Varmeplan får kølig modtagelse - værker savner tvang

Uldum Varmeværk er blandt dem, der er kede af, at Hedensted Kommune ikke stiller borgerne stolen for døren. Arkivfoto: Martin Ravn

Varmeplan får kølig modtagelse - værker savner tvang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uldum/Løsning - Et enigt byråd har givet hinanden hånd på at udbygge fjernvarmen, og der er generel tilfredshed med strategien frem mod 2021, der helt overordnet omfatter en udvidelse af det eksisterende fjernvarmenet.

Men på et enkelt punkt er vandene skilt.

Kommunen ønsker nemlig at gå ad frivillighedens vej, hvorfor borgerne ikke skal forvente at blive tvunget fra naturgas til fjernvarme, som det er tilfældet i Horsens.

Det møder ærgrelse hos flere af kommunens fem varmeværker.

- Man kan godt kalde det en halv løsning, og det er synd, for strategien er ellers god. Hvis det er noget, man vil, bør man også stå ved det og stille forbrugerne stolen for døren. Hedensted Kommune vil gerne have løsningen, men den vil ikke gøre sig upopulær, og så bliver det en halvhjertet omgang, vi selv skal sørge for at realisere, siger Chresten Moos Petersen, der er formand for Uldum Varmeværk.

Han understreger, at han generelt set er positivt over, at Hedensted Kommune italesætter fjernvarmen som fremtidens varmeforsyning, men han er til gengæld ikke i tvivl om, at den nuværende løsning resulterer i en langsommere udvikling.

Skrinlægger nye områder

Samme holdning har Løsnings Fjernvarmes formand, Anders Møller, som ellers er ganske interesseret i at konvertere Stjernevejskvarteret og Øster Snede.

De projekter har dog uden en tilslutningspligt væsentlig længere udsigter.

- Det er en balancegang, for på den ene side skal vi levere varme til en konkurrencedygtig pris, men på den anden side kræver det også, at vi får en vis procentdel af borgerne til at tilslutte sig. Vi kan ikke gå ind i et nyt område og påføre vores eksisterende kunder udgiften, så det kan blive et problem, hvis mange i et område ikke ønsker at konvertere - så kan projektet ikke gennemføres, siger Anders Møller og anerkender, at en tilslutningspligt omvendt kan ramme borgere, der for nylig har investeret i eksempelvis et nyt gasfyr.

Ingen fjernvarme i øst

Samtidig er der heller ingen umiddelbare planer om at etablere et nyt varmeværk i den østlige del af kommunen.

Og da det ikke økonomisk giver mening at trække ledninger hele vejen fra Hedensted til Hornsyld eller Juelsminde, har kollektiv varme fortsat lange udsigter i de områder.

Igen skal grunden ifølge varmeværkerne findes i, at der uden en tilslutningspligt ikke er det store incitament i at investere 50 mio. kr. i et nyt varmeværk plus de efterfølgende udgifter til ledningsnettet.

Ca. hver fjerde husstand i kommunen svarende til ca. 5000 er i øjeblikket koblet på fjernvarmen.

Varmeplan får kølig modtagelse - værker savner tvang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce