Datter efter langt forløb med demens: Tag kampen op

Forfatteren Ina Kjøgx Pedersen holdt foredrag om demens torsdag eftermiddag på Klovenhøj Centret i Brædstrup. På billedet i baggrunden anes et ungdomsfoto af moderen Doris, der er hovedpersonen i bogen "Drengen, der blev væk - mor, mig og demensen". Foto: Morten Pape

Datter efter langt forløb med demens: Tag kampen op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Demens behøver ikke at være det store sorte hul, der opsluger alt. Der er også et liv, lyder budskabet fra forfatteren Ina Kjøgx Pedersen.

Brædstrup: Demens er ikke en sygdom, der skal gemmes væk. Der skal tales og skrives om det.

- Tag kampen op. Livet er i forvejen en strid. Og det kunne jo hænde, at man blev klogere undervejs.

Det var et af budskaberne fra forfatteren Ina Kjøgx Pedersen, der torsdag eftermiddag besøgte plejecentret Klovenhøj i Brædstrup for at holde et foredrag, baseret på hendes bog "Drengen, der blev væk - mor, mig og demensen".

Bogen handler om moderen Doris Pedersen og hendes demenssygdom - og ikke mindst om, hvordan mor og datter sammen håndterer demensen. Tidsforløbet strækker sig fra sygdommens begyndelse i 2013 frem til moderens død i 2016.

Ina Kjøgx Pedersen lagde ikke skjul på, at demens er en svær sygdom, men samtidig gjorde hun op med det meget dystre og skræmmende billede, der ofte udpensles, når debatten handler om demens.

- Politikere, forskere og interesseorganisationer lyder som et råbekor fra græske tragedier, når de taler om demens. Men de har ikke taget os i ed - os, der er vokset op med demens, sagde forfatteren.

Gennem sin barndom i Sønderho på Fanø oplevede Ina Kjøgx Pedersen adskillige familiemedlemmer, der fik demens-sygdomme. Nogle gange kunne der opstå ganske muntre oplevelser - som for eksempel, da Inas demente mormor smed sin ægtemand ud af soveværelet, for "han var en fremmed karl".

Da forfatterens egen mor begyndte at udvise tydelige symptomer, trådte Ina Kjøgx Pedersen i karakter som hjælper. En overgang blev hun ligefrem moderens sekretær, når myndighederne skulle håndteres. En ikke altid lige let proces. Og det havde sin pris, men der var også en gevinst:

- Jeg lærte min mor bedre at kende som menneske... takket være demensen, fortalte hun.

Politikere, forskere og interesseorganisationer lyder som et råbekor fra græske tragedier, når de taler om demens. Men de har ikke taget os i ed - os, der er vokset op med demens, sagde forfatteren.
Ina Kjøgx Pedersen, forfatter
Der blev lyttet grundigt under foredraget, der samlede over 50 mennesker. Foto: Morten Pape
Der blev lyttet grundigt under foredraget, der samlede over 50 mennesker. Foto: Morten Pape

Venlige spøgelser

Demens kan ytre sig på mange måder, da der er mange forskellige demens-sygdomme. I Doris Pedersens tilfælde var det, som om fortid og nutid blev blandet sammen - som om der var forskellige parallelle verdener.

Nogle gange fik Doris "besøg" af sin afdøde mand Henning, andre gange optrådte der en lille dreng, der havde det med at blive væk. Der var også den gådefulde skikkelse "Lille Ina", der kunne klare en masse ting. Men hvem var det? Var det datteren Ina eller moderen i en anden udgave?

På et tidspunkt sagde Doris: "Jeg lever med de skabninger, der nu engang er. Mine spøgelser er venligtsindede".

Men der var også kritiske situationer. Som engang, da Doris havde hævet 16.000 kroner, som hun ikke kunne finde igen. Eller da hun efter en natlig udflugt blev fundet træt og forkommen af den lokale brandchef.

- Men min mor håndhævede sin myndighed som person. Hun havde indfødsret i eget liv, understregede Ina Kjøgx Pedersen.

Det var et bevægende foredrag, og i den fyldte sal på Klovenhøj kunne man af og til høre gråd. Foredraget satte noget i gang.

Under et tidligere foredrag fik Ina Kjøgx Pedersen stillet et svært spørgsmål fra en ung pige: "Hvordan skal din familie håndtere det, når det blive din tur?".

- Med humor og varme og et godt sted for mig at at være, så de ikke slider sig selv op, lød svaret.

Frygt for demens kunne dog ikke spores hos Ina Kjøgx Pedersen.

- Det er kun ganske få demens-sygdomme, der går i arv, fastslog hun.

Bogen
Bogen "Drengen, der blev væk - mor, mig og demensen" rykker ved det sortsyn, der ofte er fremherskende, når talen falder på demens. Foto: Morten Pape

Datter efter langt forløb med demens: Tag kampen op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce