Er du til 3D print og robotter? Dean har stiftet en forening

En ny forening i Horsens har set dagens lys: Tec-xyz, hvor alle er velkomne - fra otte år og op til 100. Foto: Søren E. Alwan

Er du til 3D print og robotter? Dean har stiftet en forening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

43-årige Dean Martin har stiftet foreningen Tec-xyz, hvor alle med interesse for elektronik og mekanik er velkomne til at arbejde i et frugtbart samarbejde.

Horsens: Robotter og 3D printere er på programmet i den nye forening Tec-xyz. En forening eller workshop, hvor der arbejdes med elektronik og mekanik. Små opfindelser ser dagens lys på den gamle skole på Nordrevej 14, og reparationer af hverdagens små elektroniske dimser - f.eks. fjernbetjeningen til garageporten - klares her i workshoppen - måske i et samarbejde med de øvrige medlemmer. For foreningen bygger på et frugtbart fællesskab, hvor man lærer af hinanden.

Tec-xyz er stadig i sin opbygning, fortæller stifter og formand for foreningen, 43-årige Dean Martin. Med en baggrund som elektronikmekaniker og elektriker og et hjerte, der brænder for at løse opgaver og finde på nye sammensætninger, nye løsninger - nye opfindelser, er det ham, der står i spidsen for at oplære nye, interesserede medlemmer og gøre allerede kompetente medlemmer dygtigere.

Det er dejligt at se, hvordan de enkelte medlemmer vokser - i takt med deres projekt. Det er en belønning i sig selv.
Dean Martin, stifter af og formand for foreningen Tech-xyz
Dean Martin justerer 3D printeren. Med den kan der produceres de mest fantastiske ting i plastic - og i alle farver. Foto: Søren E. Alwan
Dean Martin justerer 3D printeren. Med den kan der produceres de mest fantastiske ting i plastic - og i alle farver. Foto: Søren E. Alwan

Horsens manglede et sted

- Jeg så stadig oftere og oftere på nettet, hvordan folk stillede spørgsmål og efterspurgte løsninger på konkrete problemer, som de havde med elektronik og mekanik. Nogle spørgsmål blev besvaret af andre, og jeg gjorde også af og til brug af min kompetence og gav råd og svar, forklarer Dean Martin om sit initiativ til at starte foreningen.

- Jeg syntes, at der manglede et sted i Horsens, hvor folk med disse interesser kunne samle sig og arbejde sammen om løsninger og projekter. Man har det i nogle andre byer. f.eks. Silkeborg. Derfor besluttede jeg mig for at starte en forening. En forening eller workshop, hvor man kunne lære af hinanden - og hvor alle er velkomne - fra otte år og op til 100. Bare interessen er der, fortæller Dean Martin, der tilføjer, at foreningen også er for folk uden for Horsens Kommune.

Foreningen Tec-xyz så dagens lys sidst på året 2018 - og Dean Martin arbejder stadig på opbygningen:

- Jeg løber den lige så stille i gang. Der er ikke så mange penge endnu til ny investeringer - medlemstallet er i dag på 45. Det er privat finansiering - dvs. foretaget af mig. Derfor har jeg foreløbig udlånt nogle af mine egne ting til foreningen - 3D printere og andet udstyr. Men hen ad vejen køber vi mere. Jeg har bestilt ti nye 3D printere, og fra Learnmark har foreningen fået 25 brugte pc'er. Nogle bruges, som de er, andre skiller vi ad og bruger de enkelte dele til andre ting. jeg kan godt lide, at ting genbruges i stedet for at kasseres og smeltes om, forklarer formanden.

Dean Martins 8-årige søn, Noah, er vild med at komme med far i Tech-xyz. Her afprøver han en af robotterne. Denne kan samle ting op fra bordet. I foreningen kan man bygge sine egne ting med robotstyring. Foto: Søren E. Alwan
Dean Martins 8-årige søn, Noah, er vild med at komme med far i Tech-xyz. Her afprøver han en af robotterne. Denne kan samle ting op fra bordet. I foreningen kan man bygge sine egne ting med robotstyring. Foto: Søren E. Alwan

Problemer eller projekter

Det er meningen, at medlemmerne kan komme i foreningen med konkrete problemer, der løses. Enten af medlemmet selv eller ved hjælp fra andre. Men man kan også komme og udvikle sine egne projekter - sine egne opfindelser. Og ligeledes vil der være hjælp og inspiration at hente i foreningen:

- Jeg står også gerne til rådighed for dem, der er nybegyndere. Der skal i virkeligheden ikke så meget til for at komme i gang - og man lærer hurtigt, hvis man har interessen for at se noget bevæge sig, forklarer Dean Martin.

Foreningen råder over forskelligt materiale, som man kan købe på aftenerne - plastic til 3D printeren, små relæer, printplader, ledninger og kabler, styreprogrammer, dioder og andre elektroniske lækkerier, som man lige står og mangler til sit projekt.

Måske en reparation af en fjernbetjening, opbygning af et alarmsystem, en flaskeautomat, der aktiveres ved møntindkast, eller 3D print af mange ting: En blokfløjte, en terning, en Starwars-maske, et kranium, små, fine pynteting - eller hvad med en plasticdims, der holder sammen på et par uregerlige spisepinde.

- Man kan lave stort set alle ting - softwaren kan man finde på nettet, eller hvis man er rigtig god: Udvikle den selv.

Dean Martin syntes, at der manglede et mødested for folk med teknisk interesse - så han stiftede foreningenTech-xyz i december sidste år. Foto: Søren E. Alwan
Dean Martin syntes, at der manglede et mødested for folk med teknisk interesse - så han stiftede foreningenTech-xyz i december sidste år. Foto: Søren E. Alwan

Bruger hovedet

- I foreningen lærer man af sine egne erfaringer: Hvorfor lyser dioden forkert? Man prøver sig frem, og finder ud af, at det skyldes, at den vender forkert! Man får forståelsen. Man bruger hovedet, man regner på tingene, man bruger matematik. Foreningen er et godt indput til skolen. Det er en indføring i den teknologiske verden.

- Det er mit håb, at de unge bliver fascineret og kommer videre i livet med gode uddannelser. Det er dejligt at se, hvordan de enkelte medlemmer vokser - i takt med deres projekt. Det er en belønning i sig selv, siger Dean Martin.

- Jeg synes, at man i dag isolerer sig for meget. Sidder derhjemme ved tv'et, computeren eller spillekonsollen. Det er også udmærket, hvis man begrænser det lidt og indimellem også opsøger fællesskaber, hvor man fysisk mødes over en interesse. Og selv om man er bidt af at spille fodbold, så kan det også give god mening at komme her, forklarer Dean Martin.

En maske fra Starwars-filmene lavet på 3D-printer. Foto: Søren E. Alwan
En maske fra Starwars-filmene lavet på 3D-printer. Foto: Søren E. Alwan

Håber på nye, større lokaler

Det er hans håb, at der hen ad vejen kan skaffes penge og andet fra sponsorer og fonde, ligesom han gerne ser, at lokalerne på Nordrevej, som gratis stilles til rådighed af Horsens Kommune, kan skiftes til nogle større, og hvor de ikke skal dele dem med andre foreninger:

- Det er meget besværligt at stille grejet op til hvert møde - tingene skal justeres ind hver gang, og det tager tid. Det ville være bedre, hvis vi kunne lade f.eks. 3D printerne pg pc'erne stå fast. Derfor ser vi os om efter nye større lokaler, der kun vil blive brugt af os, forklarer Dean Martin.

Foreløbig kan medlemmerne mødes om tirsdagen kl. 18-21 i den gamle skole på Nordrevej. Men det er kun til den 26. marts, så er Tec-xyz nødt til at rykke det ugentlige møde til om fredagen, da lokalet overtages af en anden forening.

- Men en fredag aften er nok ikke så god til foreningsliv, for da har mange mennesker travlt med alt muligt andet, forklarer Dean Martin, der derfor håber på en snarlig løsning.

Her 3D printes en terning. Foto: Søren E. Alwan
Her 3D printes en terning. Foto: Søren E. Alwan

Visionen: Workshop alle ugens dage

- Det er mit håb, at foreningen på sigt kan udvikle sig med mange medlemmer, så kontingentet derfra - 100 kr. om måneden - kan bruges på nyinvesteringer i foreningen, så vi får det helt nye at arbejde med. Og et stort lokale, hvor vi kan have vores ting opstillet permanent.

Dean Martin forklarer, at medlemmer skal betale 25 kr. i timen for at bruge 3 D-printeren - ikke-medlemmer det dobbelte. Man kan nemlig godt leje 3D printeren, selv om man ikke er medlem af foreningen.

- Min vision er, at foreningen bliver en workshop, der har åbent alle syv dage, og hvor man kan komme, når man har lyst. Det arbejder jeg efter. Jeg kunne også forestille mig - på sigt - at Tech-xyz får et samarbejde med forskellige virksomheder. At vi her kan udarbejde små projekter, som virksomheder kan bruge i større skala.

Et dyrekranium i 3D print. Foto: Søren E. Alwan
Et dyrekranium i 3D print. Foto: Søren E. Alwan

Det er alle smerter værd

Men det kræver også flere frivillige, der kan hjælpe med at bemande workshoppen, forklarer Dean Martin:

- Jeg er førtidspensionist. Jeg fik for 11 år siden en bjælke i hovedet og blev hjerneskadet, mens jeg arbejdede som styrings- og reguleringselektriker. Og for tre år siden fik jeg en hjerneblødning. Det betyder, at jeg hurtigt bliver træt og må leve mit liv i små tempi.

- Jeg tager bare en ekstra smertestillende pille, inden jeg skal i Tec-xyz - og en morfinpille, når jeg kommer hjem efter de tre timer. Ganske vist er jeg super dårlig de næste par dage, men det er det hele værd. Jeg brænder for at får foreningen til at køre. Det er det, der optager mig. Jeg kan virkelig ikke holde ud bare sidde derhjemme og glo ud i luften. Jeg skal ud at møde andre mennesker. Det er også en af grundene til, at jeg stiftede foreningen. Og jeg står til rådighed med al den viden, jeg har - i de tre timer, jeg kan holde til. Og det, jeg ikke ved, det får jeg andre til at komme og fortælle.

Martin Dean kører indtil 26. marts en konkurrence blandt medlemmerne: Den, der bygger det bedste projekt, kan vinde en 3D printer.

En blokfløjte fremstillet med 3D printer. Foto: Søren E. Alwan
En blokfløjte fremstillet med 3D printer. Foto: Søren E. Alwan
På mødeaftenerne om tirsdagen sørger Dean Martin for, at der er et lille udvalg af udstyr, som medlemmerne kan købe af, hvis de står og mangler noget til et projekt. Foto: Søren E. Alwan
På mødeaftenerne om tirsdagen sørger Dean Martin for, at der er et lille udvalg af udstyr, som medlemmerne kan købe af, hvis de står og mangler noget til et projekt. Foto: Søren E. Alwan
Hvis fjernstyreren til garageporten er gået i stykker, kan man selv reparere den i Tech-xyz - eller få hjælp til det. Foto: Søren E. Alwan
Hvis fjernstyreren til garageporten er gået i stykker, kan man selv reparere den i Tech-xyz - eller få hjælp til det. Foto: Søren E. Alwan

        Ti nye 3D printere er på vej til foreningen...Foto: Søren E. Alwan
Ti nye 3D printere er på vej til foreningen...Foto: Søren E. Alwan

        Man lærer noget, når man er i Tech-xyz. F.eks. også om, hvordan en 3D printer virker. Dean Martin instruerer nybegyndere og andre, der har brug for et teknisk vejledning. Alle er nemlig velkomne i den nye forening, når bare lysten til at se noget bevæge sig, er til stede. Foto: Søren E. Alwan
Man lærer noget, når man er i Tech-xyz. F.eks. også om, hvordan en 3D printer virker. Dean Martin instruerer nybegyndere og andre, der har brug for et teknisk vejledning. Alle er nemlig velkomne i den nye forening, når bare lysten til at se noget bevæge sig, er til stede. Foto: Søren E. Alwan

Er du til 3D print og robotter? Dean har stiftet en forening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce