Farlig gasart strømmer ind i vores huse - nu indkalder kommunen til borgermøde

Realdania har i tre år kørt en kampagne, der skal oplyse danskerne om risikoen ved radon, der kan trænge ind i vores huse fra undergrunden. Illustration: Realdania

Farlig gasart strømmer ind i vores huse - nu indkalder kommunen til borgermøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hedensted Kommune inviterer til borgermøde omkring den radioaktive gasart radon, der er medvirkende årsag til op mod 300 årlige tilfælde af lungekræft.

Hedensted: Omkring 200 husstande i Hedensted Kommune har i år fået konstateret, at niveauet af radon er for højt i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Det viser tal fra Realdania, der sammen med kommunen i begyndelsen af året opfordrede alle borgere i Hedensted med gamle huse til at få foretaget en måling.

Radon er radioaktiv gasart, der strømmer op fra jorden, og den er ifølge Sundhedsstyrelsen en medvirkende årsag til omkring 300 årlige tilfælde af lungekræft i Danmark. Derfor kan det godt betale sig at få gjort noget ved det, hvis man har en høj koncentration i sit hus.

- Vi har opfordret husejere i det meste af Østjylland til at få lavet målingen, fordi vi ved, at koncentrationen er høj i det område. I Hedensted Kommune har 434 husstande lavet målingen, og niveauet er for højt i 48 procent af tilfældene. Ikke alle har fået svar endnu, men næsten, fortæller Lennie Clausen fra Realdania.

Radon
  • Radon er en naturligt forekommende og radioaktiv gasart, som findes i undergrunden og kan trænge ind i boligen.
  • Radon øger risikoen for lungekræft.
  • I nogle geografiske områder i Danmark er forekomsten af radon højere end andre steder.
  • Undersøgelser viser, at radonniveauet typisk er lavere i huse opført efter 1998, hvor byggekravene til begrænsning af radon blev skærpet.
  • På bolius.dk/radonfrithjem kan du ud fra geografi og type af bolig tjekke, om dit hus vurderes til at have høj risiko for radon.
  • Du kan forholdsvis nemt fastslå radonniveauet i din bolig ved at sætte radonmålere op.
Det er nemt at få målt sit radonniveau. Det kræver blot nogle få målere på størrelse med en chokoladeskildpadde, der i to-tre måneder står og måler for radon i nogle af husets opholdsrum. Arkivfoto
Det er nemt at få målt sit radonniveau. Det kræver blot nogle få målere på størrelse med en chokoladeskildpadde, der i to-tre måneder står og måler for radon i nogle af husets opholdsrum. Arkivfoto

Lav risiko i nye huse

Det er undergrundens sammensætning, der gør, at nogle områder i Danmark er mere udsatte ift. radon end andre, og det er især beboere i ældre huse, der skal være opmærksomme.

- Hvis man bor i et hus bygget efter 1998, er risikoen meget lav, fordi der i et nyt bygningsreglement blev stillet krav om, at huse skal radonsikres. I nye huse er der typisk lavet en membran i fundamentet, som gør, at den radioaktive gas ikke kan trænge ind, forklarer Lennie Clausen.

Det blev der ikke tænkt på i ældre huse, og her er der altså en vis sandsynlighed for, at radon-niveauet er højere end den anbefalede grænseværdi på 100 Bq/m3.

Ingen grund til panik

Der er dog ingen grund til at fortvivle, hvis man har fået målt et højere niveau, fortæller Frede Fruergaard Møller, seniorspecialist ved Teknologisk Institut.

- Man skal ikke være forskrækket, men forholde sig fornuftigt til det. Ofte kan man nedbringe niveauet ved ganske enkle tiltag, der bl.a. handler om at sikre god ventilation i boligen, siger han.

Hvis radon-niveauet er meget højt, kan det blive nødvendigt med mere drastiske tiltag, som fx etablering af radonsug under huset, og Frede Fruergaard Møller anbefaler, at man først tager kontakt til en ekspert.

- Man skal få en, der har forstand på det, til at vurdere, hvad der er nødvendigt, for hvert hus er forskelligt. Dels kan der være simple ting, man har overset, der gør, at radon trænger ind, og det vil en ekspert kunne se. Dels er det vigtigt, at mere effektive tiltag er i tråd med andre byggetekniske principper, så man ikke frembringer et andet problem ved at afhjælpe det første, siger han.

Kommunen følger trop

I Hedensted Kommune er man glad for, at mange borgere har taget imod opfordringen om at få målt radon-niveauet, og kommunen følger selv efter.

- Vi har tidligere fået målt radon-niveauet i alle kommunale bygninger, og vi vil gøre det igen i løbet af det næste år. Vi har anskaffet os bedre måleudstyr, så måske fanger vi nogle steder, der ikke gav udslag sidste gang, siger Morten Christensen, leder af kommunens erhvervsservice.

Kommunen holder også et borgermøde om emnet, hvor blandt andre Frede Fruergaard Møller kommer og fortæller, hvad man kan gøre mod radon. Det sker torsdag 30. august kl. 19 i kantinen på Hedensted Rådhus. Her vil der også være mulighed for at tale med eksperterne.

Farlig gasart strømmer ind i vores huse - nu indkalder kommunen til borgermøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce