Jocelyn knokler for at give sine børn den uddannelse, hun ikke selv kunne få

Modesalonen er efter ni år i Jernbanegade flyttet til en mere central placering i Vestergade - skråt overfor SuperBrugsen og kirken. Jocelyn Nguyen glæder sig til at byde kunderne velkommen i de nyrenoverede lokaler, der også tidligere har været brugt som frisørsalon. Foto: Michael Svenningsen

Jocelyn knokler for at give sine børn den uddannelse, hun ikke selv kunne få

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

43-årige Jocelyn Nguyen kom til Danmark som vietnamesisk bådflygtning som 15-årig. I dag har hun egen frisørsalon, og hendes ældste datter læser molekylærbiologi på universitet.

Løsning: Klokken i døren til Jocelyns frisørsalon ringer konstant, for nye kunder komme hele tiden ind for at betale. I går virkede dankort-terminalen ikke, så der er en del, som ufrivilligt er kommet til at skylde.

43-årige Jocelyn Nguyen klarer det hele med et smil - lidt indkøringsvanskeligheder var forventet. Efter ni år med Modesalonen i Jernbanegade i Løsning har hun rykket forretningen om på den mere centrale beliggenhed i Vestergade, skråt overfor kirken, hvor hun selv er blevet ejer af bygningen.

- Der er meget mere liv her i Vestergade, og det kan jeg godt lide. Samtidig er det nemmere for mine kunder fra plejeboligerne at komme hertil. Og så kan det godt betale sig at eje bygningen selv, siger Jocelyn Nguyen, der åbnede i de nye lokaler i slutningen af januar.

Mine børn er blevet danske. De er vokset op her. Når jeg snakker til dem på vietnamesisk, svarer de på dansk.
Jocelyn Nguyen
Jocelyn Nguen har egen frisørsalon og lægger gerne lidt penge til side for at hjælpe sine børn med uddannelsen. Foto: Michael Svenningsen
Jocelyn Nguen har egen frisørsalon og lægger gerne lidt penge til side for at hjælpe sine børn med uddannelsen. Foto: Michael Svenningsen

Skulle hjælpe forældre

Hun kom til Danmark som vietnamesisk bådflygtning for 28 år siden sammen med sine forældre og tre mindre søskende.

Hun var dengang 15 år og kom i en modtageklasse, men blev hurtigt så dygtig, at hun i stedet blev sendt et år på efterskole. Herefter tog hun 10. klasse og en handelsskoleeksamen, inden hun begyndte uddannelsen som frisør.

Hun manglede bare praktik-delen, da hun blev nødt til at stoppe. Forældrene havde købt en grillbar i Vejen og havde brug for hendes hjælp.

- I Vietnam er det normalt, at børnene hjælper deres forældre, og som den ældste datter forventede de, at jeg trådte til. Så jeg droppede praktikken og tog til Vejen for at arbejde gratis for mine forældre. Jeg arbejdede fra morgen til aften og sov i kælderen. Det var ikke ret sjovt. Men hverken de eller jeg vidste dengang, hvor vigtigt det er med en uddannelse i Danmark, siger Jocelyn Nguyen.

10 år på fabrik

Efter et års tid i grillbaren tog søsteren over, og Jocelyn fik arbejde på en fabrik. Samtidig stiftede hun selv familie, og frisørdrømmene blev lagt i skuffen for en stund.

- Jeg var på fabrik i 10 år, men trivedes ikke med det. Så da mine børn var blevet lidt større, gik jeg på jagt efter en læreplads som frisør. Det var svært, for jeg var udlænding, og det var lang tid siden, jeg havde gået på skole. Men kommunen hjalp, og så fik jeg en læreplads, siger Jocelyn Nguyen.

Hun blev hurtigt så dygtig, at frisøren i Aarhus tilbød hende ansættelse, da hun var færdiguddannet, men Jocelyn Nguyen ville gerne tættere på hjemmet i Horsens, og da hun så, at en frisørsalon var til salg i Løsning, slog hun til.

Døtre skal studere

- Det har jeg ikke fortrudt. Det har været nogle gode år i Jernbanegade, men tiden var også inde til noget nyt nu, siger Jocelyn Nguyen om flytningen til Vestergade.

I frisørfaget har hun fundet sin helt rette hylde, og som selvstændig har hun ikke noget imod at knokle fra morgen til aften. Selvom hendes børn er ved at være gamle nok til at kunne give en hjælpende hånd i salonen kommer det ikke på tale. Tværtimod.

- De skal have en uddannelse. Jeg vil ikke have, at de arbejder, mens de studerer. Så vil jeg hellere hjælpe dem lidt økonomisk, så de har råd til mad. Lektier tager tager tid, og de kan tjene penge, når de har taget deres uddannelse, siger Jocelyn Nguyen, der har tre døtre med sin mand, der også er bådflygtning fra Vietnam.

Deres ældste datter på 21 år læser molekylærbiologi på Aarhus Universitet, nummer to på 18 går i 1. g på Horsens Statsskole, og den yngste på 13 går på privatskole i Horsens.

Jocelyn knokler for at give sine børn den uddannelse, hun ikke selv kunne få

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce