Efter beregnings-koks: Politikere afviser ny høring om tilslutningspligt til fjernvarme

Et stort flertal i plan- og miljøudvalget mener ikke, at der er grund til at igangsætte en ny høring om tilslutningspligten for 4700 ejendomme i Horsens og Egebjerg. På billedet det nye biomasseanlæg på Endelavevej, der skal levere fjernvarme til . Foto : Søren E. Alwan

Efter beregnings-koks: Politikere afviser ny høring om tilslutningspligt til fjernvarme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunen gav vejledning til borger på et utidssvarende grundlag, men det vil ikke ændre noget, hvis der kommer en ny høring, mener udvalgsformand. Plan- og miljøudvalget opfordrer borgmesteren til at rette henvendelse til den rette statslige myndighed for at få klarere regler på området.

Horsens: Byrådet skal 23. april tage stilling til, om ejerne af 4700 ejendomme i Horsens og Egebjerg skal pålægges en pligt til at få fjernvarme installeret på matriklen. Det står klart efter tirsdagens møde i plan- og miljøudvalget.

Dagsordenpunktet var imødeset med spænding, efter at det tirsdag i Horsens Folkeblad kom frem, at kommunen har vejledt en borger, Anders Skipper, efter regler, der ikke er tidssvarende.

Først rådede kommunen Skipper til at investere i en varmepumpe med en effekt på 10 kw for at få den fritagelse fra fjernvarme, som han ønsker. Fredag anerkendte kommunen imidlertid, at beregningen var foretaget efter regler, der ikke længere er tidssvarende, og at Skipper formentlig kunne nøjes med en meget billigere løsning på 2,5 kw.

Årsagen til miseren er ifølge kommunen, at man giver råd efter en vejledning, der stammer fra 1983, og at man ikke rigtigt kan gøre andet.

Sagen fik det konservative medlem af plan- og miljøudvalget Esben Hedeager til på forhånd at opfordre til, at tilslutningspligten sendes i en ny høring. Det ønsker flertallet i udvalget imidlertid ikke. Kun Esben Hedeager stemte for en ny høring på tirsdagens udvalgsmøde.

Til gengæld sagde udvalget god for et forslag fra Socialdemokratiet om at rette henvendelse til den rette statslige myndighed og gøre opmærksom på situationen, som teknisk direktør Jens Heslop har kaldt "træls for både borgerne og forvaltningen".

- Administrationen har fulgt reglerne, men det er en vanskelig situation, og vi vil opfordre formanden og borgmesteren til at spørge, om man ikke kan gøre det her lidt mere gennemskueligt, siger Niels Peter Bøgballe (S), næstformand for plan- og miljøudvalget.

Jeg er skuffet. Jeg havde da nok forventet, at mine udvalgskolleger havde taget de kritiske briller på og var kommet borgerne i møde.
Esben Hedeager (K), byrådsmedlem

Individuel vurdering

Martin Ravn, formand for plan- og miljøudvalget, mener, at administrationen på udvalgsmødet gav udvalget en god redegørelse for sagen, og at det ikke vil ændre noget at sende sagen i en ny høring.

- Vi har fået en klar tilkendegivelse fra administrationen om, at der bliver lavet en individuel vurdering, når ønskerne om fritagelse skal behandles, og at borgerne kan henvende sig til forvaltningen, hvis man er usikker på, om, den løsning, man har valgt, berettiger til fritagelse, siger Martin Ravn.

Jens Heslop understreger efter mødet, at borgerne stadig kan nå at installere f.eks. en varmepumpe, der kan dække 50 pct. af husstandens energibehov. Det skal blot ske inden midten af maj, hvor kommunen, hvis byrådet godkender tilslutningspligten, sender en skriftlig afgørelse ud til borgerne om tilslutningspligt eller fritagelse.

- Man skal så efterfølgende meddele kommunen, at man nu har 50 pct. af sit varmebehov dækket af vedvarende energi. Så kigger vi på det og giver en fritagelse, hvis vi mener det, at det er berettiget, siger han.

Hedeager er skuffet

Esben Hedeager argumenterede som den eneste i udvalget for at sende tilslutningspligten i en ny høring.

- Jeg er skuffet. Jeg havde da nok forventet, at mine udvalgskolleger havde taget de kritiske briller på og var kommet borgerne i møde. Som et minimum mener jeg, at der skal gennemføres nye høringer i den aktuelle sag og de områder, der tidligere er blevet pålagt tilslutningspligt, f.eks. Stensballe og Fjordparken. De har jo ikke fået de korrekte oplysninger, og det vil jeg argumentere for på byrådsmødet, siger han.

Esben Hedeager siger, at han kender til flere borgere, der ligesom Anders Skipper har fået "misvisende oplysninger fra kommunen".

- Der er borgere, som har valgt varmepumpen fra, fordi de troede, at det var for dyrt. Nu anerkender kommunen så, at der ikke skal ret meget til for at få fritagelse, men det hjælper jo ikke dem, der har allerede er blevet pålagt fjernvarme, konstaterer han.

Efter beregnings-koks: Politikere afviser ny høring om tilslutningspligt til fjernvarme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce