Udvalgsformand om kontrol af havbrug: - Vi kunne have gjort mere

Hjarnø Havbrug har i en årrække overtrådt miljøgodkendelsernes rammer, bl.a. i forhold til mængden af udledt kvælstof og fosfor. Hedensted Kommune har været og er stadig tilsynsmyndigheden. Arkivfoto

Udvalgsformand om kontrol af havbrug: - Vi kunne have gjort mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Formand for teknisk udvalg, Lene Tingleff (V), erkender, at Hedensted Kommune i sagen om Hjarnø Havbrug kunne have indhentet oplysninger, som først kom frem, da politiet gik ind i sagen.

Snaptun: Hedensted Kommune har som tilsynsmyndighed for Hjarnø Havbrug haft mulighed for at kontrollere havbrugets årsindberetninger ved at bede om driftsjournal, fakturaer for bl.a. indkøb af foder og rapporter for salg af fisk.

Det fremgår af en tilsynsvejledning fra Miljø- og Fødevareministeriet, og på den baggrund erkender udvalgsformand for teknik, Lene Tingleff (V), at Hedensted Kommune kunne have gjort mere for at få Hjarnø Havbrugs overproduktion frem i lyset.

Tidligere har hun sagt, at Sydøstjyllands Politi, der slog hul på sagen, fremskaffede oplysninger og fakturaer, som kommunen ikke havde hjemmel til at indhente.

- I dag siger jeg, at vi kunne have gjort mere og gennemført en mere detaljeret kontrol. Jeg stolede på det, jeg fik at vide af forvaltningen, nemlig at vi ikke har lovhjemmel til at gøre mere, når der ikke er begrundet mistanke, men det tyder det på, vi åbenbart kan, siger udvalgsformanden.

Det her er nyt for os i teknisk udvalg. Det er noget, jeg selvfølgelig gerne vil have en forklaring på, men jeg tror bare, den er svær at give, fordi det daværende tilsyn byggede på, at det, der blev oplyst, var korrekt.
Lene Tingleff (V), formand, teknisk udvalg.
Sagen kort
  • I juni 2018 melder Danmarks Sportsfiskerforbund Hjarnø Havbrug til politiet for flere brud på miljølovgivningen, og hvad forbundet kalder begrundet mistanke om overproduktion.
  • I juli 2018 melder Hedensted Kommune, der på tidspunktet har frikendt havbruget for overproduktion, ud, at politiet har fundet indikationer på overproduktion. Kommunen skriver også, at man på baggrund af politiets efterforskning nu er kommet frem til, at havbrugets årsindberetninger ikke har været dækkende. Den reelle produktion og udledning af bl.a. kvælstof har været større.
  • I september 2018 beslutter byrådet, at havbruget trods overproduktion kan køre årets produktion færdig, men skærper kontrollen og slår fast, at havbruget skal overholde tilladelserne fra 2019 og frem.
  • I november 2018 kommer et kommunalt notat frem. Det viser, at havbruget i 2017 brugte fire gange så meget foder som tilladt og derfor også har udledt langt mere kvælstof og fosfor til havmiljøet end tilladt. Sydøstjyllands Politi har endnu ikke afsluttet behandlingen af sagen.

Skyldes ny udtalelse

Det gamle standpunkt om manglende lovhjemmel fastholdt hun, da Folkebladet tilbage i juli sidste år henviste til en udtalelse fra den daværende miljø- og fødevareminister.

Ministeren sagde, at tilsynsmyndigheder kan kontrollere regnskaber, bilag og opgørelser ved indikation på overproduktion, men Lene Tingleff forholdt sig til forvaltningens vurdering af, at mistanken ikke var stor nok.

På baggrund af en ny udtalelse, som P4 Trekanten har indhentet fra Mijø- og Fødevareministeriet, er det nu blevet klart for hende, at kommunen har lov til at kontrollere havbrugs årsindberetninger ved hjælp af diverse fakturaer, hvis den modtagne dokumentation ikke er fyldestgørende.

Hun ved ikke, hvorfor forvaltningen ikke benyttede sig af det og vurderede kontrolmulighederne anderledes.

- Det er noget, jeg selvfølgelig gerne vil have en forklaring på, men jeg tror bare, den er svær at give, fordi det daværende tilsyn byggede på, at det, der blev oplyst, var korrekt, siger Lene Tingleff.

Borgmester vil se fremad

Borgmester Kasper Glyngø (S) har også forsvaret kommunens tidligere frikendelser af havbruget med, at regnskabsbilag ikke er tilgængelige uden begrundet mistanke.

Han har ikke set den seneste udmelding fra ministeriet.

- Vi læner os op ad det, forvaltningen siger. Det er ærgerligt, hvis vi har vurderet tingene forkert og kunne være gået videre med tilsynet. I dag kan vi sige, at der er sendt et klart signal om, at vi ønsker at gå helt til kanten af, hvad vi overhovedet kan, for at kontrollere havbrugene, siger han med henvisning til kommunens opstramning på området og indhentning af ekstern hjælp.

I udtalelsen fra Miljø- og Fødevareministeriet skriver kontorchef Nis Christensen, at tilsynsmyndigheder altid skal foretage vurderinger i de enkelte tilsynssager, og at der skal handles ud fra et proportionalitetsprincip, så kontrollen ikke bliver mere indgribende over for virksomheden end nødvendigt.

- Proportionalitet kan man diskutere rigtig meget. Men nu er vores nervøsitet for at gå for langt i hvert fald blevet mindre, og vi er blevet skarpe på, de værktøjer, vi har, siger Kasper Glyngø.

Udvalgsformand om kontrol af havbrug: - Vi kunne have gjort mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce