En knude i brystet kan også blive til standup

Ane Høgsberg begyndte som mange andre standup'ere med at stille op til open mike på en af de københavnske scener. - En af mine veninder mente, at det kunne jeg godt. Så jeg var lidt høj i hatten. Normalt har man fem minutter, men jeg plaprede løs i 11 minutter, husker hun om det første forsøg. Arkivfoto: Nils Svalebøg

En knude i brystet kan også blive til standup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ane Høgsberg har kurs mod Horsens Ny Teater med sit andet soloshow, "Døden har en årsag". Temaet fandt hun, da hun i foråret 2018 frygtede, hun havde brystkræft

Horsens: Kan man gøre grin med brystkræft og døden? Nej, vel?

Alligevel er det netop, hvad standup'er Ane Høgsberg gør.

Når hun tirsdag 26. marts træder ind på scenen på Horsens Ny Teater og tager fat på sit show "Døden har en årsag", handler det bl.a. om, da hun i foråret 2018 fandt en knude i sit bryst og måtte gennem hele turen med undersøgelser, mammografi, ultralyd og masser af bekymringer, mens hun ventede på lægernes dom.

- Det var da en kæmpeforskrækkelse, siger hun.

Alligevel havde den 30-årige standup'er dagen efter det første besøg hos sin praktiserende læge den mulige brystkræft med på scenen, og hele det tre uger lange forløb, der heldigvis endte med en frifindelse, danner nu meget af bunden i hendes nye og andet oneman-show.

Jeg kan godt li' at være i kontrol - at det er mig, der bestemmer, hvad folk skal grine af og hvornår. Og så er det at høre folk grine den bedste lyd i verden. Øjeblikket, hvor jeg kan se, at folk bare slapper af og er glade. Det er meget givende for mig personligt.
Ane Høgsberg
Ane Høgsberg
  • 30 år.
  • Født og opvokset i Tønder.
  • Bor i København med kæresten Lars Allan og hunden Niels.
  • Læste en overgang informationsvidenskab og kulturformidling på universitetet, men droppede ud, da hun begyndte at kunne leve af standup'en.
  • Fik sin debut i december 2008 og var allerede i april 2009 i semifinalen til Danish Open i Standup. Opnåede i 2017 en tredjeplads ved årets DM i Standup.
  • Stod i 2015 bag "Det store depressionsshow" sammen med standup-kollegaen Mads Holm. I showet snakkede Høgsberg om sin rolle som pårørende til en depressiv kæreste, mens Holm snakkede om sin fire år lange - og på daværende tidspunkt stadig igangværende - depression.
  • Stod i 2017 klar med sit første oneman-show, "Dårlig feminist", som hun optrådte med flere steder i landet.
  • Nu gælder det så hendes andet show, "Døden har en årsag", som havde premiere 6. marts i København. Er i øjeblikket i gang med en turné, der bl.a. tirsdag 26. marts bringer hende til Horsens og torsdag 28. marts til Musikhuset Aarhus.
Ane Høgsberg har fået hund - Niels hedder den - og er blevet
Ane Høgsberg har fået hund - Niels hedder den - og er blevet "en af de her crazy hundedamer". Så Niels er med i hendes aktuelle show. For når det handler om døden - ja, så er det oplagt, for "jeg kan slet ikke klare tanken om, at han ikke er her mere". Pressefoto

Begravelseskaffen

Ane Høgsberg er hurtig med at understrege, at brystkræft og død som sådan bestemt ikke er noget at grine af.

- Det kunne jeg ikke drømme om at påstå, og "Døden har en årsag" handler ikke om nogens konkrete død, fastslår hun.

Det, som i stedet har optaget hende, er alle de tanker, der fulgte med.

- Det og mange af de ydre omstændigheder kan være ret sjove, hvis man giver hjernen lov til at udforske det, siger hun.

For hvis det hele nu ender med, at du dør, er der så noget, du gerne vil prøve inden? Og hvem kommer med til begravelsen? Hvad skal vi synge i kirken? Hvordan tager barndomskæresten nyheden? Og husker de rigeligt med kage til begravelseskaffen?

- Det var alle de tanker, jeg i de tre uger fik ned på papir.

Ikke for stort, ikke for småt

Ane Høgsberg er helt klar over, at hun bevæger sig i farligt farvand. Og så alligevel ikke, for vi ved alle sammen, at vi skal dø. Og vi oplever, at andre dør. Eller at vi må sige farvel til et kæledyr, der for Ane Høgsberg var det første møde med døden.

- Så jeg kommer bl.a. ind på, hvordan man har en liste over det, man gerne vil nå, inden man dør. Det må ikke være alt for stort, for så når man det aldrig. På den anden side må det heller ikke være så småt som at nå opvasken, siger hun.

Og så kræver det hele nogle ret sjove jokes.

- Folk i salen skal gerne glemme, hvor tragisk det hele er. De skal være nødt til at grine, før de kommer i tanke om, hvad det egentlig er, vi snakker om.

De mørke sider

"Døden har en årsag" er bestemt ikke første gang, Ane Høgsberg kaster sig over temaer, vi andre går lidt stille med.

Som forholdsvis ny standup'er skabte hun i 2015 sammen med kollegaen Mads Holm "Det store depressionsshow", hvor hendes afsæt var livet sammen med en depressiv kæreste. Og da hun i 2016 fulgte op med sit første soloshow, "Dårlig feminist", var temaet bl.a. det hykleri, der efter hendes mening også er i feminismen.

- Feminismen er ikke hellig, sagde hun dengang og sparkede ud efter både den og andre politiske overbevisninger

- Det har altid betaget mig at lave standup om de mørke sider af mennesket, konstaterer hun i dag og husker tilbage på sine yngre år, da hun også i litteratur og musik søgte det dystre:

- Ikke på den ulækre måde, men mere ud fra sandheden om, at der ikke er noget lys uden mørke.

En slags terapi

Samtidig er der den faglige udfordring: at lave jokes om det, der på papiret ikke er ret sjovt. At få publikum til at grine af nogle følelser, som i virkeligheden er alt andet end grinagtige. At tage et emne - døden - op, som kun meget få af hendes kolleger har beskæftiget sig med.

Det lykkedes med "Dårlig feminist", som blev fulgt på vej af rosende anmeldelser - og udmøntet i mange grin i de sale, hvor Ane Høgsberg optrådte.

Den aktuelle turné med "Døden har en årsag" må afsløre, om hendes solo-projekt endnu en gang lykkes. Og om ikke andet kan det hele hjælpe hende med at komme videre efter den forskrækkelse, knuden i brystet også var.

For jo, der er "helt bestemt" en slags terapi at tage historien med på landevejen.

- Det er lidt som med musikere, der skriver sange, og digtere, som laver lyrik. For hver gang, jeg optræder, bliver det mindre mig og min historie for i stedet at blive noget, publikum og jeg deler sammen, siger Ane Høgsberg og tilføjer med et smil:

- Det er da fantastisk, at folk betaler penge for at være psykologer for mig. For jo flere gange jeg siger højt, at jeg frygtede, jeg havde brystkræft, desto nemmere bliver det for mig at tackle, hvad der skete.

En knude i brystet kan også blive til standup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce