Håndboldklubber raser - føler sig snigløbet af ligaklubberne

Odder Håndbold og Fredericia HK brager sammen i en 1. divisionskamp og er konkurrenter på banen. Men udenfor danner de to klubber fælles front mod Divisionsforeningen og processen omkring indførelsen af en ny struktur i ligaen og 1. division. Arkivfoto: Morten Pape

Håndboldklubber raser - føler sig snigløbet af ligaklubberne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

11 1. divisionsklubber og en ligaklub raser over den nye struktur i håndboldligaen og 1. divisionen. Den er blevet trukket ned over hovederne på dem, og processen har været udemokratisk, lyder kritikken fra bl.a. FHK og Odder.

Fredericia/Odder/Skanderborg: Fra sæsonen 2017/18 får håndboldligaen og 1. division for mænd en ny struktur. Det er en række 1. divisionsklubber bestemt ikke tilfreds med. Processen har været lukket og udemokratisk, og den nye struktur er trukket ned over hovederne på klubberne, mener en række oprørte 1. divisionsklubber.

- Lige nu sidder jeg og ligner en mand, der er faldet ned fra månen. Der har ingen kommunikation været i det her forløb, og ingen af dem, jeg har snakket med, har fået noget at vide, siger herreformand i Fredericia HK, Lars Skytte.

Han bakkes op af Odders-lederen Karsten Geertsen.

- Det virker som om, at de har forsøgt at skubbe det igennem, uden at nogen af os ville opdage det. Jeg kan godt forstå, hvis nogen af dem har en dårlig smag i munden lige nu, siger han.

FHK, Skive og Odder havde op til mødet udvalget for professionel håndbold, samlet opbakning fra otte andre 1. division i et forsøg på at får bremset den nye struktur, men løbet var kørt for klubberne i den næstbedste række. Den nye struktur blev vedtaget allerede 29. november sidste år. Det kunne Folkebladet fortælle de mildest talt noget overraskede ledere i 1. divisionsklubberne.

Sagens kerne er to møder, der blev afholdt henholdsvis den 6. september og 3. november 2016. På det første blev klubberne, der er medlemmer i divisionsforeningen, enige om, at der skulle laves en ny struktur i Håndboldigaen. På dagen blev der nedsat et arbejdsudvalg. I det var der kun repræsentanter fra ligaklubberne.

- Vi, der er ledere i 1. division, har fuldtidsbeskæftigelse ved siden af vores arbejde i klubben. Og ingen af os følte nok rigtigt, at vi kunne afsætte tiden til at være med i et udvalg. Vi regnede med, at det, som udvalget fandt ud af, ville komme til afstemning blandt alle medlemmerne, siger Lars Skytte.

Lars Skytte og 10 andre 1. divisionsklubber er rasende over, at en ny struktur i 888 Ligaen, der fjerner en oprykningsplads i 1. division, er blevet lusket igennem. Arkivfoto: Mads Hansen
Lars Skytte og 10 andre 1. divisionsklubber er rasende over, at en ny struktur i 888 Ligaen, der fjerner en oprykningsplads i 1. division, er blevet lusket igennem. Arkivfoto: Mads Hansen

Kunne ikke nå til enighed

Efter udvalget var blevet nedsat, opfordrede divisionsforeningen til, at nogle af 1. divisionsklubberne meldte sig på banen. Det gjorde flere af dem, men da en ny struktur skulle drøftes i udvalget den 23. september og 14. oktober, kunne ingen af repræsentanterne fra 1. division være med, fordi de var på arbejde.

Derfor var det kun repræsentanterne fra ligaklubberne, der tegnede skitsen til en ny struktur.

Den blev fremlagt og diskuteret på et fællesmøde den 3. november. Her gjorde både Fredericia HK, Skive og Nordsjælland Håndbold indsigelser. I den nye struktur stod der nemlig, at den tredje potentielle oprykningsplads i 1. division ville blive elimineret.

- Der skete det på mødet, at vi diskuterede det, og at ordstyreren Thomas Christensen, som er direktør i divisionsforeningen, konstaterede, at vi ikke ville blive enige. Derefter troede vi, at forslaget til en ny struktur ville blive gennemarbejdet igen, siger Lars Skytte.

Samme opfattelse havde Peter Andersen, der er direktør for Skive fH.

- Jeg opfattede det sådan, at det hele blev sparket til hjørne, fordi vi ikke kunne blive enige, siger han.

Karsten Geertsen, der er formand i Odder Håndbold, mener, at processen omkring den nye struktur har været udemokratisk. Arkivfoto:
Karsten Geertsen, der er formand i Odder Håndbold, mener, at processen omkring den nye struktur har været udemokratisk. Arkivfoto:

Har intet hørt

Men strukturen blev langt fra sparket til hjørne. For efter mødet besluttede bestyrelsen i spillerforeningen sig for at sende strukturen til afstemning i DHF's udvalg for professionel håndbold. Her blev den stemt igennem uden, det blev meldt ud til 1. divisions klubberne.

- Vi har intet hørt. Jeg tror ikke, at nogen af os fra 1. divisionsklubberne var klar over, at var blevet stemt igennem. Og det ryster mig, siger Lars Skytte.

I sidste uge kom der en artikel frem i Jyllands Posten, hvor den nye struktur blev fremlagt af Jan Nielsen, direktør i Aarhus Håndbold og Thomas Christensen, der er direktør i Divisionsforeningen. Det fik Lars Skytte op af stolen.

- Det var det første, som vi havde hørt til det siden det møde 3. november. Vi anede ikke, at det var blevet vedtaget, siger Lars Skytte forundret.

Det er ikke demokratisk

Tilbage sidder FHK og 10 andre 1. divisionsklubber og føler sig snigløbet af en forening, som er sat i verden for at varetage deres interesser.

I Odder Håndbold er formand Karsten Geertsen akkurat lige så overrasket som sine to kolleger.

Han kunne ikke være til stede på mødet 3. november, og derfor er Odder Håndbold slet ikke blevet hørt i den her sag.

- Det blev lagt klart frem, at man ikke ville lave en ny struktur, medmindre to tredjedele af medlemmerne var med på det. Hvordan kan man så stemme det igennem, når alle medlemmerne ikke er blevet hørt? Det er da ikke demokratisk, siger han.

I Skive sidder Peter Andersen tilbage med en tilsvarende følelse.

- Jeg føler mig ikke hørt og en lille smule uretfærdigt behandlet. Jeg bliver ikke hørt, fordi jeg ikke lige tilhører en ligaklub. Og jeg kan slet ikke forstå, at man ikke sender noget information ud undervejs, siger han.

Kun SUS Nyborg støtter den nye struktur af 1. divisionsklubberne. HIK og Frederikshavn har endnu ikke meldt en officielt holdning ud, men de resterende klubber bakker op om FHK, Odder og Skive.

Svarer fra Divisionsforeningen

Direktøren for Divisionsforeningen, Thomas Christensen, forstår ikke, at der pludselig kommer kritik af forløbet omkring den nye struktur. Han mener, at alle har haft muligheden for at blive hørt. Han forholder sig her til kritikken:

Hvordan kan dette forslag gå igennem, når så mange klubber tydeligvis ikke er enige i det?

- Der er ingen tvivl om, at folk ikke er enige. Men fakta er, at bestyrelsen har bearbejdet de ting, der er kommet ind. Det input, der var imod, var ikke tilstrækkeligt nok. Det her er et forslag for fællesskabets skyld.

Flere klubber undrer sig over, at strukturen ikke har været til demokratisk afstemning blandt alle medlemmerne. Hvorfor har den ikke det?

- Det kan man have 1000 holdninger til. Jeg har været med i 18 år, og jeg tror aldrig, at vi har haft noget til demokratisk afstemning. Men vi skal have kigget på, hvordan vi griber det an i fremtiden.

Et åbent møde

Hvad skete der på det møde den 3. november set fra jeres stol?

- Den nye struktur blev fremlagt, og der var en del klubber, der gav deres mening til kende. Vi var 41 medlemmer til mødet, og der var tre en halv klub, der gjorde indsigelser. Ud fra det tolkede bestyrelsen, at modstanden ikke var stor nok til at ændre den samlede indstilling.

Tænkte I over, at der var klubber, der ikke var repræsenteret?

- Det er også noget, vi skal lære af. Måske var der for mange, der var passive i den fælles debat. Havde de ikke en holdning, eller sagde de den ikke? Måske var der 30 andre klubber, der mente noget men ikke sagde det. Det er nok noget af det, at vi skal lære mest af. Måske er et åbent møde ikke den bedste måde at få alles holdning på.

Dem der ikke sagde et kuk

Hvad mener du om, at en række 1. divisionsklubber føler, at strukturen er blevet trukket hen over hovederne på dem?

- Det forstår jeg ikke. Strukturen blev fremlagt og der var undervejs masser af muligheder for at komme med indsigelser. Processen har kørt, som den skulle. Vi havde ikke den følelse dengang, at der var så stor modstand. Og vi er overraskede over, at alle de her klubber nu, så lang tid efter, pludselig er enige. Vi er især overraskede over at dem, der tidligere ikke sagde et kuk, pludselig nu har en holdning.

- Vi nedsatte et udvalg og gav efterfølgende 1. divisionsklubberne en ekstra chance for at melde ind på det. Jeg mener, vi har gjort det, vi skulle.

Der har ikke rigtig været nogen kommunikation, hvilket kan give et indtryk af, at I prøvede at snige der her igennem. 1. divisionsklubberne har jo ikke hørt om det før nu flere måneder efter, at det er vedtaget. Hvad siger du til det?

- Der har manglet kommunikation både inden mødet 3. november og efter. Det må jeg og den øvrige ledelse have kigget på, så det kan blive bedre. Det ville være ærgerligt, hvis nogen føler, at vi har prøvet at snige det igennem. Det har ikke været vores hensigt.

Hvad skal der ske nu?

- Bestyrelsen mødes i maj og vil ganske givet drøfte det. Derudover har vi tænkt os at lave et ekstra klubmøde, hvor vi kan snakke det hele igennem.

Håndboldklubber raser - føler sig snigløbet af ligaklubberne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Seneste klip fra superligaen
Afspil video
Lars Jacobsen og Flemming Povlsen giver deres bud på aftenens danske nier!
Lars Jacobsen og Flemming Povlsen giver deres bud på det danske angreb i kampen mod Montenegro.
Afspil video
Kom helt tæt på Alexander Zorniger og Brøndby IF!
Flemming Povlsen kom helt tæt på Brøndby IFs tyske træner, Alexander Zorniger.
Afspil video
Bechmann udpeger Superligaens fem bedste angrebskonstellationer!
Tommy Bechmann udpeger Superligaens fem skarpeste angrebskonstellationer.
Afspil video
Vi har interviewet FCM's tårnhøje angrebsduo!
Vi kom helt tæt på FC Midtjyllands angrebsduo, Paul Onuachu og Alexander Sørloth, og spurgte ind til deres samarbejde.
Afspil video
Kæft, trit og retning! Se analysen af Alexander Zorniger!
Lars Jacobsen og Flemming Povlsen analyserer Alexander Zornigers tyske mentalitet.
Annonce
Annonce
Annonce