Ulve i Aale? Ikke sandsynligt, siger ekspert

Debatten om ulve er nået til Aale, efter der er blevet set nogle ulve-lignende dyr i området. Fotoet her er ikke fra Aale. Arkivfoto

Ulve i Aale? Ikke sandsynligt, siger ekspert

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bedstefar og barnebarn har muligvis set to voksne ulve med unger gå på en mark ved Aale. Ulveforsker finder det usandsynligt, men opfordrer alligevel til, at observationen meldes ind.

Aale: Jeg ved godt, det lyder usandsynligt, men... Sådan begynder et Facebook-opslag fra Michael Bjerregaard Thomsen fra Aale.

Opslaget har han lavet, fordi hans far, Ole Bjerregård Thomsen, og hans ni-årige datter Karla, forleden så nogle dyr på en mark lige uden for Aale. Dyr, som de har mistanke om kunne være to voksne ulve med unger.

Det har fået debatten om ulve til at blusse op lokalt, men ifølge ulveforsker Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus er det næppe sandsynligt, at der er set en ulvefamilie i området. Han står for kortlægning af ulve i Danmark, og fortæller, at der ikke er noget, der tyder på, at en ulve-familie skulle befinde sig i det østjyske.

- Ulve tager ikke på langfart med deres unger, og hvalpe vil på nuværende tidspunkt være næsten fuldvoksne. Jeg ville selv have svært ved på afstand at se, om der er tale om voksne ulve eller hvalpe, lyder det blandt andet fra Kent Olsen.

Ulve i Danmark
I Danmark er det Ulveatlas, som hører under Naturhistorisk Museum i Aarhus, der varetager den nationale database over vilde ulve.I en rapport derfra beskrives det, hvordan mindst otte ulve, hvoraf de syv er identificeret, er indvandret til Danmark i løbet af 2012 til 2017.Ved udgangen af 2018 var der ifølge Ulveatlas fem DNA-identificerede ulve i Danmark. Tre omkring Ulfborg i Vestjylland, én på det nordlige Djursland og én i det nordlige Vendsyssel.Har man set eller hørt en mulig ulv eller set spor fra en, kan man indsende sin observation til ulv@nathist.dk. På hjemmesiden Ulveatlas.dk findes en række skemaer, der kan udfyldes i den forbindelse.

Meld ind

Han opfordrer alligevel til, at iagttagelsen meldes ind til ulveatlas.dk. Også selvom der ikke findes dokumentation i form af billeder eller lignende.

- Hvis vi får flere henvendelser fra området, kan der danne sig et mønster, så selvom man er usikker på sin observation, vil vi gerne vide det. Vi får næsten dagligt henvendelser om ulve fra store dele af landet, og det gør, at vi kan være på forkant med udviklingen, for nogle gange viser det sig rent faktisk at være ulve, forklarer Kent Olsen.

Han understreger, at man har mulighed for at være anonym, og at oplysninger bliver behandlet systematisk, så det er klart og tydeligt, hvad der er dokumenteret og ikke er.

- Ulve lader sig se og især, hvis der er hvalpe. Så hvis der er ulve i området, vil de blive observeret igen, lyder det fra Kent Olsen.

Sandsynligheden for at ulve vil slå sig ned omkring Aale og Uldum Kær, er i følge Kent Olsen ganske lille.

- Området er uden tvivl et transit-område. Det kræver f.eks. meget mere skov, end der er i området, for at en ulv vil opholde sig der. Hvis der bliver set en ulv, vil det altså være én, der er på gennemrejse, slår Kent Olsen fast.

Der er pt. dokumenteret fem ulve i Danmark. Tre omkring Ulfborg i Vestjylland, én på det nordlige Djursland og én i det nordlige Vendsyssel.

Ulve i Aale? Ikke sandsynligt, siger ekspert

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce