Bombe før budgetforhandlinger: Venstre vil sænke skatten

Siden kommunesammenlægningen i 2007 har den kommunale skatteprocent i Horsens ligget statisk på 25,2, og hverken skattestigninger- eller lettelser har været et reelt tema ved de årlige budgetforhandlinger. Det bliver anderledes i år. Arkivfoto: Morten Pape

Bombe før budgetforhandlinger: Venstre vil sænke skatten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstre foreslår at sænke skatten med 0,2 pct. til 25,0. Der er råd til det, mener partiet, der påpeger, at det lige nu er særligt gunstigt at sætte skatten ned, fordi staten refunderer en stor del af tabet.

Horsens: Kommunekassen på rådhuset i Horsens er så velpolstret, at der må være råd til at sænke kommunens skatteprocent - og dermed lade flere penge blive i borgernes lommer.

Det mener Venstres gruppeformand Martin Ravn, der i første omgang har bedt forvaltningen lave en økonomisk beregning, der viser, hvad det vil koste kommunen at sænke kommuneskatten med 0,2 pct. - fra den nuværende sats på 25,2 til 25,0. Og dernæst give et bud på, hvor mange penge den enkelte borger i kommunen vil få ud af det.

Tanken er, at embedsmændenes tal kan danne baggrund for en debat på politikernes budgetseminar 8. september, umiddelbart inden budgetforhandlingerne går i gang. Det er her, byrådet kan beslutte at sætte skatten ned.

- Grundlæggende er det jo bare god borgerlig, liberal politik. Samtidig må vi sige, at vi har en bundsolid økonomi med en stor kassebeholdning lige nu på 534,8 mio. kr. Det er omkring 5000 kr. pr. borger, og kravet for kommunens likviditet ligger på det halve. Spørgsmålet er jo, om vi har brug for en så stor lividitet, eller om en del af pengene ikke har det bedre i borgernes lommer, siger Martin Ravn.  

Grundlæggende er det jo bare god borgerlig, liberal politik.
Martin Ravn (V), gruppeformand

Gulerod fra staten

En kommunal skattelettelse er særligt aktuel og gunstig lige nu, fordi regeringen i forbindelse med aftalen med kommunerne før sommerferien oprettede en pulje på 450 mio. kr., der skal animere kommunerne til at sænke skatten. 

Puljen går til at kompensere de kommuner, der vælger at sætte skatten ned. Guleroden er, at man, hvis man sætter skatten ned, får dækket 75 pct. af indtægtstabet det første år, 50 pct. får man retur de to næste år og 25 pct. det fjerde år. Først i år fem skal man finansiere skattelettelserne helt selv. 

- Det er et godt tidspunkt at sænke skatten, og jeg er da heller ikke sikker på, at vi ville have foreslået en skattelettelse, hvis puljen ikke havde eksisteret, siger Martin Ravn.

- Argumentet for en høj likviditet har hidtil været, at kommunen sparer op til kommende års store investeringer, f.eks. i infrastruktur. Gælder det ikke stadig?

- Det er rigtigt, at vi skal investere meget, og det skal der være penge til, men vi vækster også meget. Vi har alle, ikke mindst borgmesteren, en forventning om, at det går godt for forretningen Horsens også i fremtiden. Det betyder, at skattegrundlaget bliver større.

- Man kunne også argumentere for, at den bundsolide økonomi kunne udnyttes til at øge kernevelfærden, f.eks. på ældreområdet?

- Vi har bestemt fokus på velfærds- og sundhedsområdet. Det er presset. Derfor skal vi også drive kommunen så effektivt og godt som overhovedet muligt, og der er stadig områder, hvor vi kan gøre det bedre.

 - Vil en lavere skatteprocent gøre det mere attraktivt at bosætte sig i Horsens?

- I forhold til bosætning er det nok huspriser og afstanden til jobbet, der betyder mest. Men det skader da ikke, siger Martin Ravn, der endnu ikke har delt sine tanker med andre partier.

- Men umiddelbart ville det da være oplagt, at blå blok kunne gå sammen om det her til budgetforhandlingerne. Det ser jeg gerne, siger han.

Horsens har i dag en skatteprocent, der ligger lige under landsgennemsnittet på 25,27. I nabokommunen Hedensted betaler man 25,4 pct., i Vejle 23,4 pct., Odder 25,1 pct., Aarhus 24,1 pct. og Skanderborg 25,7 pct.

Bombe før budgetforhandlinger: Venstre vil sænke skatten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce