De horsensianske festivaler skal have det store service-eftersyn

Gennem sine nu 18 år har Holmboe i Horsens-festivalen sørget for klassisk musik både i de traditionelle rammer og i mere uventede omgivelser. Det sidste sørgede bl.a. Impropera for, da ensemblet i 2010 foran Vor Frelsers Kirke fik horsensianerne til at synge med. Arkivfoto: Søren E. Alwan

De horsensianske festivaler skal have det store service-eftersyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådets kulturudvalg lægger op til diskussion om, hvordan Horsens skal tackle en festival-fremtid med nye krav og nye ønsker.

Horsens: Horsens har masser af festivaler. Så mange, at man uvægerligt må stille spørgsmål som: Er der publikum til dem alle? Og træder festivalerne måske hinanden over tæerne?

Hele dén diskussion vil Horsens Byråds nyvalgte kulturudvalg nu lægge op til. Ikke mindst set i lyset af, at konkurrencen på festivalområdet har flyttet sig markant de seneste år.

På udvalgets seneste møde fik det nye udvalg en orientering om hele festival-området. Om festivaler inden for musik, teater, historie, street-art og de mange andre områder, byens mangfoldige kulturliv dækker.

I samme åndedrag lagde den kommunale kulturafdeling op til snakken om fremtiden.

Festivalerne i Horsens
Da Horsens Folkeblad for tre år siden gjorde status over festivalerne i Horsens, endte det med 24 stykker - eller cirka en festival hver anden weekend.Siden er nogle nedlagt, andre kommet til, og Horsens Kommune er ikke involveret i dem alle.

Tre af de større festivaler har Horsens Kommune som direkte arrangør:

Holmboe i Horsens - festival for klassisk musik, som siden 2000 har været et fast indslag i byens marts-kalender. Netop nu drøftes denne festivals fremtidige form.

Europæisk Middelalder Festival - den største af festivalerne, som siden 1995 har samlet 60.000-100.000 den sidste fredag og lørdag i august. Lagde ud i midtbyen, men har siden 2013 været placeret på Fængslet.

Horsens Teaterfestival - et fast september-indslag, som samler børne- og ungdomsteatre fra hele landet.

I andre festivaler er Horsens Kommune mere eller mindre medspiller, f.eks. via økonomisk støtte eller via lokale kulturinstitutioners medvirken. Det drejer sig bl.a. om:

Krimimessen - samlingsstedet for krimilæsere- og forfattere fra hele landet. Har de seneste år haft Fængslet som sin base. Arrangeres af Horsens Bibliotek.

Tegnefestival og DM i Tegning - har siden 2009 i april hentet unge tegnetalenter ind til dyst på Horsens Kunstmuseum, som sammen med Billedskolen står bag.

Rabbit Hole Festival - samler i løbet af sommeren den lokale undergrund i Det Gule Pakhus. Huset og frivillige herfra står bag festivalen.

Display Festival - her mødes musik og kunst sidst i august til en kreativ lørdag på Fængslet. Arrangeres af en lokal forening i samarbejde med bl.a. KulisseLageret.

Horsens Bluesfestival - har siden 2006 fyldt Horsens Ny Teater og KulisseLageret med blues sidst i oktober eller først i november. Kørte tidligere to dage, men skar sidste år ned til én dag. Arrangeres af musikforeningen Blueskartellet.

Holmboe i nye rammer

En af de kendte festivaler - Holmboe i Horsens - er allerede i spil.

Da festivalen kom til verden i 2000, handlede det om en weekend med masser af klassisk musik i Horsens. Den opskrift blev fulgt i mange år, hvorefter fulgte en periode med koncerterne fordelt ud over en længere periode.

I år holder Holmboe i Horsens delvist pause og markerer sig kun med enkeltstående koncerter som bl.a. den udsolgte "Rækker ud"-koncert onsdag 21. februar i Vor Frelsers Kirke, hvor operasanger Andrea Pellegrini og TV-2's Steffen Brandt sammen vil lægge et musikalsk puslespil.

Om enkelt-koncerterne også skal være formen fremover, bliver noget af det, kulturudvalgets medlemmer skal diskutere.

- Det vil hænge godt sammen med, at det traditionelle Holmboe-publikum ikke er mennesker, der sætter flere dage af til kun at lytte til musik, siger udvalgets formand Jakob Bille (LA).

Løfte eller drosle ned

På samme måde kan alle de andre festivaler diskuteres.

- Tingene ændrer sig hele tiden, og det store spørgsmål er, hvordan Horsens Kommune fremover skal tilgå festivalområdet, siger Jakob Bille.

- Vi skal kigge på kvalitet og muligheder. Skal vi løfte nogle af festivalerne yderligere, og skal vi drosle ned på andre? Det er alle disse overvejelser, vi nu skal have fat i, så vi kan imødekomme de stigende krav og forventninger fra publikum såvel som samarbejdspartnere.

De horsensianske festivaler skal have det store service-eftersyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce