Arkæologer fra Horsens: Det var Vitus Bering, vi fandt på Bering Ø

Ærkæolog Orla Madsen, her fotograferet ved Vitus Berings grav på Beringøen, var ansat på Horsens Museum, da han i 1991 deltog i arbejdet med at finde og undersøge graven. For et par år siden besøgte han igen øen og genså graven. Nu foreslår han og hans kolleger, at de genbegravede knogler skal bruges til f.eks. en dna-analyse. Privatfoto

Arkæologer fra Horsens: Det var Vitus Bering, vi fandt på Bering Ø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tilbageviser artikel om, at skelettet, et hold fra Horsens Museum i 1991 fandt og afdækkede, ikke er den horsensianske opdagelsesrejsende.

Horsens: Det var Vitus Berings jordiske rester, vi fandt, da vi i 1991 gravede på Berings Ø.

Sådan lyder det fra tre af de fire arkæologer, som i sin tid rejste til Bering Ø ud for Sibiriens østkyst og dér sammen med russiske kolleger ledte efter spor af Bering og hans mandskab.

Under den Anden Kamtjatka-ekspedition 1733-1742 måtte Bering og hans hold overvintre på den ugæstfrie ø. Her døde søfareren med rødder i Horsens 8. december 1741. Og her fandt arkæologerne grave, hvoraf den ene efter deres mening rummede Berings skelet.

Det har forskeren Natascha Okhotina Lind nu i en artikel i Historisk Tidsskrift sat spørgsmålstegn ved. Hun mener ud fra studier af bl.a. ekspeditionens skriftlige kilder, at det, de danske arkæologer fandt, snarere var rester af pelsjægere, som jagtede vildt på øen.

Ikke pelsjægere

Svend Erik Albrethsen, Søren Gottfred Petersen og Orla Madsen, som sammen med den afdøde leder af Horsens Museum Ole Schiørring i 1991 rejste til Bering Ø, holder nu i en artikel fast i, at de fandt Vitus Berings grav.

"Vi mener ikke, at Natascha Okhotina Lind eller andre har bevist, at det ikke var søfolk fra Anden Kamtjatka-ekspedition, heriblandt Vitus Bering, vi i 1991 fandt tæt ved vinterlejren for opholdet 1741-42," skriver de tre.

"At det skulle være pelsjægere, der har beboet vinterlejren, anser vi for at være en mindst lige så usandsynlig påstand. Pelsjægerne burde have sat sig flere spor," anfører de tre.

De afviser også, at kisten, de fandt, skulle være en hønsekasse, som Natascha Okhotina Lind kalder den. Tværtimod passer kisten med det, de overlevende fra ekspeditionen skrev om begravelsen af deres leder.

Lægger op til dna-analyse

De tre danske arkæologer lægger op til, at en dna-analyse skal kaste mere lys over sagen. For "heldigvis ved vi præcist, hvor den dødes knogler (...) er genbegravet på øen".

"En kulstof 14-datering af knoglerne vil måske give et fingerpeg, men endnu bedre vil en eventuel dna-analyse bringe os så tæt på et bevis for den ene eller anden tolkning, som man vel kan komme inden for arkæologi og historie." skriver de.

Vi vender senere tilbage med en længere artikel om sagen.

Arkæologer fra Horsens: Det var Vitus Bering, vi fandt på Bering Ø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce