Det er nemmere at se værdierne i Korning, når man selv får børn, mener fire indfødte Korning-borgere, der rejste fra landsbyen som unge, men siden er vendt hjem med deres familier. Foto: Michael Svenningsen

Det er lidt pinligt at vende hjem til sin fødeby

Det er lidt pinligt at vende hjem til sin fødeby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som unge kunne de ikke komme hurtigt nok derfra, men i dag, hvor de selv har stiftet familie, er de vendt tilbage. Dermed er fire Korning-borgere blevet til 17.

Korning: - Hvis du havde spurgt mig for 10 år siden, ville jeg have svaret, at jeg aldrig flyttede tilbage til Korning. Jeg skulle bo i Aarhus eller København.

Sådan siger 33-årige Kirsten Skipper-Mortensen, mens hun griner lidt af sin ungdommelige oprørstrang, som ikke holdt særlig længe.

I dag bor hun i sine forældres tidligere hus i Korning med mand og tre børn, og hun kunne ikke ønske sig noget andet.

- Efter nogle år i Aarhus og senere Horsens fandt jeg ud af, at det egentlig var rart med en lidt mindre by. Og da vi fik børn, havde vi brug for mere plads og kunne samtidig se fordelene ved at bo i et lille samfund, hvor man bekymrer sig om hinanden. Og så var der pludselig ikke så langt til Korning alligevel, siger Kirsten Skipper-Mortensen, der egentlig heller ikke havde behøvet at rykke ud i den store verden for at finde sin mand. Det endte med at blive en tidligere klassekammerat fra Løsning Skole, Kenth Skipper-Mortensen.

- Vi var ikke kærester dengang, men da vi mødtes igen, skete der noget, siger Kenth Skipper-Mortensen, der også er godt tilfreds med at have slået rod tæt på sit barndomshjem.

Nu kan vi se værdierne

Familien Skipper-Mortensen er ikke enestående.

I dag er de samlet med tre andre lokale familier, som har det til fælles, at den ene forælder er opvokset i Korning, rejst ud - og vendt hjem igen med ægtefælle og børn.

Lotte Qwist, 47, kan ellers godt genkende Kirsten Skipper-Mortensens ungdomstanker om aldrig at vende tilbage.

- Som ung vil man jo gerne løsrive sig, man vil væk fra sine forældre, og dengang tænkte man vel, at det var lidt pinligt at vende hjem til sin fødeby. Så ville man blive en af "dem, der ikke kom videre". Vi skulle blive lidt ældre, før vi kunne se værdierne i Korning, siger Lotte Qwist, der bor på en af byens nyudstykninger sammen med sin mand Martin Therkelsen og deres to drenge.

Det var Martin, der i sin tid foreslog, at de fandt et hus i Korning.

- Jeg er tømrer, og jeg ville gerne finde et hus, jeg selv kunne lægge noget arbejde i. Det kunne vi få til en rimelig pris i Korning, siger Martin Therkelsen, der ikke har fortrudt beslutningen.

- Vi rejser formentlig ikke herfra igen, er parret enige om.

Plads til tilflyttere

Noget af det, de godt kan lide ved Korning, er fællesskabet og sammenholdet. Det, at der er nogen, der bekymrer sig, hvis ens barn falder og slår sig, mens man ikke selv er til stede.

Det tætte fællesskab er også noget af det, Gry Andersen, 25, og Nicklas Rasmussen, 29, godt kan lide ved den lille landsby, hvor de bor til leje med datteren Agnes på to et halvt. De ville gerne have købt huset, men banken sagde nej, og så blev det et lejemål i stedet.

Nicklas Rasmussen stammer fra Korning og har kun været væk i en kort periode, mens han var på landbrugsskole. Han flyttede tilbage, fordi det var her, han fandt arbejde, og for nogle år siden flyttede Gry ind.

- Jeg kommer selv fra en lille by, så det skræmte mig ikke at flytte til Korning. Her er dejligt, og det er nemt at komme ind i fællesskabet, selvom man er tilflytter, siger Gry Andersen.

Korning-borger på tredje generation

Generelt gør Korning-borgerne meget ud af at byde tilflyttere velkommen, men man får også lov til at være "anonym", hvis det er det, man ønsker, fortæller familierne.

For Jakob Villefrance, 39, er det med at være anonym dog ikke en mulighed. Han er tredje generation i byen, og det er lykkedes ham at få Ann Villefrance og parrets tre børn med dertil. Og så er han lokalområdets mekaniker og har haft sit eget værksted i byen, siden han var 21.

- Da jeg mødte Jakob, tænkte jeg "Korning? Så kommer man ikke længere ud på landet", men i dag vil jeg ikke bo andre steder, siger Ann Villefrance.

Parret bor oven på autoværkstedet, så Jakob har ikke langt til arbejde. Men det har de andre familier faktisk heller ikke - på trods af, at nogle arbejder i Aarhus.

- Korning ligger jo supergodt, fordi vi har kort afstand til både Vestvejen og motorvejen. Så hvis ellers bankerne giver lov, så er det bare med at købe hus her, siger familierne i en slet skjult reklame for deres landsby.

De gætter på, at der i gennemsnit kommer omkring tre nye familier til byen om året, men de vil gerne have mange flere.

Se videoen med familierne her

Det er lidt pinligt at vende hjem til sin fødeby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En by forfalder hurtigt, hvis borgerne ikke aktivt passer på den. Men Korning er heldigvis fuld af ildsjæle. Det kan man også se på, at der er en høj del af iværksættere herude.
Ann Villefrance, gift med indfødt Korning-borger
De fire familier
Kirsten (indfødt) og Kenth Skipper Mortensen, 33 og 34, har børnene Kasper ,7, Jakob, 4 og Rasmus 2. Flyttede tilbage til Korning i 2009.

Lotte Qwist (indfødt), 47, og Martin Therkelsen, 40, har børnene Emil, 11, og Gustav, 7. Flyttede tilbage til Korning i 2000.

Ann og Jakob (indfødt) Villefrance, begge 39, har børnene Noah, 13, Linn, 10 og Maggie, 1. Flyttede tilbage til Korning i 2001.

Gry Andersen, 25, og Nicklas Rasmussen (indfødt), 29, har datteren Agnes, 2. Flyttede aldrig rigtigt fra byen.
Se min landsby - med Camilla og Michael
Korning: Hedensted Kommune er et væld af små landsbyer og lokalsamfund, som hver især gemmer på en masse spændende mennesker og gode historier.

De skal selvfølgelig fortælles, og Folkebladets journalist Camilla Bo Krefeld og fotograf Michael Svenningsen vil hen over en periode dykke ned i nogle af de små lokalsamfund.

Vi har tidligere været i Ørum, og i denne omgang kan du lære beboerne i Korning at kende.

Det er en lille by med omkring 700 indbyggere, der ligger få minutters kørsel fra Vestvejen og motorvejen, og som blandt andet er kendt for at have en af landets mindste skoler og et meget aktivt lokalsamfund. Og så hører den til det område, der af og til bliver kaldt det østjyske bibelbælte.

Avisen skriver om:
  • - De fire Korning-borgere, der flyttede fra byen som unge og vendte tilbage med ægtefæller og børn.
  • - Enkemænd og ungkarle, der mødes til middag på kroen hver dag.
  • - Den lille skoles første nyfødte, lokale "kunde" i halvandet år.
  • - Parret fra Indre Mission med aner tilbage til "de stærke jyder".
  • - Den gamle herregård, Merringgård, der i dag huser tre generationer.