Varmepumpe skal trække varmen ud af den blå luft

Varmepumpen er fremstillet i Norge på licens for Rolls Royce og er den første af sin art med skruekompressor. Foto: Brande Fjernvarme

Varmepumpe skal trække varmen ud af den blå luft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fjernvarmeværket i Brande investerer i en varmepumpe.

Brande: Fra årsskiftet falder den statslige kompensation til over halvdelen af Danmarks varmeværker for at stille kapacitet til rådighed for elproduktionen væk. For Brande Fjernvarme betyder det farvel til en årlig indtægt i overkanten af 5 millioner kroner eller i gennemsnit cirka 5000 kroner pr. forbruger, og dermed er det efter en lang årrække med prisnedsættelser slut med billigere fjernvarme i byen.

Efter nytår bliver prisen for at opvarme et såkaldt standardhus på 130 kvadratmeter i Brande 12.115 kroner årligt mod nu 9974 kroner, en stigning på 21,5 procent. I sig selv en temmelig voldsom prisforhøjelse, men når bortfaldet af grundbeløbet ikke slår fuldt igennem, skyldes det to ting:

Dels har Brande Fjernvarme takket være flisanlægget opsamlet en større mængde CO2-kvoter, som kan veksles til penge, dels er man langt fremme med at installere en naturgasfyret varmepumpe, der kan trække varmen ud af udeluften uanset temperaturen udendørs.

Overskudsvarmen opgivet

For at komme bortfaldet af tilskuddet i møde, har Brande Fjernvarmes bestyrelse igennem flere år arbejdet på at udnytte overskudsvarmen fra flere af byens produktionsvirksomheder. Beregninger har vist, at der er tre gange så meget overskudsvarme til rådighed, som der er behov for, men trods flere forskellige modeller er det ikke lykkedes at finde en løsning på problematikken, hvilket først og fremmest skyldes afgiftsstrukturen. I stedet har man valgt at satse på varmepumpen.

Selve varmepumpen er en norsk produceret Rolls Royce-motor, som i disse dage er ved at blive installeret som nærmeste nabo til flisfyret på Mylius-Erichsensvej.

Det har krævet en tilbygning på knap 900 kvadratmeter og en samlet investering på 76,5 mio. kr.

Det første af sin art

Når man har valgt en gasdrevet varmepumpe, skyldes det, at driftsomkostningerne med de nuværende priser er ca. det halve af en eldrevet varmepumpe, forklarer Henrik Kraglund, der er formand for Brande Fjernvarme.

I praksis fungerer anlægget ved, at man sætter ammoniak under tryk og leder det gennem nogle rør, hvorved det nærmest "trækker" varmen ud af luften. Holder tidsplanen, er anlægget installeret inden jul og klar til prøvekørsel, og 1. marts 2019 er det efter planen klar til at sætte i drift. Kapaciteten svarer i runde tal til to gange behovet i Brande, "med mulighed for udbygning", forklarer Henrik Kraglund.

Når varmepumpen kommer i gang, vil den dyrere produktion af fjernvarme på værkets gaskedel derfor stort set blive elimineret.

Ledningsnettet udbygges

Sideløbende er man gået i gang med at udbygge ledningsnettet på nordsiden af banen, hvor det er planen at samle fjernvarmeproduktionen, hvorved centralen på Præstevænget bliver overflødig.

Netop nu bliver der lagt rør langs Mylius-Erichsensvej, hvor Ikast-Brande Spildevand i forvejen er i gang med gravemaskinerne, dels for at kunne betjene (og eventuelt aftage overskudsvarme fra) KMC's pulverfabrik på Borupvej, dels for at være klar til at opvarme hele Bestseller Tower & Village, når det engang står klar.

Til den tid vil Bestsellers nye bydel lægge beslag på en femtedel af fjernvarmens kapacitet, oplyser Henrik Kraglund, men uanset størrelsen bliver modekoncernens tilvalg af fjernvarmen en gevinst for både miljøet og de øvrige forbrugere, fastslår fjernvarmeformanden.

Sammen med resten af bestyrelsen har han endnu engang måttet revidere værkets udrulningsplaner efter indsigelser fra HMN Naturgas, men en ny ligger klar til at blive behandlet af byrådet i februar.

Varmepumpe skal trække varmen ud af den blå luft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce