Hvis konflikten rammer: Lockout vil spare kommunen for to mio kr. - om dagen

Den seneste landsdækkende lockout var lærerkonflikten i 2013, som varede i 25 dage. Her ses kampberedte lærere fra Hedensted Kommune i demonstration foran rådhuset. Arkivfoto: Camilla Bo Krefeld

Hvis konflikten rammer: Lockout vil spare kommunen for to mio kr. - om dagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis storkonflikten kommer, er Hedensted Kommune klar. Børneområdet rammes hårdt, mens ældreplejen går fri.

Hedensted: Biblioteker, børnehaver og skoler kommer til at ligge stille hen, hvis der ikke bliver indgået forlig på det offentlige arbejdsmarked.

Det fremgår af det informationsmateriale, Hedensted Kommune har forberedt for at være klar til den potentielt forestående konflikt.

Parterne har ind til i aften, tirsdag, kl. 24 til at blive enige - hvis det ikke lykkes, kan forligsmanden enten give dem 14 dage mere, ellers ender det i lockout og strejke.

For Hedensted Kommune vil det sidste medføre betydelige besparelser. For uden personale må en række offentlige institutioner lukke, og i den periode skal der ikke udbetales løn.

- Vi ved ikke, præcis hvor meget kommunen vil spare, men det er i omegnen af to millioner kroner om dagen. Nogle af de penge vil formentlig blive brugt på at afvikle en overarbejdspulje, som kommer på sagsbehandlingsområdet efterfølgende, men resten kan byrådet selv disponere over, siger kommunaldirektør Jesper Thyrring Møller.

Det sker ved lockout
 • Børnehaver lukker.
 • De seks stordagplejere og minidagplejen holder åbent, alle andre dagplejere lukker.
 • SFO'er lukker, men børn fra specialrækkeklasser kan passes.
 • På skolerne gennemføres undervisning i kommunens specialrækkeklasser samt et mindre antal timer i den almene undervisning.
 • Sundhedsplejen udfører de lovpligtige besøg på 4.-5.-dagen efter fødslen, og de besøg og vægtkontroller, som er nødvendige i forhold til barnets trivsel og udvikling.
 • Biblioteker lukker.
 • Genbrugsstationer og materialegårde lukker, men der hentes affald som sædvanligt.
 • Handicapområdet og ældreplejen kører som normalt, det gælder også levering af mad i eget hjem.
 • Rådhusene er åbne, men kun ganske få medarbejdere er på arbejde, og der kan fx ikke laves pas og kørekort. Der sker kun sagsbehandling i meget lille omfang.
 • Overførselsindkomster, kontanthjælp, ledighedsydelse og lignende udbetales som normalt.
 • Man skal ikke betale for pasning osv. for de dage, der er lukket. Derfor vil der ske en tilbagebetaling. Det gælder blandt andet for dagplejen, SFO, børnehaver og musikskole.

Ingen pas og kørekort

Netop sagsbehandling er et af de områder, der kommer til at køre på meget lavt blus, hvis der kommer en lockout. Rådhusene vil officielt være åbne, men der er kun ganske få medarbejdere på arbejde, og der kan fx ikke laves pas og kørekort.

På børneområdet vil der også være store konsekvenser. De seks stordagplejere og minidagplejen med specialbørn holder åbent, men alle andre dagplejere lukker, og det samme gælder alle børnehaver.

På skolerne bliver undervisningen i specialrækkeklasserne gennemført, og disse elever vil også kunne passes i SFO, men for de resterende elever bliver der kun gennemført ganske få lektioner, og SFO'erne holder lukket.

Ældre- og handicapområdet bliver til gengæld ikke påvirket af konflikten, fremgår det af kommunens beredskabsplan.

Sidste lockout varede 25 dage

Det er fem år siden, der senest var en landsdækkende lockout på det offentlige arbejdsmarked, men dengang involverede det kun lærerne.

Lærerlockout'en i 2013 varede i 25 dage, og Hedensted Kommune sparede dengang 14,6 millioner kroner på lærerlønninger.

En del af de penge valgte byrådet at sende tilbage til skolerne, ikke i form af lærerlønninger, men til at implementere nye it-systemer på alle kommunens folkeskoler.

Hvis konflikten rammer: Lockout vil spare kommunen for to mio kr. - om dagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce