Borgmester om sundhedsreform: Der er jo ingen penge med til opgaverne

Borgmester Peter Sørensen (S) efterlyser en plan for, hvor pengene skal komme fra til de sundhedsopgaver, som regeringens sundhedsreform vil flytte over til kommunerne. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Borgmester om sundhedsreform: Der er jo ingen penge med til opgaverne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmester Peter Sørensen (S) er glad for at regeringen sætter fokus på sundhedsområdet i oplægget til en sundhedsreform - men mangler et godt svar på, hvor pengene til de ekstra opgaver i kommunerne skal komme fra.

Horsens: I regeringens oplæg til en sundhedsreform skal behandlingen af kroniske patienter som for eksempel diabetes og KOL primært ske i kommunalt regi. Et område, hvor patientgrupperne er støt stigende.

- Det giver god mening at kigge på nærhedsprincippet i forhold til behandlingen. I oplægget er der sat seks mia. kroner af som et engangsbeløb på området, men det er primært til de fysiske rammer. Der er ikke sat en eneste krone af til at løse opgaven. Betyder det, at kommunerne skal overtage opgaverne, for så er der stor risiko for, at vi skal fjerne penge fra vores kerneområder - skoler, ældre, børn - for at kunne løse opgaven, lyder det fra borgmester Peter Sørensen i en umiddelbar kommentar til regeringens oplæg til en sundhedsreform.

Og det falder bestemt ikke i god jord hos borgmesteren, der dog tilføjer, at han forventer en plan for finansieringen.

Sundhedsreform
  • Regionsrådene nedlægges. I stedet deles ansvaret ud på en national sundhedsmyndighed, fem regionale sundhedsforvaltninger samt 21 nye sundhedsfælleskaber.
  • Regionshospitalet Horsens skal være omdrejningspunkt for et af sundhedsfællesskaberne, som ud over Horsens Kommune kommer til at bestå af Odder, Skanderborg og Hedensted kommuner. Der eksisterer i forvejen et samarbejde i klyngen.
  • De nye sundhedsfællesskaber skal danne en ny ramme for samarbejdet på sundhedsområdet mellem sygehusene, de praktiserende læger og kommunen.

Frygter centralisering

Et andet ømt punkt er - set med borgmesterens øjne - risikoen for en centralisering af beslutninger på sundhedsområdet.

- Der er sat et lag ind med en bestyrelse, som skal træffe beslutninger fremadrettet. Det har i samtlige reformer betydet centralisering. Det er vel ikke sådan. at man forestiller sig, at der ikke fremover skal laves effektiviseringer på de her områder, og når de beslutninger træffes centralt, så sker der som regel det, at opgaverne løses billigst i København, Aarhus og Odense.

Den centralisering er han ikke begejstret for.

Peter Sørensen ser sundhedsreformen som et oplæg til det kommende valg ligesom så mange andre oplæg, som regeringen nu skal forsøge at finde et flertal for. Han understreger også, at han på det her tidspunkt udtaler sig med forbehold.

- Jeg forventer en plan for finansieringen, men det er vel også noget af det, der skal diskuteres fremover. Og det, at vi diskuterer sundhedsområdet, er rigtig godt. Vi har alle brug for, at det fungerer. Og der er også mange spændende ting i oplægget.

Har allerede samarbejde

Gennemføres sundhedsreformen, skal der laves fem regionale sundhedsforvaltninger og 21 sundhedsfællesskaber, som bygges op om landets akuthospitaler.

For Horsens betyder det et sundhedsfællesskab mellem Regionshospitalet Horsens samt Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder kommuner. I dag omtales de fire kommuner allerede som klyngekommuner i det samarbejde, der allerede i dag eksisterer mellem dem og hospitalet i Horsens, da de fire kommuner udgør hospitalets dækningsområde.

Borgmester om sundhedsreform: Der er jo ingen penge med til opgaverne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce