hjemby og nåede langt i tv-showet "Danmark har talent". Med den erfaring i bagagen spiller han hovedkarakteren Troy Bolton. En college-sportsnørd, der gør op med de stereotype forventninger til ham som skolens topatlet og kaster sig ud i en audition til en musical.

Den slags personlige opgør behøver Hersig ikke. Han er knusforelsket i musical-genren og har været det længe - så meget, at han nu satser på en karriere, som han håber at kickstarte med optagelse på Det Danske Musicalakademi i Fredericia senere i år.

- Spørger du mig, om musical er fedt? Ja, mand, giv mig mere - meget mere, siger den grinende hovedrolleindehaver, som dog i første omgang har fokus på showet i Horsens.

Her er barren også sat højt.

Koreograf Morten Kristensen sørger for, at de unge får lært trinene til
Koreograf Morten Kristensen sørger for, at de unge får lært trinene til "High School Musical" - en af Disneys mest populære musicals nogensinde. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh

Det skal ikke "bare" være godt

- Vores ambition er jo ikke "bare" at lave en god forestilling. Det skal være virkelig godt, siger Maria Norby, som er med på et lille hold af professionelle, der på de seneste har knoklet con amore for at løfte musicalen op over gennemsnittet af præstationer i ungdomsskoleregi.

Maria Norby, som er sanger, er for tredje år hyret ind som vokaltræner på ungdomsskolens musicalforløb.

- Vi har ikke ret mange gengangere fra sidste år. Det er faktisk et ret nyt hold med unge fra mange dele af Horsens Kommune, men også udefra. Nogle havde aldrig sunget og danset før, mens andre kunne en masse, men generelt er niveauet bare højt. Vi har bl.a. mange exceptionelt dygtige sangere i år, og nogle af dem må nøjes med få linjer i forestillingen. Det piner mig jo lidt som vocal coach, siger hun smilende om arbejdet med "High School Musical", som ungdomskolen bevidst har satset på for at ramme et bredt spektrum af unge.

- Det er en historie, der slog klart igennem, da den kom ud som film, og som mange unge har et forhold til. Samtidig håber vi også at appellere til et stort publikum, bl.a. børnefamilier, siger Maria Norby.

Maria Norby og resten af det hold af proffer, der hjælper de unge på vej, har på det seneste haft lange aftener i Den Grå Fabrik på Falstersgade 24. De sidste detaljer skal på plads inden premieren på
Maria Norby og resten af det hold af proffer, der hjælper de unge på vej, har på det seneste haft lange aftener i Den Grå Fabrik på Falstersgade 24. De sidste detaljer skal på plads inden premieren på "High School Musical" på tirsdag på Horsens Ny Teater. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh

Det der ekstra

Foreløbig har små 700 købt billet til de to spilledage på teatret. Håbet er udsolgt, hvilket vil sige omkring 1000 billetter, og både Hersig og Norby har armene i vejret over den optur, musical-genren generelt oplever i disse år. Bl.a. takket været Fredericia Teaters mange opsætninger, der har proppet folkedybet fuldt af kvalitets-musicals.

- Gjort rigtigt er musicals jo magiske. Du kombinerer skuespil, sang og dans, og der er mange flere tilladelser end i et teaterskuespil. Du kan gå fra virkelighed til fantasi og tilbage igen i en sang, uden at det virker underligt i handlingen. Ofte er fortællingerne heller ikke vildt kryptiske, og med musikken og dansen åbner du døre til de stemninger, der bare lige giver det hele "det der ekstra", forklarer Maria Norby og Daniel Hersig, inden de slutter sig til holdet i salen i Den Grå Fabrik.

Hele opsætningen af "High School Musical" skal spilles igennem endnu en gang, inden kulisser, kostumer og ambitioner rykkes til Horsens Ny Teater.

Daniel Hersig spiller hovedrollen i
Daniel Hersig spiller hovedrollen i "High School Musical". På længere sigt håber han at få en rolle at spille på den danske musicalscene i det hele taget. Første stop er Det Danske Musicalakademi i Fredericia, som han snart skal til optagelsesprøve på. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
Caroline Ramlov fra Vejle er en af de mere rutinerede kræfter i castet. Hun kommer fra Vejle og har spillet med i
Caroline Ramlov fra Vejle er en af de mere rutinerede kræfter i castet. Hun kommer fra Vejle og har spillet med i "Sound of music" på Vejle Musicalteater og i Hedensted Ungdomsskoles opsætning af "High School Musical" sidste år. Til daglig går hun i 3. g på Rosborg Gymnasium i Vejle, og hendes drøm er optagelse på Det Danske Musicalakademi i Fredericia senere i år. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
Hvert år ansætter Horsens Ungdomsskole et hold af professionelle, som fører de unge, der bliver optaget på musical-holdet, igennem strabadserne. I år har Maria Norby (t.v.), Martin Kristensen og Louise Elisabeth Robinson været deltagernes holdepunkter i det mange måneder lange arbejde med showet. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
Hvert år ansætter Horsens Ungdomsskole et hold af professionelle, som fører de unge, der bliver optaget på musical-holdet, igennem strabadserne. I år har Maria Norby (t.v.), Martin Kristensen og Louise Elisabeth Robinson været deltagernes holdepunkter i det mange måneder lange arbejde med showet. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh

Er musical fedt? Ja, mand, giv mig mere - meget mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce