19-årig skaffer afrikanske børnehjemsbørn læge, håndvask og nyt klasselokale

19-årige Caroline Kallehave Larsen fra Horsens er taget til Arusha i Tanzania for at være frivillig på børnehjemmet Mothers Mercy Childrens Center. Privatfoto

19-årig skaffer afrikanske børnehjemsbørn læge, håndvask og nyt klasselokale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Caroline Kallehave Larsen fra Horsens er frivillig på børnehjemmet Mothers Mercy Childrens Center i Tanzania, og allerede den første uge har hun samlet knap 10.000 kroner ind til ny legeplads, hønsehus og lægebesøg.

Horsens/Tanzania: Min største drøm er at få mit eget børnehjem - for jeg elsker bare børn

Sådan lyder den klare melding fra 19-årige Caroline Kallehave Larsen fra Horsens. Derfor besluttede hun sig for at udleve sin drøm, og 13. januar satte hun sig på et fly til Arusha i Tanzania, hvor hun arbejder som frivillig på det lokale børnehjem Mothers Mercy Childrens Center. Og lige her blandt 60 fattige børn uden el og rindende vand har hun fundet sin plads.

- Jeg har altid været dårlig i skolen. Jeg er ordblind og har adhd og har haft mange vanskeligheder i skolen. Men jeg er til gengæld faldet for det med andre kulturer. Jeg synes, det er så fedt at se, hvordan det er hernede, siger hun.

Fordi matematik og danske gloser altid har drillet den 19-årige student, er flere drømme blevet slukket over årene, men det har givet plads til nye.

- Siden jeg var lille, har jeg vidst, at jeg gerne ville noget med børn. Egentlig havde jeg tænkt, at jeg ville være børnepsykolog. Det ville være fantastisk ikke bare at lege med børnene, men kunne hjælpe dem til at få det bedst mulige liv og få det bedste frem i sig selv. Men jeg har det for svært i skolen til, at jeg kan blive børnepsykolog, lyder det.

Til gengæld har Caroline Kallehave Larsen fundet en helt anden måde at hjælpe børnene på, og her er det menneskelige karakterer og ikke 12-taller, der gælder.

- Jeg kan tage herned, og som én person kan jeg gøre så stor en forskel for så mange børn. Jeg kan være med til at give dem en fremtid og et bedre liv. Det giver mig en enorm glæde, og jeg har så meget kærlighed til de børn, siger hun.

Mothers Mercy Childrens Center
Børnehjemmet blev stiftet i 2017 og har dagligt 60 børn i alderen tre-seks år, som kommer og får mad og leger.Hvert barn er udvalgt af børnehjemmet, fordi barnet har brug for ekstra støtte, derfor har de fleste børn brug for en personlig sponsor til at kunne komme i skole.

Det koster 405 kroner om måneden at sponsorere et barn, og hvert barn kan have op til fem sponsorer, som deler udgiften.

Sponsormidlerne bliver administreret af skolen og bliver brugt på skolegang, hvor børnene også bor, får tøj, mad, bøger og medicin, hvis det er nødvendigt.

Mothers Mercy Childrens Center har ikke en hjemmeside, men interesserede kan henvende sig direkte til Caroline Kallehave Larsen på Facebook.
60 børn i alderen tre-seks år har hver dag deres gang på børnehjemmet, som blandt andet sørger for, at de får mad. Privatfoto
60 børn i alderen tre-seks år har hver dag deres gang på børnehjemmet, som blandt andet sørger for, at de får mad. Privatfoto

Gynger, hønsehus og en doktor

Den kærlighed, som Caroline Kallehave Larsen har til børnene, har hun ikke kun omsat til krammere og leg. Inden for den første uge på børnehjemmet startede hun sin egen indsamling på Facebook, og i løbet af få dage lykkedes det at samle næsten 10.000 kroner sammen til børnehjemmet - og de rækker langt i Afrika.

- Opslaget er blevet delt over 100 gange, og folk har været virkelig gode til at hjælpe. Det gør mig megaglad, for nu kan vi få en masse af de ting, vi manglede, fortæller hun og fortsætter:

- Vi har fået bygget et kyllingehus til 20 kyllinger, som vi har fået doneret. Vi har bygget en håndvask til børnene - før havde de bare en spand - vi har fået bygget et helt nyt klasselokale, og så har vi haft en doktor ude og se på børnene.

En del af de 10.000 kroner, som Caroline Kallehave Larsen har samlet sammen til børnehjemmet, er gået til at betale for en læge, som har tilset børnene. Privatfoto
En del af de 10.000 kroner, som Caroline Kallehave Larsen har samlet sammen til børnehjemmet, er gået til at betale for en læge, som har tilset børnene. Privatfoto

Særligt udvalgte børn

Mothers Mercy Childrens Center blev stiftet i 2017 af Seth, en lokal iværksætter, som startede med at tage tre forældreløse børn til sig. I dag kommer der dagligt omkring 60 børn i alderen tre-seks år. Alle fundet i lokalområdet, og det er hovedsageligt børn, som af den ene eller anden årsag har brug for mere hjælp end den, de får derhjemme.

- Det er ikke et decideret børnehjem, men en slags børnehave for børn, som ikke trives ordentligt derhjemme. Her kommer de og får mad hver dag. De får majsblanding om morgenen, og mandag, onsdag og fredag får de ris og bønner til frokost, tirsdag nationalret og bønnesuppe om torsdagen. Og man kan godt se, hvilke af børnene der ikke får mad derhjemme. Nogen af dem spiser tre portioner, fortæller Caroline Kallehave Larsen.

En del af de 10.000 kroner, som Caroline Kallehave Larsen har samlet sammen til børnehjemmet, er gået til at betale for en læge, som har tilset børnene. Privatfoto
En del af de 10.000 kroner, som Caroline Kallehave Larsen har samlet sammen til børnehjemmet, er gået til at betale for en læge, som har tilset børnene. Privatfoto

Få et sponsorbarn

Ud over at samle penge ind til børnehjemmet har Caroline Kallehave Larsen også to såkaldte sponsorbørn. Det er to fem-årige piger, som hun skal hjælpe med at komme i skole. For selvom børnehjemmet er gratis, koster det mange penge at komme videre i skolen, og derfor er Caroline Kallehave Larsens næste mål at få skaffet sponsorer til langt flere af børnene.

- Det er ikke alle hjem, hvor de har råd til, at børnene kan komme i skole. Så man sponsorerer børnene, indtil de er mellem 13 og 15 år, og det er vigtigt, at man binder sig, så de kan få hele skolegangen med, understreger hun.

Men det er ikke kun skolegangen, man er med til at betale som sponsor, også tøj, sko, mad og medicin kan finansieres, hvis det er nødvendigt.

- Vi havde doktoren ude på børnehjemmet, og det viste sig, at 30 ud af 60 børn havde brug for medicin. Mit ene sponsorbarn, Esther, som bor med sin mor, har infektion i lungerne. Vi ved ikke, hvor hendes far er, og selvom hendes mor er kærlig, er hun ikke til at stole på. Hun har ikke noget job og kan ikke sørge for, at der altid er mad. Esther har brug for medicin, men moren har ikke nogen penge, så vi ved faktisk ikke, om hun får medicin. Derfor vil vi have det herhen på skolen, så vi er sikre på, hun får det, ellers så finansierer jeg det som hendes sponsor, forklarer Caroline Kallehave Larsen.

Caroline Kallehave Larsens indsamling af penge til børnehjemmet har blandt andet sikret børnene nye håndvaske. Privatfoto
Caroline Kallehave Larsens indsamling af penge til børnehjemmet har blandt andet sikret børnene nye håndvaske. Privatfoto

Hårdt og givende

Indtil videre er det meningen, at Caroline Kallehave Larsen skal være på børnehjemmet i godt en måned, herefter skal hun rejse lidt rundt, inden turen går hjem til arbejde i Danmark, hvor der skal tjenes penge til at komme tilbage til efteråret.

- Jeg har verdens bedste job i Danmark. Jeg arbejder 10-13 timer om dagen på Juelsminde Fiskebistro, og når jeg arbejder meget, tænker jeg bare, det er fedt, for så kan jeg komme af sted igen. Så det er slet ikke træls, siger hun.

Og for Caroline Kallehave Larsen er det afgørende at tjene penge til at komme af sted igen. For selvom det er hårdt at se, hvordan nogle børn ikke har det godt, så er det givende at kunne gøre en forskel.

- Det påvirker mig megameget. Vi har det fantastisk derhjemme, og hernede har de ingenting. Hvis de kan få lov til at lege med en bold, er de overlykkelige. Det gør bare, man bliver taknemmelig for hvad, man har. Derhjemme bliver man sur over ikke at få en ekstra is. Hernede er det ikke en selvfølge, at der er mad på bordet, det er en gave, og det er en gave at have en seng.

Caroline Kallehave Larsen har to sponsorpiger på fem år.  Hopeliner til venstre og Esther til højre. Privatfoto
Caroline Kallehave Larsen har to sponsorpiger på fem år. Hopeliner til venstre og Esther til højre. Privatfoto

Mindre snak mere handling

Børnehjemmet overlever på donationer og er derfor afhængigt af folk udefra. Og ifølge Caroline Kallehave Larsen skal folk generelt lade være med at snakke så meget og i stedet gøre noget.

- Jeg har ikke lyst til at sidde derhjemme og sige: "Det er synd for dem i Afrika uden at gøre noget." Alle tænker det, men jeg har det sådan, at jeg vil gøre noget for at hjælpe, og jeg hjælper ikke ved at tænke på dem. Man må gøre noget, hvis man ønsker, de skal have et bedre liv. Og jeg ville ikke kunne gøre noget, hvis folk derhjemme ikke støttede op, understreger hun.

Derfor er hendes næste mission at lave en række nye opslag på Facebook, hvor hun præsenterer de børn, som har mest brug for sponsorer, for at få sat gang i den del også. Det koster lidt over 400 kroner om måneden at sikre et barn tøj, mad og skolegang, men hvert barn kan have op til fem sponsorer, så ifølge Caroline kan alle være med.

- Det er magisk, at man kan sponsorere et barn. Selvom man ikke selv kan tage af sted, kan man alligevel være med til at redde folks fremtid.

Til efteråret rejser Caroline Kallehave Larsen tilbage til børnehjemmet. Men ikke nødvendigvis for at blive der. Om det lige bliver Afrika eller måske et andet sted i verden, hvor hun slår sig ned, er nemlig stadig uvist, men den unge eventyrer er ikke i tvivl om, hvad hun vil med sit liv.

- Jeg ved slet ikke, om jeg kommer til at bo Danmark i fremtiden. Jeg får så meget livsglæde af at tænke på, jeg har mine små piger i Afrika, og min største drøm er at få mit eget børnehjem. Så jeg skal rundt i verden og se, hvor jeg kunne leve, og hvor er der børn, som har brug for hjælp.

Alle børnene på børnehjemmet får både morgenmad og frokost hver dag. Privatfoto
Alle børnene på børnehjemmet får både morgenmad og frokost hver dag. Privatfoto
De 60 børn får mad hver dag på børnehjemmet. Om morgenen er det majsblanding, og mandag, onsdag og fredag får de ris og bønner til frokost, tirsdag nationalret og bønnesuppe om torsdagen. Privatfoto
De 60 børn får mad hver dag på børnehjemmet. Om morgenen er det majsblanding, og mandag, onsdag og fredag får de ris og bønner til frokost, tirsdag nationalret og bønnesuppe om torsdagen. Privatfoto
Donationer fra blandt andet danskere sikrer, at børenene f.eks. kan få farveblyanter og papir at tegne på. Privatfoto
Donationer fra blandt andet danskere sikrer, at børenene f.eks. kan få farveblyanter og papir at tegne på. Privatfoto
Børnene har blandt andet fået nye legestativer for nogle af de penge, som er doneret til børnehjemmet. Privatfoto
Børnene har blandt andet fået nye legestativer for nogle af de penge, som er doneret til børnehjemmet. Privatfoto

19-årig skaffer afrikanske børnehjemsbørn læge, håndvask og nyt klasselokale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce