Bronzealder-udgravning overrasker igen arkæologer

To hollandske arkæologer, Sabrina Autenrieth (forrest) og Maikel Kuijpers fra Leiden Universitet, er også på arbejde i Boest. Foto: Morten Pape

Bronzealder-udgravning overrasker igen arkæologer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Boest - Resterne af et par huse fra bronzealderen er dukket frem af jorden ved en arkæologisk udgravning ved Boest Mose. Sidste år blev der fundet bronze-økser og guldringe i området, men nu er det helt andre ting, der dukker op. Keramik­rester, trækul og aftegninger i den lyse sandede jord viser, at der har ligget huse på stedet, og det kommer som en overraskelse for arkæologerne:

- Husene passer ikke ind i det billede, vi dannede os sidste år, siger arkæolog Constanze Rassmann, der leder udgravningen for Museum Midtjylland. Foreløbig er der fundet spor efter tre huse.

Da man fandt økserne og resterne af en lang stolpeomkranset vej sidste år, mente arkæologerne, at området ved mosen havde været brugt til hellige ritualer, da der også er en række gravhøje på stedet. Ritualer har utvivlsomt fundet sted, eftersom økserne og guldringene var gravet ned som en slags offer.

Men tilsyneladende har mennesker også levet et almindeligt liv på stedet.

- Se dette stykke keramik. Det stammer fra en potte, og det er sortsvedet på den ene side, så det har sandsynligvis været brugt til madlavning, forklarer Constanze Rassmann, mens hun holder potteskåret, der er omkring 3600 år gammelt. Spørgsmålet er så, om husene er fra nøjagtig samme tid som bronzeøkserne. Det vil flere undersøgelser måske vise.

Våben blev ofret

Museum Midtjylland er ikke alene om udgravningen. Med i arbejdet er også to arkæologer fra Leiden Universitet i Holland, Maikel Kuijpers og Sabrina Autenrieth. De to hollandske arkæologer er involveret i et stort internationalt forskningsprojekt, der netop sætter fokus på bronzealderen.

- Vi kalder projektet "Economy of Destruction", fordi vi prøver at finde ud af, hvorfor vi mange steder i Europa finder bronzevåben eller smykker, der er ofret i floder eller moser. For os virker det fuldstændig irrationelt, at man ofrede de kostbare bronzevåben på den måde. Men det har givet mening for dem, siger Maikel Kuijpers.

Dyr importvare

Ofringerne fandt sted i en lang periode fra 2300 til 1500 år før Kristi fødsel, og ikke mindst er det gådefuldt, at den praksis også fandt sted i Danmark, fordi bronze, en legering af kobber og tin, har været en ekstremt dyr importvare.

Constanze Rassmann forklarer, at nedgravningerne af økserne i Boest i dag ville svare til at ofre en Ferrari!

Umiddelbart regner arkæologerne ikke med at finde flere økser, men de vil meget gerne finde flere spor efter den såkaldte processionsvej.

- Vi har foreløbig fundet 109 meter af vejen, men vi mener, at den er længere, siger Constanze Rassmann.
Et potteskår er et af beviserne på, at der har boet mennesker ved Boest Mose. Foto: Morten Pape
Et potteskår er et af beviserne på, at der har boet mennesker ved Boest Mose. Foto: Morten Pape

Bronzealder-udgravning overrasker igen arkæologer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce