Repræsentant for tibetansk mastiff: - Hvis det var min hund, ville jeg aflive den

Hvis en tibetansk mastiff er opdraget korrekt, er den en meget loyal familiehund, fortæller Lise Andersson. Foto: Colourbox

Repræsentant for tibetansk mastiff: - Hvis det var min hund, ville jeg aflive den

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis en tibetansk mastiff ikke er opdraget korrekt, vil den reagere voldsomt på alle fremmede, fortæller Lise Andersson, der er racerepræsentant.

Glud: En hund, der er stresset og usikker og ude, hvor den ikke kan bunde.

Det er, hvad Lise Andersson, der selv har tibetanske mastiffer, observerede, da hun så videoen af den tibetanske mastiff, som politiet indfangede i Glud i går.

På videoen kan man se hunden, der gør voldsomt og stirrer meget opmærksomt på de politibetjente, der forsøger at lokke den til sig.

Lise Andersson, der bor på Fyn og er racerepræsentant for tibetansk mastiff under Dansk Kennel Klub, understreger, at hun intet kender til den konkret hund, men at hun har en idé om, hvad der kan være årsag til hundens voldsomme adfærd.

- Hvis hunden kommer fra avl, hvor man ikke har socialiseret den og vænnet den til andre mennesker, så kan man få hunde, som er meget mistænksomme over for fremmede og kun vil deres ejere og vender sig mod andre mennesker, siger Lise Andersson.

Hun fortæller, at en tibetansk mastiff er en vogterhund, som ikke går til angreb, med mindre de bliver pressede, men at det ligger i deres gener at vogte og gø af fremmede. Derfor er en god avl og en god opdragelse vigtig.

- Jeg har selv en flok tibetanske mastiffer, der elsker gæster og godt kan være ude blandt mennesker, men de er også vænnet til det, lige fra de er hvalpe. Hvis man ikke gør det, bliver hunden usikker på mennesker, forklarer Lise Andersson.

Hvis hundens ejer har trænet den til at være vogterhund, vil andre mennesker således have meget svært ved at komme i nærheden af den.

Tibetansk mastiff
Det menes, at racen danner baggrund både for assyrernes krigshunde og for de fleste europæiske mastiffer og store kvæghyrdehunde. Den overlevede i Himalaya og Tibet som vogter af ejendom og husdyr. I Vesten var den kun kendt fra zoologiske haver, men i 1970'erne eksporteredes hunde fra Nepal og Bhutan til bl.a. USA, Tyskland og Schweiz, hvor de udvikledes til nutidens tibetanske mastiff.

Modig og utrættelig med udpræget beskytterinstinkt. Med tidlig prægning og nær, forstående kontakt med mennesker kan den godt tilpasse sig livet som familiehund. Over for fremmede vil den dog fortsat være mistroisk, grænsende til det afvisende.

Skal opdrages med en fast, men alligevel venlig hånd og med respekt for racens oprindelse. Tænk på, at det er en udpræget vagthund, som kan reagere meget kontant, hvis den føler sig provokeret. Den søger dog ikke selv konfrontationer.

Har et moderat temprament og kan veje 62-65 kg.

Kilde: Dansk Kennelklub

Svært at socialisere

- Hvad bør man efter din erfaring gøre med hunden fra Glud?

- Hvis det var min hund, så ville jeg aflive den. Mest for hundens skyld. Jeg tvivler på, at den kan blive en god, social familiehund, og hvis man forsøger, så kan den, for mig at se, komme i situationer, den ikke kan bunde i, siger Lise Andersson.

Hun understreger, at tibetansk mastiff er en utrolig loyal og dejlig hund, men at man altid skal sikre sig, at hunden er opdrættet under ordentlige forhold.

Repræsentant for tibetansk mastiff: - Hvis det var min hund, ville jeg aflive den

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce