Flere flygtninge kommer i arbejde - men sproget halter

Flygtninge får tilbud om sprogskole, for de flestes vedkommende om eftermiddagen eller aftenen efter arbejde. Arkivfoto

Flere flygtninge kommer i arbejde - men sproget halter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådet skal i januar tage stilling til, om man vil ændre på indsatsen for flygtninge. Især sproget er et problem, viser evaluering.

Hedensted: Hedensted Kommune er blevet bedre til at få flygtninge til at blive selvforsørgende, men flygtninge har store problemer med at få lært ordentlig dansk, og det spænder ben for dem på arbejdsmarkedet.

Det er en af hovedkonklusionerne i en evaluering af kommunens integrationsindsats, som politikerne netop har fået præsenteret. Således er antal af flygtninge i beskæftigelse steget fra 30 pct. i 2017 til 36,2 pct. i 2018. Dermed ligger Hedensted Kommune lige over landsgennemsnittet på 34,2 pct. i forhold til at få flygtninge i job.

- Det går overordnet set rigtig godt, siger formand for udvalget for fritid og fællesskab, Liselotte Hillestrøm (S).

Hun medgiver, at der stadig er et stykke vej, inden alle flygtninge kommer i job.

- Man skal jo sammenholde det med de vilkår, folk har. Mange er syge og har andre udfordringer end manglen på et job, siger Liselotte Hillestrøm.

Men evalueringen viser også, at der er problemer med sproget. Således melder virksomheder og flygtninge om, at sprogkundskaberne ikke er gode nok. I Hedensted Kommune har man valgt, at sprogundervisningen primært skal foregå, efter flygtninge har været i praktik i 37 timer. Det betyder, at mange flygtninge har været henvist til sprogundervisning om aftenen eller eftermiddagen, og det har givet et meget højt fravær på sprogskolen på over 40 pct., viser evalueringen.

- For min del synes jeg, vi skal se på, om vi kan gøre sprogundervisningen mere spiselig. Måske skal vi se på at få det ind i dagtimerne, siger Lise Lotte Hillestrøm.

Rapporten siger noget om, at vi får flere i ordinært arbejde, men også, hvilket er det, jeg hører fra flygtninge og frivillige, at sproget er et problem.
Birgit Jakobsen (KD)
Integrationsindsatsen i Hedensted Kommune
I 2015 besluttede byrådet at ændre integrationsindsatsen.Når en flygtning ankommer, vurderer kommunen, hvilket trin personen er på i forhold til at komme i job.

Alle får et fire ugers introduktionskursus til det danske arbejdsmarked og bliver derefter sendt på sprogskole, i praktik, i aktivering, i job med løntilskud eller ordinært arbejde.

Personer i aktivering, praktik, løntilskud eller arbejde kan modtage danskundervisning på sprogskolen i Tørring, Hedensted eller Juelsminde om eftermiddagen eller aftenen.

For unge eller voksne, der skal gøres klar til at tage en 9. eller 10 . klasse tilbydes et basiskursus på VUC i Horsens.

Bedre undervisning

Det var Kristendemokraterne, der i forbindelse med valget ville have området evalueret. Birgit Jakobsen (KD) mener også, at netop sprogundervisningen skal laves om.

- Dansk er jo forudsætningen for et job, og virksomheder siger, at de ikke tør ansætte flygtninge, fordi de ikke kan sproget. Samtidigt står flygtningene desperat og beder om at få lov til at få lært noget mere dansk, så de kan blive mere jobparate, siger Birgit Jakobsen med henvisning til en underskriftindsamling for bedre sprogundervisning, som byrådet modtog i foråret.

Hun håber derfor på, at byrådet vil se på, om man kan få sprogundervisningen ind i dagtimerne, så flygtninge har bedre mulighed for at deltage.

- Måske skal sprogskolen ud på arbejdspladserne og tilbyde undervisning, foreslår Birgit Jakobsen.

Fokus på frivillige

Hun peger også på, at de frivillige i kommunen gør et stort stykke arbejde. I evalueringen efterlyser eksempelvis værger mere samarbejde med kommunen.

- De frivillige er gode til at skabe relationer og fællesskab, og flygtninge kommer også i job ad den vej, så vi skal være bedre til at koordinere indsatsen mellem kommunen og frivillige, mener Birgit Jakobsen.

Evalueringen skal diskuteres på byrådsmødet i slutningen af januar.

Flere flygtninge kommer i arbejde - men sproget halter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce