VM i Danmark fik mig til at sige ja som landstræner

- Der er VM i januar 2019, og vi skal den vej, viser landstræner Nikolaj Jacobsen. . (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

VM i Danmark fik mig til at sige ja som landstræner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nikolaj Jacobsen er bekymret for det danske forsvarsspil, når René Toft Hansen stopper på landsholdet.

Silkeborg: - Jeg glæder mig helt vildt til VM. Det var VM i Danmark og Tyskland, der var afgørende for, at jeg sagde til landstrænerjobbet.

Nikolaj Jacobsen, 46, sluttede den tyske Bundesliga i søndags og starter nu nedtællingen til VM-slutrunden i januar. Vi fik en audiens med landstræneren på hotel Scandic i Silkeborg, før han sammen med sine landsholdsspillere rejste i en såkaldt træningslejr i Guadeloupe.

- Spillerne har været gennem et hårdt program i den forløbne sæson, og jeg tror, 10 dage i Guadeloupe er en god måde at være sammen på. Træningslejren får et eksotisk præg. Vi kommer til at lægge vægt på det sociale, så vi bliver endnu mere sammentømret til VM, siger Nikolaj Jacobsen.

- Håndboldmæssigt kommer vi til at arbejde meget med forsvaret. Danmark har masser af dygtige offensive håndboldspillere, men vi har ikke mange dygtige forsvarsspillere. Jeg kan være bekymret for, hvordan det kommer til at se ud, når René Toft Hansen ikke er til rådighed, siger landstræneren.

Han bruger også tiden til at vurdere, hvilke nye spillere der kan presse sig ind i truppen på bekostning af de ældre, hvor Jesper Nøddesbo, Anders Eggert og Kasper Søndergaard er blevet udskiftet i landstrænerens første 13 måneder.

Han må afvikle træningsturen uden Michael Damgaard, der plages af en knæskade.

- Lige nu er jeg træt. Det har været en hård sæson. Den nye tv-aftale, hvor vi spiller torsdag og søndag, har gjort det endnu værre.
Nikolaj Jacobsen, klubtræner i Rhein Neckar Löwen, dansk landstræner.
Nikolaj Jacobsen
Nikolaj JacobsenFødt: 22. november 1971 i Viborg

Gift med Lenette

Tre børn, Sille, Linus og Freja.

Spillede for GOG og Viborg, topscorer i den danske liga, dansk mester i 1992, 1995 og 1996, pokalvinder tre gange.

1997-1998: Dormagen i Tyskland

1998-2004: THW Kiel, tysk mester i 1999, 2000 og 2002, pokalvinder i 1999 og 2000

148 landskampe, 584 mål, debut i 1991

Rekord: 15 mål i én landskamp, Grækenland-Danmark 20-33 i Athen 27. september 1998

2004-2007: Assistenttræner i Viborg

2007-2012: Assistenttræner i Bjerringbro/Silkeborg

2012-2014: Cheftræner i Aalborg, dansk mester og sølvvinder.

2014: Cheftræner i Rhein Neckar Löwen i Mannheim, tysk mester i 2016 og 2017, pokalvinder i 2018.

Kontrakt for 2018/19.

Dansk landstræner siden maj 2017.

Fuldtids landstræner fra 2019.

Årets træner

Nikolaj Jacobsen har været cheftræner i Rhein Neckar Löwen i fire sæsoner. Han startede med en andenplads i Bundesligaen. Derefter vandt han to tyske mesterskaber, og det lignede et sikkert mesterskab igen i år, da alt gik skævt. Rhein Neckar Löwen mistede fem point og spillede titlen i hænderne på Flensburg/Handewitt.

- Det var vores egen skyld, at vi ikke blev mestre. Truppen blev for smal, da vi fik et par skader, siger han. Vi spillede en god kamp mod Melsungen, førte i 50 minutter, men pludselig kunne vi ikke score. Vi endte med at tabe på Lasse Mikkelsens eneste mål i hele kampen, og det var i den kamp, vi smed titlen.

Nikolaj Jacobsens hold vandt pokalfinalen for første gang i klubbens historie, og som endnu et plaster på såret blev Nikolaj Jacobsen kåret som årets træner i Bundesligaen.

- Lige nu er jeg træt. Det har været en hård sæson. Den nye tv-aftale, hvor vi spiller torsdag og søndag, har gjort det endnu værre. Andre kan finde ud af spille Champions League midt i ugen, men vi skal spille i weekenden. Håndbold er en lille sportsgren, hvor man gerne vil gøre alt for at tækkes tv, men det er bare blevet for meget, siger han.

Siden han blev træner i Rhein Neckar Löwen, har han kun haft ni dages ferie, som han brugte på en ferie i Thailand med familien.

Aldrig mere Bundesliga

Nikolaj Jacobsen elsker den tyske Bundesliga fra sin tid som stjernespiller i THW Kiel og som træner i Rhein Neckar Löwen. Han har et år tilbage af sin kontrakt med Rhein Neckar Löwen. Efter næste sæson stopper han i Tyskland og bliver fuldtids landstræner.

- Jeg glæder mig til at arbejde med dansk håndbold på alle niveauer, ikke bare landsholdsspillerne, men også ungdommen. Jeg har en masse ideer og har set, hvordan Frankrig laver talenter i massevis ved en struktur med regionale centre. Vi får brug for at prioritere forsvarsspillet højere. Vi har masser af gode angrebsspillere, men meget få dygtige forsvarsspillere.

Nikolaj Jacobsen får kun nogle få samlinger med A-landsholdsspillerne. Kan den dynamiske og travle landstræner virkelig nøjes med det, efter at han har været vant til et ræs i Tyskland?

- Ja, helt sikkert. Jeg har masser af ideer og planer.

Og hvad nu, hvis han pludselig længes tilbage til ræset i Bundesligaen?

- Jeg bliver ikke træner i Bundesligaen med de vilkår, der findes i øjeblikket, fastslår han.

Han oplevede en weekend med to udekampe lørdag i Leipzig og søndag i Barcelona, og han oplevede en lørdag med to kampe på samme tid, så han måtte sende andetholdet til Champions League.

- Det har været helt grotesk, siger han hovedrystende.

Flytter til Svendborg

Nikolaj Jacobsens to ældste børn Freja og Sille er taget hjem til Danmark for at studere. Kun sønnen på 10 år Linus er stadig hos ægteparret Lenette og Nikolaj i Tyskland, men om et år rykker alle til Danmark.

- Vi flytter til Svendborg. Her har jeg boet tidligere, siger Nikolaj Jacobsen.

Han har ikke fundet sit nye hus. Der er tid nok endnu.

Han elsker ungdomshåndbolden og nyder at træne sine egne børn, der er store talenter, selv om han muntert betegner den mindste som "lige klar til Fulton", skibet for adfærdsvanskelige.

Det bliver smerteligt for hele familien at sige farvel til den danske landsholdsspiller Mads Mensah Larsen, der har været som en plejesøn for Nikolaj og en storebror for hele familien, men de mødes ved landsholdssamlingerne.

Nikolaj Jacobsen erkender, at det bliver svært at slutte i Rhein Neckar Löwen med et tysk mesterskab.

- Min gamle klub THW Kiel har alle fordele. De har forstærket sig markant og skal ikke spille Champions League. De må være favorit til mesterskabet, erkender han.

VM-chancerne

Forventningerne er store til VM.

- Danskere har det med at tro, at Danmark er de bedste, og at vi vinder. Vi er et stolt land. Det er fint at være optimist, men man skal huske på, at de andre lande også træner og forbereder sig til VM. Frankrig har hele tiden nye talenter, og Tyskland har forsvarsspillere på allerøverste niveau. Frankrig og Tyskland bliver vore værste konkurrenter. Vi kan løbe ind i en semifinale mod Tyskland i Hamburg.

- Målsætningen bliver at nå til semifinalen, men vi vil naturligvis gerne endnu videre. Danmark vandt EM i 2008 med et godt hold, gode forsvarsspillere og en god målmand, men jeg har endnu aldrig fundet en logisk forklaring på, at Danmark vandt EM i 2012 og OL i 2016, siger Nikolaj Jacobsen.

Landstræneren har rystende få samlinger med sine landsholdsspillere frem mod VM, men det tager han i stiv arm.

- Jeg har et indgående kendskab til spillerne, og det er en trøst, at alle de andre VM-hold har de samme betingelser, som vi har, siger Nikolaj Jacobsen.

VM i Danmark fik mig til at sige ja som landstræner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Seneste klip fra superligaen
Afspil video
Lars Jacobsen og Flemming Povlsen giver deres bud på aftenens danske nier!
Lars Jacobsen og Flemming Povlsen giver deres bud på det danske angreb i kampen mod Montenegro.
Afspil video
Kom helt tæt på Alexander Zorniger og Brøndby IF!
Flemming Povlsen kom helt tæt på Brøndby IFs tyske træner, Alexander Zorniger.
Afspil video
Bechmann udpeger Superligaens fem bedste angrebskonstellationer!
Tommy Bechmann udpeger Superligaens fem skarpeste angrebskonstellationer.
Afspil video
Vi har interviewet FCM's tårnhøje angrebsduo!
Vi kom helt tæt på FC Midtjyllands angrebsduo, Paul Onuachu og Alexander Sørloth, og spurgte ind til deres samarbejde.
Afspil video
Kæft, trit og retning! Se analysen af Alexander Zorniger!
Lars Jacobsen og Flemming Povlsen analyserer Alexander Zornigers tyske mentalitet.
Annonce
Annonce
Annonce