And i lange baner: Det betyder mortensaften for horsensianerne


And i lange baner: Det betyder mortensaften for horsensianerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Horsens: Lørdag er det mortensaften, og det er for mange lig med steg og indendørs efterårshygge. Mød her en række horsensianere, der på den ene eller anden måde har et forhold til aftenen, hvor vi egentlig fejrer Martin af Tours.

Der er også et godt råd til, hvordan man får en mør andesteg.

1. Bettina Fisker
Bettina Fisker. Foto: Joachim Voss

- Vi har faktisk holdt det i sidste weekend, for der var vi hele familien samlet. Vi markerer det, når vi synes, det passer ind.

- Hvad handler aftenen om for dig?

- Bare at det er hyggeligt, og vi har altid gjort det derhjemme. Jeg kan huske fra barn, at vi kom hjem til min mormor. Vi har boet mange år i udlandet, og det er noget af det, vi altid har gjort og holder fast i.

- For at holde fast i danske traditioner i udlandet?

- Ja, nogle traditioner havde vi med fra Danmark. Mortensaften var så en af dem, og jeg har stået og lavet and nede i Spanien.

Spiser: And.

2. Henning Frederiksen
Henning Frederiksen. Foto: Joachim Voss

- Ja, det gør vi. Det er en gammel tradition. Det har vi gjort i mine forældres hjem, og det gør vi så også. Vi spiser and. Det er traditionen - det er Luther-traditionen.

- Hvad betyder samværet mortensaften?

- Det betyder da meget. Vi vil gerne have, at vores børn kommer hjem, men de er begge to lidt på afstand, der er ingen af dem, der bor i byen.

- Men ellers er det noget, der godt kan samle familien?

- Ja, det synes jeg da. Det gjorde vi også tidligere, men nu sidder vi to pensionister tilbage og hygger os.

Spiser: And.

3. Naja Frølund Mathiassen
Naja Frølund Mathiassen. Foto: Joachim Voss

- Det har vi slet ikke haft som tradition. Jeg er slet ikke opvokset med det.

- Hvorfor tror du, at andre holder det?

- Det er jo hyggeligt. Hvis der var nogen, der inviterede mig til mortensaften, ville jeg da rigtig gerne med, fordi det er en hyggelig aften. Ligesom at fejre påske eller noget andet. Så på den måde tænker jeg, at det er værd at holde sammen på.

4. Michael Klærke
Michael Klærke. Foto: Joachim Voss

- Vi plejer at gøre det, fordi det kommer hjemmefra. Det er ligesom med julen. Vi spiser and. Det har man gjort, siden man var barn, og gås er jeg ikke så god til. And er lidt mere fedtfattigt. Smagen er ikke så fed i det.

Spiser: And

5. Mette Schou
Mette Schou. Foto: Joachim Voss

- Nogle gange holder jeg det. Lørdag holder jeg det faktisk ikke, jo lidt, med min kæreste. Ellers plejer jeg nogle gange at holde det med min familie. Vi spiser and fuldstændig ligesom mange andre, og tit og ofte risalamande, så det er lidt som en anden form for jul.

- Fordi det er en tradition?

- Ja, min farmor gør det meget og holder traditionen om det. Nu er hun oppe i årene, så hun har ikke så meget overskud til det mere. Så vi andre burde måske gøre det, men det er ikke noget, vi gør.

- Tror du, det er en ting, der går tabt blandt yngre generationer?

- Ja, det tænker jeg. Det synes jeg er ærgerligt, fordi man samles og hygger med familien.

Spiser: And

6. Henny Frederiksen
Henny Frederiksen. Foto: Joachim Voss

- Hvordan får man en god andesteg?

- Den anden dag stegte jeg and. Jeg satte den ind klokken 12 på 120 grader, og da der var gået nogle timer, satte jeg den op på 150 grader, og så tog jeg den ud kvart i fem. Så bliver den langtidsstegt, og så bliver den ikke tør. Da jeg skar den ud, var den simpelthen så mør.

And i lange baner: Det betyder mortensaften for horsensianerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce