Fjerde år i træk: Minkavlere må sælge deres skind med underskud

Næste år bliver der på verdensplan væsentlig færre af disse - og det giver forhåbning om, at det efter fire rædselsår igen kan blive rentabelt at være dansk minkavler. Arkivfoto: Lars Juul

Fjerde år i træk: Minkavlere må sælge deres skind med underskud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efterveerne fra en minkboble i 2013 præger stadig de lokale minkavlere, som igen må gå et år i møde, hvor salgsprisen ingenlunde dækker udgifterne. Flere udenlandske konkurrenter er lukket ned, og lokalt falder antallet af skind til næste år med cirka en tredjedel.

Hedensted: Selvom der så småt er lys for enden af tunnelen, må de cirka 30 lokale minkavlere i Hedensted Kommune se i øjnene, at de for fjerde år i træk må sælge deres skind med underskud.

Det er de kolde, nedslående facts, efter Kopenhagen Fur for nylig lukkede ned for årets hidtil største auktion. Godt nok var der en pæn interesse for de 5,2 millioner udbudte skind, men med en gennemsnitspris på blot 216 kroner er der fortsat langt op til et rentabelt niveau for de danske minkavlere.

Som hovedregel skal de gerne kunne sælge et skind for 300 kroner for at gå i nul.

- Prisen er stadig for lav. I Danmark har konsekvensen været, at produktionen reduceres med 30 procent, og det er da drastisk, men i forhold til udlandet er vi sluppet relativt nådigt igennem, fordi vi laver bedre produkter og derfor får en meget højere pris, siger formand Tage Pedersen fra Dansk Pelsdyravlerforening, der også selv er minkavler i kommunen.

Det er efterhånden presserende, at vi igen kommer over 300 kroner for et skind.
Tage Pedersen, formand, Dansk Pelsdyravlerforening
Minkavl i Hedensted Kommune
  • Hedensted Kommune har med sine ca. 30 minkavlere en af landets største koncentrationer af minkavl.
  • Minkavlerne producerer hvert år mere end 500.000 skind.
  • Da priserne i 2013 toppede på godt 600 kr. pr. skind, svarede det til en omsætning på næsten 315 mio. kr.
  • Siden er priserne på den seneste auktion faldet til 216 kr., hvilket ikke er nok til at skabe overskud.

Mindre udbud

Når udsigterne alligevel ikke er helt så dystre, som det kan lyde, skyldes det den generelle verdenssituation.

Grunden til prisfaldet skal nemlig først og fremmest findes i, at nye minkavlere fra især Kina og Østeuropa sprang med på toget, da man i 2013 kunne få "eventyrlige" 600 kroner for et minkskind. Som et resultat blev markedet overmættet, og balancen mellem udbud og efterspørgsel kom på få år markant ud af trit.

På grund af underskudsforretningen lukker mange af de udenlandske konkurrenter nu ned, hvorfor verdensudbuddet i 2020 næsten er halveret i forhold til sidste år.

- Jeg udtaler mig aldrig om forventningerne til prisudviklingen, men med de produktionstal ser jeg lyst på fremtiden, fordi der vil være en klar underforsyning af markedet. På intet tidspunkt har efterspørgslen været vigende, så når opkøberne kan se, at der bliver for få skind, tror jeg også på, at de vil betale derefter, siger Tage Pedersen.

På sit højeste niveau i 2013 producerede minkavlerne i Hedensted Kommune skind til en værdi af 315 millioner kroner. Det har ikke været muligt at få opdaterede tal fra Kopenhagen Fur.

Fjerde år i træk: Minkavlere må sælge deres skind med underskud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce