Den bumlede rejse kan ende i stor VM-fest

Det danske kvindelandshold kan tirsdag aften spille sig til VM med en sejr over Sverige på et udsolgt stadion i Viborg. Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix

Den bumlede rejse kan ende i stor VM-fest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trods en bumlet kvalifikation med en aflyst kamp mod Sverige, et skrivebordsnederlag og et trænerskifte kan fodboldkvinderne tirsdag kvalificere sig til VM.

Viborg. Det danske kvindelandshold kan tirsdag aften kvalificere sig til VM for første gang i mere end et årti.

Med en sejr over Sverige foran fyldte tribuner i Viborg er danskerne klar til næste års VM i Frankrig.

Ender det uafgjort eller med et nederlag, så er der en chance for, at Theresa Nielsen og holdkammeraterne gennem en playoffturnering kan klemme sig med til slutrunden.

- Det er utrolig lang tid siden, at vi har været til et VM. Kun en eller to spillere i den her trup har været til et VM, så den oplevelse vil vi også have, siger Theresa Nielsen.

- Sverige er nok et af de hold, som vi kender allerbedst, og jeg tror ikke, at de kan overraske os på nogen måde. De har også et godt hold, så tirsdag afhænger det hele af, hvem der er bedst på dagen, vurderer højrebacken.

For et år siden var der ikke meget, der tydede på, at Danmark tirsdag ville stå med chancen for at overhale Sverige i sidste spillerunde i kvalifikationen og tage den direkte VM-plads. En konflikt om vilkårene for at spille på landsholdet - lig den aktuelle konflikt på herresiden - betød, at de danske kvinder ikke stillede op til udekampen mod Sverige. Straffen blev et skrivebordsnederlag på 0-3.

Sådan kommer kvindelandsholdet til VM
Det danske kvindelandshold kan tirsdag aften sikre sig en plads ved næste års VM i fodbold i Frankrig.Det kan blive udfaldet, når Danmark møder Sverige i sidste spillerunde i VM-kvalifikationen på et udsolgt stadion i Viborg klokken 17.

* Dansk sejr: Danmark er sikker på at komme med til VM, da holdet dermed slutter øverst i kvalifikationsgruppen foran Sverige.

* Uafgjort: Nu er det mere kompliceret. Danmark slutter som toer og kan kun håbe på, at det rækker til deltagelse i en playoff-turnering for de fire bedste toere på tværs af syv europæiske VM-kvalifikationsgrupper. I playoffturneringen spilles der om én VM-billet.

* Dansk nederlag: Danmark slutter som toer og skal igen håbe på, at det er nok til at deltage i playoff-turneringen for de bedste toere. Ligesom ved uafgjort er Danmark afhængig af hjælp fra de andre grupper, hvis VM-chancen fortsat skal være i live.

Sådan afgøres toerregnskabet:

Alle syv kvalifikationsgrupper består af fem hold, og kampene mod den nation, der slutter på femtepladsen, tæller ikke med, når toerregnskabet gøres op. Det betyder eksempelvis, at Danmarks pointtab mod Kroatien i sidste uge er uden betydning, da Kroatien slutter sidst i Danmarks gruppe.

Herefter bliver de bedste toere fundet ved at rangordne dem på følgende måde.

* Flest point.

* Bedste målforskel.

* Flest antal scoringer.

* Flest scoringer på udebane.

* Disciplinærstraf: Færrest antal røde og gule kort.

* Rangering hos UEFA på lodtrækningstidspunktet.

Før sidste spillerunde i VM-kvalifikationen ser toerregnskabet ud som følger:

1. Danmark: 12 point, målforskel +11.

2. Skotland: 12 point, målforskel +9.

3. Norge: 12 point, målforskel +8.

4. Wales: 11 point, målforskel +2.

5. Island: 10 point, målforskel +3.

6. Belgien: 10 point, målforskel +2.

7. Østrig: 7 point, målforskel +1.

/ritzau/

Det vendte alt

Spillerne forventede, at nederlaget ville forfølge dem hele vejen til sidste spillerunde, hvor Sverige så skulle slås med 4-0 i Viborg. Men i juni tabte svenskerne uventet til Ukraine, så derfor kan Danmark nøjes med at vinde tirsdag aften.

- Det vendte alt for os. Vi kunne maksimalt nå den andenplads og måske være heldige at komme i playoff. Nu ligger det hele i vores egne hænder. Vi må tage imod det og udnytte det for fuld skrue, siger Theresa Nielsen.

Anfører Pernille Harder kan også se tilbage på en bumlet VM-rejse, der tirsdag kan kulminere med et foreløbig højdepunkt.

- Alt det, vi har gjort på fodboldbanen har været rigtigt. Vi har vundet de kampe, vi skulle, og vi står med en finale mod Sverige. Vi har haft en fin kvalifikation og scoret mange mål, og det håber jeg, at vi kan fortsætte med mod svenskerne, siger Harder, der i sidste uge blev kåret til årets fodboldspiller i Europa.

For to år siden mødtes Sverige og Danmark også i Viborg. Det var i EM-kvalifikationen. En dansk sejr på 2-0 sendte begge hold til EM, hvor Danmark nåede frem til finalen.

- Sverige var sikre på en plads til EM, da vi slog dem i 2016. Nu spiller begge hold om at komme til VM, så det bliver anderledes. Vi har spillet flere af den slags kampe de seneste par år, og vi ved, hvordan vi skal være klar rent mentalt, siger Harder.

Nemmest at slå Sverige

Skrivebordsnederlaget fylder ikke længere det store i den danske trup.

- Man ved heller ikke, hvordan den kamp var forløbet, siger landstræner Lars Søndergaard.

Han blev hentet ind midt i kvalifikationen i december sidste år på et tidspunkt, hvor skyerne over landsholdet fortsat var sorte.

Siden er lyset brudt igennem, og Søndergaard håber nu på, at danskerne kan afgøre sagerne tirsdag.

- Det vil være nemmest for os at slå Sverige og at kvalificere os direkte til VM, siger han.

Der er kampstart i Viborg klokken 17.

Den bumlede rejse kan ende i stor VM-fest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Seneste klip fra superligaen
Afspil video
Lars Jacobsen og Flemming Povlsen giver deres bud på aftenens danske nier!
Lars Jacobsen og Flemming Povlsen giver deres bud på det danske angreb i kampen mod Montenegro.
Afspil video
Kom helt tæt på Alexander Zorniger og Brøndby IF!
Flemming Povlsen kom helt tæt på Brøndby IFs tyske træner, Alexander Zorniger.
Afspil video
Bechmann udpeger Superligaens fem bedste angrebskonstellationer!
Tommy Bechmann udpeger Superligaens fem skarpeste angrebskonstellationer.
Afspil video
Vi har interviewet FCM's tårnhøje angrebsduo!
Vi kom helt tæt på FC Midtjyllands angrebsduo, Paul Onuachu og Alexander Sørloth, og spurgte ind til deres samarbejde.
Afspil video
Kæft, trit og retning! Se analysen af Alexander Zorniger!
Lars Jacobsen og Flemming Povlsen analyserer Alexander Zornigers tyske mentalitet.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce